Hoe een moeder haar tienerdochter kan helpen wanneer haar lichaam verandert


Gezin
27/04/2021
Je hebt een tienerdochter? Dan is het jouw rol om haar te helpen te begrijpen wat er zich in haar lichaam afspeelt.

1. Observeer

De puberteit begint tussen de leeftijd van 8 en 14 jaar. Let op de veranderingen in je dochter wanneer ze de adolescentie bereikt. Indien die ontwikkeling bij haar nog niet duidelijk aanwezig is op de leeftijd van 14 jaar, ga dan samen met haar naar de huisartsom na te gaan of alles in orde is. De puberteit duurt ongeveer anderhalf tot tot twee jaar maar iedereen ontwikkelt zich op een verschillende manier en in zijn of haar eigen tempo. Meisjes denken vaak dat zij "anders" zijn.

2. Leg uit wat de puberteit eigenlijk is

Het is belangrijk om aan je dochter uit te leggen dat de puberteit iets heel gewoons is en dat iedereen ermee te maken krijgt. Puberteit is de naam die men geeft aan de periode waarin een kind volwassen wordt, waarin een meisje vrouw wordt. De meest opmerkelijke veranderingen tijdens de puberteit zijn de ontwikkeling van seksuele kenmerken, zoals de ontwikkeling van de borsten, het verschijnen van schaamhaar en menstruatie. Aan het einde van de puberteit is een meisje lichamelijk klaar om een kind te krijgen. Lees meer over Praten met je dochter over puberteit.

3. Bereid je dochter voor op hoe haar lichaam zal veranderen

Dit zijn de fases die elk meisje doormaakt bij het ‘vrouw' worden:

  • 8 tot 12 jaar - De kindertijd. In deze periode zijn er geen zichtbare tekenen van enige puberale ontwikkeling.
  • 8 tot 14 jaar - Lengte en gewicht nemen snel toe. De borsten beginnen zich te ontwikkelen, de tepels worden hard en deze zone kan zeer gevoelig zijn. In de buurt van het schaambeen (pubis) beginnen fijne, rechte haartjes te groeien.
  • 9 tot 15 jaar - De lengte blijft toenemen. De borsten worden ronder en voller. Het schaamhaar wordt donkerder, dikker en krult. De heupen worden breder in vergelijking tot de lendenen, wat de lichaamsvorm zachter enronder maakt. De vagina scheidt een heldere witte vloeistof af, vaginale afscheiding genoemd. Bij sommige meisjes vinden de ovulatie en menstruatie in een laat stadium plaats.
  • 10 tot 16 jaar - Eerste haargroei onder de oksels. De tepel en de donkere zone rond de tepel (areola of tepelhof) kunnen uitsteken van de rest van de borst. Het schaamhaar groeit in de vorm van een driehoek rond de genitale zone. Bij de meeste meisjes vinden de ovulatie en menstruatie in dit stadium plaats.
  • 12 tot 19 jaar - Volwassen stadium. Het meisje heeft nu het uiterlijk en de uitstraling van een jonge vrouw. De areola krijgt zijn mooie ronde vorm en de borstontwikkeling is voltooid. Het schaamhaar vormt een dikke, krullige driehoek. Meer ­dan waarschijnlijk is nu de volwassen lengte bereikt. Vanaf nu vinden de ovulatie en menstruatie regelmatig plaats.

4. Stel haar gerust over haar gewicht

Leg aan je dochter uit dat haar gewicht tijdens de puberteit kan toenemen omdat haar lichaam zich in een groeifase bevindt en een volwassen vrouw meer lichaamsvet heeft dan een jong meisje. Moedig haar aan om gezond te eten en ervoor te zorgen dat zij voldoende lichaamsbeweging krijgt.

5. Reik haar oplossingen aan

Je kunt je dochter ook uitleggen dat zij waarschijnlijk acne zal krijgen, dat haar haar sneller vet zal worden en dat zij misschien roos en een lichaamsgeur kan ontwikkelen. Het is dan ook een goed idee om haar producten te leren kennen, zoals deodorants, huid- en haarverzorgingsproducten, waarmee zij sommige veranderingen die zij minder aangenaam vindt, kan verzachten. Daarmee houdt zij zelf de controle over dergelijke veranderingen.