Wat is menstruatie en wat is ongesteld


Gezin
27/04/2021
De kans is groot dat jouw dochter op een dag vraagt wat ongesteld zijn nou eigenlijk is. Wij geven tips om met je dochter te delen.

Wat is ‘ongesteld zijn' eigenlijk?

Als je je dochter uitlegt wat er tijdens de menstruatie gebeurt, leg dan ook uit dat het bloeden een terugkerend iets is dat ‘goed' is, iets dat normaal is. Kinderen associëren bloed met ongelukken en wonden. Bloed is in dit geval niets ergs, jouw dochter hoeft zich geen zorgen te maken. En ongesteld worden heeft een goede reden: het is een teken van vruchtbaarheid.

Wees duidelijk en eerlijk

Hoe wijs en nieuwsgierig jouw dochter is bepaalt ook wat je haar nu al kunt vertellen. Dit is iets wat jij als moeder het beste aanvoelt. Oudere meisjes bespreken dit soort zaken meestal liever met hun vriendinnen dan met hun moeder. Voel je als moeder dan niet buitengesloten, dit is heel normaal. Als jouw dochter je een concrete vraag stelt is het altijd het beste om hier een duidelijk en eerlijk antwoord op te geven. Tip: gebruik geen woorden of afkortingen die ze niet begrijpt.

Wat gebeurt er tijdens de menstruatie?

Misschien is het een idee om de menstruatiecyclus voor jouw dochter te visualiseren door een tekening te maken. Zo krijgt ze echt een beeld bij wat er in haar lichaam gebeurt. Vind je het lastig om dit proces te tekenen? Zoek dan een voorbeeldplaatje van het vrouwenlichaam in een boek of op internet op.

  1. Teken de voorkant van een vrouwenlichaam en teken hier de eierstokken, eileider, baarmoeder en vagina in. Uitleg: vertel over de eisprong. Leg uit dat er gemiddeld één keer per maand een eitje uit 1 van de 2 eierstokken vrijkomt. En soms komen er 2 eitjes vrij. Teken het eitje.
  2. Teken de route die het eitje aflegt. Uitleg: het eitje dat vrij komt reist in een paar dagen via de eileider naar de baarmoeder.
  3. Teken een golvend randje aan de binnenzijde van de baarmoeder. Uitleg: de baarmoederwand wordt tijdens deze reis dikker om zich op de innesteling voor te bereiden.
  4. Teken een spermacel die omhoog zwemt. Uitleg: als de eicel tijdens haar reis (door een spermacel) bevrucht is, zal het zich in de baarmoederwand nestelen. Teken een stipje in de wand.
    Uitleg: als er geen bevruchting heeft plaatsgevonden, dan nestelt het eitje zich niet. De baarmoederwand wordt dan afgebroken en samen met het eitje afgevoerd. Dit is de 1e dag van haar menstruatiecyclus. Streep het stipje door en teken druppels menstruatiebloed dat via de vagina naar buiten komt.
  5. Teken de oplossingen: maandverband en tampons.

Alle meisjes worden ongesteld. Zodra jouw dochter er aan gewend is vind ze het vast ook heel gewoon. Hoera, jouw dochter wordt een vrouw!

Tip: met behulp van een kalendertje of cyclus-App kan jouw dochter bijhouden hoe lang haar cyclus is. Leg haar uit dat, vanaf het moment dat ze een regelmatige periode heeft, ze zo kan bepalen wanneer ze weer ongesteld wordt. Dan weet ze ook wanneer ze haar schooltas alvast met (extra) maandverband moet vullen.