7 tips om je kinderen te helpen optimistisch te zijn


Gezin
18/05/2021
Leer je kinderen op een positieve manier tegen het leven aan te kijken, zodat ze genieten van alle voordelen van optimisme!

1. Deel positieve momenten!

’s Avonds, bij het avondeten of voordat je gaat slapen, nodig je elk gezinslid uit om drie positieve dingen te vertellen die hij of zij die dag heeft beleefd. Zo kun je bij het inslapen aan positieve dingen denken!

2. Laat je door mooie verhalen inspireren

Lees de kinderen geregeld verhalen voor of, als ze al kunnen lezen, geef ze dan boeken met optimistische personages. Die bespreek je achteraf samen: het zal ze goed doen om de verhalen te begrijpen die ze hebben gelezen.

3. Geef complimenten

Moedig je kinderen aan om positieve dingen over anderen te zeggen. Toon zelf het voorbeeld door de gewoonte aan te nemen elke dag iemand een compliment te geven!

4. Moedig je kinderen aan

Laat je kinderen zichzelf uitdrukken, moedig ze aan hun talenten en sterke punten te ontplooien. Dat is belangrijk opdat ze zelfvertrouwen en eigenwaarde ontwikkelen.

5. Luister naar aangename muziek

Speel in de auto of in huis zachte of vrolijke muziek. Muziek heeft een rechtstreeks effect op het humeur en de stemming: het helpt het hele gezin om de dag op een positieve toon te beginnen of te eindigen!

6. Help ze optimistische standpunten in te nemen

Als een kind een sterke negatieve emotie uitdrukt, help het dan de dingen van een positievere kant te bekijken. Bijvoorbeeld als het een rotdag heeft beleefd, vraag dan hoe de dag prettiger had kunnen zijn, of geef ideeën om van morgen een leukere dag te maken. Als je kind zegt dat het iets of iemand haat, vraag dan hoe dat ding of die persoon beter zou kunnen worden. Geef het de nodige wapens mee om een optimistische manier van denken te ontwikkelen.

7. Stel ze voor een dagboek bij te houden

Moedig je kinderen aan een dagboek bij te houden, waarin ze kunnen schrijven of tekenen wat hen gelukkig maakt of voor welke dingen ze dankbaar zijn. Het uitdrukken van dit soort positieve emoties helpt om optimistisch te zijn!

Om verder te gaan en de kinderen nog optimistischer te krijgen, kun je nieuwe naschoolse activiteiten uitzoeken of ze een nieuwe sport laten uitproberen!

En jij, hoe help jij je kinderen optimistischer te zijn?