Communiceren met kinderen: help ze hun gevoelens uit te drukken


Gezin
30/11/2018
Je kind of tiener begrijpen kan snel een echte hersenbreker worden: enkele tips om beter te communiceren met je kinderen.

Je kind of tiener begrijpen kan al snel heel erg ingewikkeld worden. Toch kunnen enkele eenvoudige kneepjes je helpen in de dagelijkse omgang.

De kleinste kan zijn emoties nog niet duidelijk onder woorden brengen? De oudste weigert met jou een gesprek aan te gaan? Dit is ons advies voor een betere communicatie met je kinderen , hoe jong of oud ze ook zijn.

Communicatie ouder-kind: van 2 tot 12 jaar

Wie heeft nog nooit aan zijn kind gevraagd wat er aan de hand was en dan als enige antwoord gekregen: 'Ik weet niet'? Dat kan vreselijk irritant worden, vandaar dat het beter is duidelijke vragen te stellen. In plaats van te vragen: 'Is alles goed gegaan op school?', kun je beter vragen: 'Met wie heb je vandaag gespeeld?'. Inzake communicatie tussen ouders en kinderen staat één ding vast: het is altijd beter om een gesprek onder vier ogen aan te gaan (in de auto, wanneer je van de kinderopvang of van school naar huis rijdt, bijvoorbeeld) en aandacht te besteden aan de antwoorden van je kind. Daarmee maak je voor je kind duidelijk dat het belangrijk is. Onderbreek je kind vooral niet wanneer het spreekt en zorg ervoor dat iedereen zich om beurten volledig kan uitdrukken.

Wat ook van essentieel belang is, is dat je gezamenlijke activiteiten onderneemt. Een goed idee? Met z'n tweeën een boek lezen! Zo zal je kind niet alleen zijn woordenschat uitbreiden en zich beter leren uitdrukken, maar het toont eveneens aan dat je beschikbaar bent. Houd rekening met de ontwikkeling van je kind: studies tonen aan dat haast 1 kind op 10 moeilijkheden ondervindt met taal en uitspraak. Aarzel daarom niet om de mening van een specialist te vragen als je merkt dat je bengel moeite heeft met het vormen van zinnen.

Iedereen weet dat kinderen hun ouders imiteren. Dus, voor een goed begrip van je kind probeer je alvast je eigen relaties met familieleden of met vrienden te begrijpen. Verhef je vaak je stem? Onderbreek je de anderen wanneer ze spreken? Let eens op de manier waarop je je familie aanspreekt: vermijd het bijvoorbeeld om een gesprek te beginnen met een vraag, want dan riskeer je de ander onder druk te zetten. En wanneer de ander zich uitdrukt of iets verrassends zegt, probeer dan rustig en open te blijven om de dialoog aan te gaan.

En omdat de communicatie ouder-kind niet alleen maar een kwestie van woorden is, besteed je ook aandacht aan je lichaamstaal!

Communicatie ouder-kind: stap in de huid van je tiener

Als je de neiging hebt je tieners met vragen te bestoken zodra ze hun neus laat zien ... slecht idee! Het is beter af te wachten tot ze zelf een gesprek met jou aangaan; op die manier krijgen ze het niet benauwd. Neem ook hun favoriete communicatiemiddelen over: als ze liever berichten via WhatsApp sturen, wordt het misschien eens tijd dat jij die app eindelijk ook op je mobiel downloadt? Je kunt er wel op aandringen dat ze je op de vaste lijn bellen, maar veel adolescenten blijven huiverig voor deze vorm van communicatie.

Een onmisbaar element in de communicatie tussen ouders en kinderen is intimiteit, vooral wanneer de kinderen volwassen worden! Gun ze ademruimte: als ze het idee krijgen dat je hun mailbox of telefoongesprekken bespioneert, zullen ze dichtklappen. Maar je kunt hen vragen naar welke muziek ze luisteren, welke musici ze volgen, en waarom ze die zo leuk vinden. Dat kan je helpen je tieners beter te begrijpen en een band met hen op te bouwen.

Soms heb je aan praten niet genoeg. Dan kun je je kind helpen met iets wat hem echt dwarszit, zoals puistjes of schilfertjes bijvoorbeeld. Maak ze in geen geval belachelijk, want tieners zijn vaak overgevoelig. Biedt ze een oplossing aan. Je kunt bijvoorbeeld een flesje Head&Shoulders antischilfertjes shampoo of een gezichtsreiniger in hun badkamer zetten zonder er iets over te zeggen, om je puber niet in verlegenheid te brengen.

Je kunt je kind ook aanmoedigen zijn emoties uit te drukken met een andere persoon dan jezelf. Als het van schrijven houdt, suggereer het dan een dagboek te beginnen. Maar ga er niet in zitten lezen, anders verlies je definitief het vertrouwen van je kind!

En jij, wat zijn jouw trucs om de communicatie met je kind te bevorderen?