In alle veiligheid koken met kinderen


Gezin
17/05/2021
Veilig koken met je kinderen? Ontdek onze tips om de keuken te delen met kinderen van elke leeftijd!

Koken met kinderen … tussen 3 en 5 jaar oud

Voor de allerkleinsten is koken met mama of papa vooral een kans om te experimenteren met allerlei etenswaren, van alles te kunnen proeven en streken uit te halen! Wil je ze hun pretjes in alle veiligheid gunnen, plaats dan alle voedingsmiddelen die ze niet mogen aanraken van tevoren al buiten bereik. Eieren en rauw vlees, bijvoorbeeld, moeten niet in hun al te nieuwsgierige mondjes kunnen belanden. En het is ze natuurlijk totaal verboden om met hun vingertjes aan de oven te komen!

Dit zijn enkele klusjes waarbij de kleintjes je makkelijk een handje kunnen toesteken: een taartdeeg omroeren, de ingrediënten voor een slaatje mengen (let erop de schaal niet tot aan de rand te vullen), met vormpjes de koekjes uit het deeg prikken of stukjes fruit over de bodem van je heerlijke appeltaart verdelen.

Koken met kleine kinderen is ook het moment om ze de basisregels voor hygiëne bij te brengen: altijd handjes wassen voor en na het aanraken van voedsel, geen voorwerpen die op de grond hebben gelegen op een proper aanrecht leggen, lang haar vastbinden …

Koken met kinderen … tussen 6 en 9 jaar oud

De kinderen kunnen je helpen met koken door eenvoudige taken uit te voeren. Op deze leeftijd kun je de kinderen dingen laten doen in functie van hun maturiteit en behendigheid: hapjes mooi op een schaal verdelen, stukjes appel in een taartvorm schikken, een pannetje zelfgemaakte soep dat op het vuur staat bewaken of er voorzichtig in roeren.

Eenvoudige taartjes en zandkoekjes kunnen van begin tot eind door de kinderen bereid worden. Laat ze hun fantasie aan de dag leggen met gemengde slaatjes: ze zijn al oud genoeg om een blikje tonijn of maïs open te maken en te laten uitlekken, om de droge vruchten of verse groenten uit te kiezen die er lekker bij zijn … Maar houd wel altijd een oogje in het zeil!

Koken met kinderen … tussen 10 en 13 jaar oud

Kinderen van deze leeftijd kun je al in hun eentje naar de kruidenier sturen. Als je op het laatste moment een ei tekort komt, is je loopjongen snel gevonden! Neem ze mee wanneer je boodschappen doet: leer ze de verpakkingen te ontcijferen, te begrijpen wat fair trade is … Op heel wat verpakkingen (chocolade, rijst, pasta …) staan eenvoudige recepten afgedrukt: stel je kinderen voor ze van A tot Z klaar te maken. Blijf in de buurt voor noodgevallen, maar laat de keuken volledig aan hen over ... als ze dat willen!

Zodra het eten klaar is, kun je de kinderen vragen te helpen bij het schoonmaken van de keuken: dat is kinderspel met de Mr. Proper Ultra Power Allesreiniger Spray!

En jij, heb jij advies voor ouders die samen met de kinderen willen koken?