Je dochter zal binnenkort voor het eerst ongesteld worden en zo help jij haar


Gezin
17/05/2021
Hoe kun je de minder leuke dingen van ongesteld zijn aan je dochter uitleggen en haar hier bij helpen.

Je dochter wacht misschien vol spanning tot ze voor het eerst ongesteld gaat zijn - het is tenslotte een belangrijke mijlpaal op weg naar het vrouw worden - maar er zijn een aantal symptomen die bij menstruatie horen en die best beangstigend kunnen zijn voor een 'nieuwkomer'. Zo kun je haar helpen.

PMS

PMS oftewel premenstruele symptomen zijn helemaal niet leuk en kunnen ervoor zorgen dat je dochter zich humeurig, prikkelbaar of emotioneel voelt. Het goede nieuws is dat je haar hierbij kunt helpen, zoals ervoor zorgen dat ze gezond eet en voldoende rust. 

Menstruatiepijn

Helaas is het voor de meeste pre-tieners en pubermeisjes gewoon één van de dingen die erbij horen om, voor en tijdens de menstruatie, last te hebben van buikkramp en menstruatiepijn (dysmenorroe).
Deze kramp kan variëren van scherpe steken die je in elkaar doen zakken tot een zeurende pijn die door je hele buik en lage rug straalt. Sommige meisjes hebben ook last van duizeligheid, misselijkheid, diarree of moeten zelfs overgeven.
Je hoeft je hier niet zomaar bij neer te leggen en er zijn veel dingen die je kunt doen om deze vervelende buikpijn te helpen verlichten, bijvoorbeeld een warmwaterkruik of warm kersenpitkussen op je buik of rug leggen, pijnstillers nemen of een lang, warm bad. Als de kramp echt ondraaglijk is, kun je beter even langs de huisarts gaan.

Zware bloedingen

De meeste meisjes verliezen zo'n 50 milliliter menstruatiebloed als ze ongesteld zijn. Ons lichaam bevat meer dan 5,6 liter bloed, dus dat kleine beetje dat je tijdens je menstruatie verliest kun je echt wel missen en je lichaam herstelt dit snel.

Het bloedverlies tijdens een ongesteldheid kan behoorlijk variëren dus het is niet makkelijk na te gaan of je uitzonderlijk veel bloedverlies hebt. Maar als de menstruatie van je dochter langer dan zeven dagen duurt, ze vaak haar tampon of maandverband moet verwisselen (elke twee uur of vaker), als het gutst (in plotselinge golven) of bloedproppen afscheidt, dan heeft ze waarschijnlijk last van zware bloedingen
Dit is niet per se iets om je zorgen over te maken, hoewel ze hierdoor wel het risico loopt op een ijzertekort wat bloedarmoede veroorzaakt en waardoor ze zich zwak en moe zal voelen.
Soms kunnen zware bloedingen echter een teken zijn van dat er iets ernstigs aan de hand is. Vertel je dochter dan voorzichtig dat je je zorgen maakt en je samen met haar naar de huisarts wilt gaan om te zien wat er aan de hand is.

Onregelmatige menstruatie

Menstruatie kan de eerste twee jaar erg onregelmatig zijn. Je kunt ongesteld worden en dan zomaar zes maanden moeten wachten op de volgende menstruatie. Menstruatie kan een dag duren en de volgende keer wel tien dagen. Over het algemeen duurt het één tot twee jaar voordat de cyclus normaliseert. Vergeet je dochter dus niet te vertellen dat dit heel normaal is.

Deel jouw tips

Heb jij een goede tip om jonge meisjes te helpen met alle vervelende kanten van een eerste menstruatie? Laat het ons weten en draag bij aan het welzijn van andere moeders en dochters.