Speelgoed doneren aan een goed doel


Gezin
18/03/2022
Ligt er steeds meer speelgoed onder het stof op zolder? Geef het aan een goed doel en maak kinderen blij met Sinterklaas en Kerstmis!

Welk speelgoed geef je weg aan een goed doel?

Het geeft niet bij welke vereniging je het speelgoed doneert, zolang je maar enkele veiligheidsregels en een zekere hygiëne respecteert. Ideaal gesproken moet het speelgoed dat je doneert nieuw zijn of in zeer goede staat verkeren, en het moet proper zijn. Voor je knuffels weggeeft, was je ze in de machine met Ariel 3in1 Pods voor een grondige reiniging! Speelgoed dat veel plaats inneemt of breekbaar, verroest, kapot of incompleet is, kun je beter niet doneren.

Verenigingen die gedoneerd speelgoed verdelen

Sommige verenigingen zamelen gebruikt speelgoed in en geven het door aan kinderen die het nodig hebben. Voor je iets weggeeft, ga je na of het speelgoed in goede staat verkeert. Veel organisaties kunnen geen kapot of versleten speelgoed aannemen, want dat moet worden weggegooid en daarvoor moeten ze fors betalen! Als je tijd hebt, herstel je het speelgoed zelf ... Denk dan maar dat een klein beetje verstelwerk op een knuffelbeer een kind heel erg gelukkig kan maken!

Een paar voorbeelden van organisaties die speelgoed inzamelen zijn Moeders voor Moeders en Spullenhulp. Bij De Kringwinkel kun je zelfs gratis ophaling aanvragen. Ga browsen op hun website om te kijken hoe je speelgoed kunt doneren! Ze werken al dan niet met vrijwilligers en zijn in heel Vlaanderen actief.

Speelgoed herstellen

Omdat al deze initiatieven speelgoed inzamelen dat in goede staat verkeert en normaal functioneert, is het aan jou om het speelgoed indien nodig te herstellen voor je het weggeeft. Soms heeft het alleen maar een likje verf nodig om er weer als nieuw uit te zien! En waarom zou je niet aan de kinderen kunnen vragen of ze een handje toesteken bij het herstellen van hun eigen oud speelgoed, dat je straks aan een goed doel wilt weggeven? Dat is pas een leuke naschoolse activiteit voor je kinderen!

In Vlaanderen en Brussel geeft het Netwerk Bewust Verbruiken allerlei tips over wat je met oud speelgoed kunt doen of waar je ermee terecht kunt. Het publiceert ruil- en deelinitiatieven en zorgt ervoor dat je in jouw buurt een Repair Café kunt vinden.

Winkels die weggegeven speelgoed aan verenigingen overdragen

Zie je er tegenop om de verplaatsing naar zo’n vereniging te doen? Er bestaan alternatieven! Sommige winkels hebben een speelgoedbank, waar je speelgoed kunt afgeven, vooral rond Kerstmis. Zij zorgen ervoor dat het speelgoed bij verenigingen terechtkomt. Kijk de volgende keer dat je gaat shoppen maar eens goed om je heen. Het is een heel praktische oplossing, want in de periode van de feestdagen bezoek je sowieso vaak speelgoedwinkels om cadeautjes voor de kinderen te kopen. Twee vliegen in één klap, dus!

En jij, ken jij nog andere plaatsen waar je speelgoed kunt weggeven?

Krijg tot en met 5€ cashback  bij Omnibionta3