Hoe organiseer je een carpool naar school?


Gezin
18/05/2021
Door onverwachte omstandigheden kun je de kinderen niet naar school brengen of afhalen? Met ons advies kun je een schoolcarpool organiseren.

Hoe kom je in contact met andere ouders?

Profiteer van feestjes met de buren of verjaardagsfeestjes voor de kinderen om contact te leggen met andere ouders. Je kunt ook een briefje ophangen op het prikbord van de school. Zet er in grote letters en in kleur op waar het over gaat - carpool voor schoolkinderen - en geef met een rode stip op een plattegrondje aan waar jullie wonen, met je telefoonnummer erbij.

Hoeveel kinderen in een carpool naar school?

Je kunt zo veel kinderen vervoeren als er zitplaatsen (en veiligheidsgordels) zijn in je auto! Maar in België moeten kinderen kleiner dan 1,35 meter in een kinderzitje worden vervoerd dat voldoet aan de Europese veiligheidsnormen.

Met een auto vol kinderen komt het wel eens voor dat er eentje last krijgt van wagenziekte! Denk daarom aan Febreze Wegwerp Autoverfrisser om de lucht in de auto te verfrissen en zelfs de hardnekkigste geurtjes te verwijderen.

Waar spreek je af?

Het belangrijkste is dat de plaats centraal gelegen is en vooral bescherming biedt tegen guur weer. Dat kan een inkomhal zijn of bij een van de deelnemende gezinnen. Spreek een uur af voor de afspraak, bijvoorbeeld om 7.40 uur als je uiterlijk om 7.50 uur wilt vertrekken.

Wie is aan de beurt?

Wissel telefoonnummers uit met de andere ouders. Zodra je weet wie allemaal wil deelnemen aan de schoolcarpool, organiseer je samen een beurtrol: voor elke dag van de week een andere chauffeur.

Ligt de school maar op enkele minuten afstand? Dan kun je de ouders ook voorstellen om de kinderen te voet te begeleiden, in een programma waarbij iedereen elkaar aflost. Bij mooi weer is het een prettige wandeling!

Zitjes en verhogingskussens: de regels

Kinderen kleiner dan 1,35 meter moeten in een geschikt kinderbeveiligingssysteem meereizen. Wanneer de kinderen groter zijn dan 1,35 meter is een kinderzitje niet meer verplicht en moeten ze de veiligheidsgordel om. Kinderen mogen, ongeacht hun leeftijd, voorin zitten op voorwaarde dat ze worden vastgeklikt zoals de wet voorschrijft.

Voor kinderen van 13 tot 18 kg bestaan kinderzitjes waarin het kind meestal wordt vastgemaakt met vijf riempjes. Kinderen van 18 tot 36 kg of vanaf 1,10 meter worden op een verhogingskussen geplaatst en vastgeklikt met de veiligheidsgordel.

Voordat je met andere ouders een carpool voor schoolgaande kinderen organiseert moet je dus nagaan of je over de nodige kinderzitjes en verhogingskussens beschikt.

Moet je voor een carpool een extra verzekering afsluiten?

Je autoverzekering dekt alle inzittenden. Maar je kunt de verzekeringsmaatschappij wel inlichten over het feit dat je aan carpool doet voor het geregeld schooltransport van de kinderen.

Moet je een schriftelijk attest hebben voor nog meer veiligheid?

Om jezelf nog beter in te dekken is het raadzaam om alle deelnemende ouders een schriftelijk attest te laten ondertekenen. Dit attest kun je bij de school afgeven, zodat het schoolpersoneel weet met wie de kinderen meerijden.

En jij, hoe organiseer jij het vervoer van je schoolgaande kinderen?