Fietsen, wandelen of steppen: welk milieuvriendelijk vervoermiddel kies jij?


Gezin
30/08/2021

Onder zachte of duurzame mobiliteit verstaan we alle niet-gemotoriseerde verplaatsingen: dat kan gewoon wandelen zijn maar ook zweefvliegen of zelfs strandzeilen. Maar laten we het toch maar een beetje praktisch houden… We kozen er voor jou de meest toegankelijke uit.

#1 Wandelen: op en top duurzaam

Wandelen is de zachte mobiliteit bij uitstek. De Wereldgezondheidsorganisatie raadt volwassenen tussen 18 en 64 jaar aan om per week 150 minuten activiteiten met gemiddelde intensiteit te doen. Of de befaamde 10.000 stappen (7,5 km) per dag! Dat lijkt misschien enorm maar door, waar je kunt, bijvoorbeeld (deels) te voet naar je werk te gaan, haal je dat getal misschien wel sneller dan je denkt. Bovendien kun je tijdens het stappen rustig nadenken, eventjes wat vertragen (om nieuwe krachten op te doen), naar je favoriete muziek luisteren, dagdromen. Kortom, voor je het weet gaat het beter en heb je alweer een kilometer!

#2 De fiets: de meest praktische oplossing

Volgens de Fietsersbond is de fiets het snelste transportmiddel om tijdens de ochtendspits vanuit de rand het centrum van de stad te bereiken. Vooral als je kiest voor de elektrische variant. Bovendien kun je, als je met je fiets naar het werk rijdt, een fietsvergoeding voor woon-werkverkeer ontvangen van je werkgever.

#3 De step: praktisch en snel

Ze zijn praktisch en snel en lijken in niets op de kleine houten stepjes van de kinderen. Steeds meer stadsmensen gebruiken de step, voor zowel korte als middellange afstanden. Kies voor een plooibare step, handig om overal mee naartoe te nemen: op de bus, in de metro en zelfs tot op kantoor. Of maak gebruik van de deelsteps of schaf je eigen elektrische step aan. Bekijk wel eerst even hoe het zit met het vermogen van de batterij, het gewicht, het gebruikscomfort en respecteer, wanneer je je op de openbare weg begeeft, de wegcode.

#4 Skateboard of rolschaaten : voor de dappersten onder ons!

De cruiser of het cruiserboard komt oorspronkelijk uit Californië en is voorzien van grote wielen om gemakkelijker te kunnen skaten op een oneffen ondergrond. Het is een duurzame manier van verplaatsen in de geest van de surfcultuur van de jaren ‘70. Voor wie minder avontuurlijk is, zijn er de elektrische skateboards. Ze zijn breder en het versnellen of remmen gebeurt met behulp van een afstandsbediening, net als bij de elektrische step.

Rolschaaten werden in de 18e eeuw uitgevonden door een Nederlander die in de zomer het schaatsen miste. Ze nemen niet veel plaats in en het is een handige manier om je te verplaatsen. Bovendien brengt het mensen bij elkaar, kijk maar naar alle skeeler meetings die plaatsvinden in steden over de hele wereld!

En, wat kies jij?