Wanneer is het tijd om de kerstboom op te zetten?


Gezin
9/10/2018
Ben jij er al weer aan toe om de kerstboom op te zetten? Wij vertellen je wanneer je dit het beste kunt doen en waarom.

Sinterklaas is nog maar net voorbij of de voorbereidingen voor Kerstmis beginnen al! De winkelstraten zijn zelfs vaak in november al versierd met kerstversiering. En hierdoor vragen we ons ook steeds eerder af wanneer kunnen we de kerstboom kunnen opzetten? Wij geven je graag tips!

De geschiedenis van het kerstboom opzetten

Om beter te begrijpen wanneer je de kerstboom kan zetten geven we je graag een kleine geschiedenisles. De traditie van het kerstboom opzetten komt van oorsprong uit de Germaanse landen tijdens de Renaissance. Pas in de 19de eeuw werd het optuigen van de kerstboom wijd verspreid in de andere westerse landen.

Aan het begin van de 19de eeuw maakte men zich nog geen zorgen over het tijdstip waarop de kerstboom gezet moest worden. Volgens de Katholieke traditie werd de kerstboom toen namelijk pas op 24 december gezet. De afgelopen decennia heeft de traditie van het kerstboom optuigen zich verder ontwikkeld. Maar, er is nog steeds een grote periode tussen begin november, wanneer de kerstversiering in de winkelstraten hangt, en 24 december. Rest ons dus nog steeds de vraag wanneer is het tijd om de kerstboom te zetten?

Wanneer de kerstboom zetten?

Het kiezen van de juiste datum waarop je de kerstboom gaat zetten is afhankelijk van een aantal factoren. De belangrijkste twee zaken die je dient te overwegen voor het zetten van de kerstboom zijn je budget en welke soort kerstboom je wilt. Het kopen van een kerstboom in de laatste weken van december is bijvoorbeeld duurder dan wanneer je hem wat eerder aanschaft.

Daarnaast is het plaatsen van de kerstboom zeer afhankelijk van welke soort kerstboom je kiest. De bij vele favoriete Nordmann-spar heeft als voordeel dat hij weinig naalden verliest. Om te zorgen dat de boom er de hele Kerst mooi uit blijft zien, wordt aangeraden de Nordmann niet langer dan 2 weken voor Kerst te zetten.

De fijnspar is ook een goede optie als kerstboom. Deze boom heeft als voordeel dat hij een heerlijke geur door de woonkamer verspreidt. Het nadeel van de fijnspar is dat de kerstboom na slechts 2 weken zijn naalden weer kwijt is.

Vuistregel voor het zetten van de kerstboom is dus: 2 weken voorafgaand aan Kerstmis. Nadat de lekker dennengeur uit huis is verdwenen blijft met een luchtverfrisser het huis lekker ruiken.

Weet jij al wanneer je de kerstboom gaat opzetten? Deel het met ons!