Tips over hondentraining en een hond opvoeden lees je op Lekker in het Leven


Gezin
27/04/2021
Iedereen heeft er belang bij zijn hond op te voeden en ook voor een volwassen hond is het nooit te laat. In deze minigids vind je allerlei tips die je erg handig zult vinden!

Veel mensen hebben thuis een hond. Maar hoeveel hondenbezitters weten hoe je een volwassen hond opvoedt en weten hun hond gelukkig te maken? De meest voorkomende vergissing van baasjes is hun hond te behandelen als... een mens. Als je hond je niet respecteert en je niet ziet als de baas, zal hij je niet gehoorzamen. Je moet dus kalm blijven, vertrouwen inboezemen en zinvolle bevelen geven. Als je je hond goed opvoedt, maak je het jezelf makkelijker, vanaf de wandeling tot op het moment waarop je hem in bad stopt.

Je hond goed opvoeden: behandel hem niet als een mens

Hiërarchie

Laat je hond niet op het meubilair of op bed springen. Als je hem dezelfde voorrechten geeft als jezelf, zal hij de indruk krijgen dat hij dezelfde plaats inneemt in de hiërarchie van de groep, jouw gezin dus. Bovendien hoef je dan niet de hele tijd te sprayen om het huis fris te houden.

Om een volwassen hond of een pup goed op te voeden stel je van bij het begin duidelijke grenzen. Een hond beschouwt jou immers als een andere hond (op twee poten): vanuit zijn beleving ben je of het dominante groepslid, of een groepslid dat op hetzelfde niveau of op een lager niveau staat als hijzelf in de hiërarchie. Als je tekenen van zwakte vertoont, zal de hond denken dat hij zelf de controle moet overnemen en je niet meer gehoorzamen.

Springen

Om te vermijden dat je hond op je af komt rennen en opspringt, mag je hem niet meteen groeten wanneer je thuiskomt. Een goede opvoeding van je hond vereist dat je gewoon normaal je huis binnenkomt, je tas neerzet en doet alsof je hond niet bestaat. Zodra dat klaar is kun je de hond rustig gaan groeten. Daar moet hij absoluut aan wennen: herhaling is het geheim van een goede opvoeding van een volwassen hond. Op die manier zal hij begrijpen dat opwinding en opspringen niets oplevert... behalve een paar hondenharen meer in huis die je naar de stoffer laten grijpen.

Scheidingsangst

Hou het ook rustig als je het huis uitgaat. Je moet je hond van bij het begin laten wennen aan je afwezigheid. Begin met korte periodes die je geleidelijk aan langer maakt. En laat voor je hond bijvoorbeeld een paar snoepjes of een speeltje achter waar hij tijdens je afwezigheid troost in kan vinden.

In de auto

Een autorit met je hond hoef je jezelf niet te ontzeggen, maar voor je eraan begint is het goed hem te trainen, zodat hij rustig blijft, want dat is essentieel om ieders veiligheid te garanderen. Begin rustig aan met het opvoeden van je hond: zet hem in de auto en open de ramen. Hij moet leren stil te blijven zitten. Aai je hond en beloon hem als hij rustig blijft. De volgende keer start je de motor en doe je een kort rondje in de buurt. Ga zo door tot de hond op zijn gemak is in de auto en rustig blijft als hij mag meerijden.

Een volwassen hond opvoeden: rust en regelmaat

Thuis: wat doe je als je hond niet zindelijk is?

Het is nergens goed voor om je hond een standje te geven als er een ‘ongelukje' is gebeurd. Als een hond zijn behoefte moet doen en er niemand is om de signalen op te vangen, dan zal hij dat binnen doen, dat is zijn natuur. Ruim het dan gewoon op met een goed schoonmaakmiddel zonder je boos te maken op de hond.

Om een hond goed op te voeden en te vermijden dat hij zijn behoefte doet waar jij dat niet wilt, let je goed op elk signaal dat erop wijst en grijp je elke gelegenheid aan om je hond uit te laten, vooral net na zijn dutje of na een maaltijd. Beloon hem met een snoepje wanneer hij zijn leiband soepel accepteert wanneer je hem uitlaat, en als hij daarbij ook nog eens zijn behoefte doet beloon je hem opnieuw. Uiteindelijk zal hij er zelf om vragen te worden uitgelaten wanneer hij ‘moet'.

Blaffen vookomen

Als je hond te veel blaft, is het zinloos op hem te roepen of te schreeuwen om hem tot kalmte aan te manen: hij zal gewoon denken dat je met hem mee blaft. Klap kortaf in je handen en zeg "stop" om zijn aandacht af te leiden. Dit is essentieel om niet alleen een volwassen hond op te voeden, maar ook een puppy.

Beweging en wandelingen

Een grotere hond heeft meer beweging nodig dan een kort rondje om het huizenblok. Het is uiterst belangrijk dat je hond voldoende beweging krijgt, vandaar dat het zo cruciaal is een hond te kiezen in functie van je eigen energie en levensstijl. Laat hem minstens twee keer per dag uit en profiteer van die momenten om met hem te spelen: dat draagt bij tot het zowel lichamelijk als mentaal stimuleren van je trouwe vriend. De wandeling is het best geschikt om je relatie met je hond te versterken en samen prettige momenten te beleven.

Waakhonden

Een waakhond goed opvoeden ligt niet binnen het bereik van iedereen. Een waakhond zal je niet beschermen als hij zijn hele leven lang buiten doorbrengt. De minste afleiding (zoals een grote kluif) zal zijn aandacht trekken waardoor hij je niet meer te hulp zal komen als je in gevaar verkeert. Opdat een waakhond zijn rol kan vervullen moet je hem behandelen als onderdeel van het gezin: hij moet aan je zijde blijven en vertoeft dus ook binnen in huis.

Een hond uitkiezen

Het is belangrijk een hond te kiezen in functie van je levenswijze. Als je klein woont, kies je dus beter een kleine, of op zijn minst een rustige hond. Bovendien is het best mogelijk dat een volwassen hond en een puppy goed met elkaar overweg kunnen, maar het is niet echt aan te raden twee puppy's tegelijk in huis te nemen. Om een hond goed op te voeden moet je immers een sterke band met hem kunnen opbouwen en twee puppy's riskeren onderling een band te vormen in plaats van met jou. Anderzijds weerhoudt niets je ervan op een later tijdstip een tweede hond in huis te nemen, zodra de eerste is opgevoed. Zo zal de tweede hond zijn gedrag kunnen afstemmen op dat van de eerste.

En jij, wat zijn jouw tips voor het opvoeden van een hond?