Hoe kun je Valentijnsdag duurzaam vieren?


Gezin
2/02/2022

Op 14 februari maakt bijna de helft van de Belgische koppels zich op om de dag van de liefde te vieren. Maar deze dag, die verondersteld wordt de dag van de liefde te zijn, kan ook de dag van de overconsumptie zijn. Het plezier van het geven is niet alleen materieel. Een attentie, een verklaring, een goed diner of een avond alleen zijn kostbare momenten die onbetaalbaar zijn! Hier zijn wat cadeautips voor een duurzame en verantwoorde Valentijnsdag.

Tip #1 : Een zelfgemaakt cadeau

Het is ontspannend om te maken en erg leuk om te geven! Om een romantische sfeer te creëren, kun je een gepersonaliseerd cadeau maken. Als je de tijd en het geduld hebt, kun je een glazen fles vullen met lieve briefjes. Of maak een boekje met 365 kantjes, zodat je geliefde elke dag een lief berichtje krijgt. Hergebruik oud papier, of knip stukjes karton uit je pakjes om dit te doen.

Tip #2 : Geef de voorkeur aan bloemen in potten

Als je je geliefde een fleurige Valentijnsdag wilt bezorgen, wees dan voorzichtig met waar de bloemen vandaan komen! Kies voor seizoensbloemen die plaatselijk en buiten worden gekweekt: in februari zijn dat vooral bolbloemen zoals hyacinten of lelies. Geef ongesneden bloemen, bijvoorbeeld een rode roos in een pot, die zal ook nog eens langer meegaan.

Tip #3 : Bereid je eigen maaltijd

Waarom niet voor de verandering de keuken induiken en samen een lekker diner bereiden? De een kan het voorgerecht en het hoofdgerecht bereiden, de ander het nagerecht en het aperitief. Organiseer jezelf zoals je wilt en aarzel niet om je tafel voor de gelegenheid te versieren. Als het kan, kook dan met biologische, lokale en seizoensgebonden producten. Geniet van het maken van jam, koekjes of gevulde bonbons. Kleine, smakelijke traktaties maken altijd veel indruk!

Tip #4 : Kies een praktisch en afvalvrij cadeau

Als je niet zo handig bent, kun je op plaatselijke markten of beurzen handgemaakte, afvalvrije cadeaus vinden. Waarom zou je niet kiezen voor lichaamsbehandelingen om jezelf een ultra-comfortabel moment te bezorgen?

Valentijnsdag is ook een goede gelegenheid om een praktisch geschenk voor het dagelijkse leven aan te bieden: een zero waste essentials kit, een gereviseerd elektronisch apparaat, een koffiemolen, een roestvrijstalen waterfles, een roestvrijstalen doos om je met liefde gekookte maaltijden overal mee naartoe te nemen. Kies voor handgemaakte sieraden volgens de principes van fair trade. Sommige zijn zelfs gemaakt van gerecycleerde materialen.

Tip #5 : Wikkel je cadeau in een Knot Wrap

Nooit gehoord van de Knot Wrap? Dit stuk stof is gemaakt van duurzaam textiel. De Knot Wrap is geïnspireerd op de Japanse furoshiki traditie en is een mooi alternatief voor plastic of papieren wikkels. Bovendien kun je hem ook als haarband of tas gebruiken.

Tip #6 : Geef een belevenis cadeau

Een belevenis als cadeau geven is altijd een goed idee. Er is geen afval. Hieronder een overzicht van de vele opties:

  • Cultureel: kaartjes voor een concert, festival, film, opera, dans- of theatervoorstelling...
  • Wellness: een cadeaubon voor een bezoek aan een spa, een massage, een schoonheidsbehandeling...
  • Excursie: een fiets/wandel/rust/natuur weekend, een yoga cursus, een cursus schilderen in de buitenlucht ...

De ideale gelegenheid om samen te komen en iets blijvends te doen.

Tip #7 : Bied een duurzaam abonnement

Een geschenk dat op lange termijn bruikbaar is, is leuk. Vooral als het een ecologische impact heeft. Denk aan een fietsverhuurabonnement, een treinkaartje, een abonnement op een participatieve moestuin, een abonnement op een (online) tijdschrift, een lidmaatschapskaart voor een bibliotheek. De mogelijkheden zijn eindeloos, dus kies degene waar je blij van wordt!

Tip #8 : Kies voor een geschenk voor een goede daad

Er zijn veel goede doelen met een blijvend effect. Een lidmaatschap van een dieren- of natuurorganisatie is een leuk positief geschenk. Veel milieuorganisaties bieden aan om dieren of bijenkorven te sponsoren of om bomen te herplanten.

Tip #9 : Bied je tijd aan

Tot slot, om een geweldige Valentijnsdag te hebben, onthoud dat tijd het beste bewijs van liefde is. Zet je telefoon uit, vergeet je e-mails en sociale netwerken en deel de avond echt met de persoon van wie je houdt.

En jij, welk cadeau ga jij aan haar of hem geven (behalve jezelf)?

Elk gebaar telt om onze planeet of ons huis te beschermen, of om mensen in nood te helpen. Laten we samen als miljoenen mensen het beste van onszelf geven en de kleine gebaren die een grote impact hebben, vermenigvuldigen. Laten we alledaagse kampioenen worden en elke dag een overwinning vieren.

Er zijn veel manieren om actie te ondernemen en een positieve impact te hebben. Het belangrijkste is dat je meedoet!

  • Ik verminder mijn CO2-voetafdruk
  • Ik verminder mijn afval
  • Ik bescherm de biodiversiteit en natuurlijke hulpbronnen - binnenkort!
  • Ik help anderen (solidariteit & inclusie) - binnenkort!