Tips om het digitale leven van je tiener te beschermen tijdens de vakantie


Gezin
31/07/2018
Als ouder de reputatie van je tiener op social media in de gaten houden … niet simpel! De oplossing? Praat erover met behulp van onze tips.

Chatten, foto’s uitwisselen, elkaar taggen in video’s … Tieners brengen heel wat uren door op internet en als ouder heb je hier maar weinig controle over. Ga daarom rond de tafel zitten en bespreek de gevaren van het wereldwijde web. Zin in meer reikt je 3 thema’s aan om het (gevoelige) thema aan te snijden.

1. De parameters van vertrouwelijkheid

Stel : je dochter post een vakantiekiekje van zichzelf in bikini op haar Instagramprofiel en Facebookpagina. De instellingen van beide pagina’s staan ‘openbaar’. Iedereen heeft nu toegang tot dit beeld.

  • Ons advies :
  • Toon aan je tiener hoe je de privacy-instellingen aanpast.
  • Bespreek het issue en leg uit dat gênante foto’s écht uit den boze zijn. Alles wat je op internet post is onuitwisbaar. Ook al verwijder je de foto, ze blijft altijd wel ergens online staan.
  • Laat je tiener zichzelf eens ‘googelen’. Zo ziet je kind met zijn eigen ogen wat er over hem of haar op internet staat.
  • Leer hem of haar om groepen aan te maken (familie, vrienden, klasgenoten …). Op die manier deelt je tiener bepaalde content maar met een beperkt aantal mensen.
  • Stel voor om twee e-mailadressen aan te maken. Eén persoonlijke adres voor officiële mails (met je persoonlijke gegevens) of om te mailen naar je familie en vrienden. Daarnaast maak je ook een e-mailadres aan puur voor de fun. Dit gebruikt hij of zij enkel voor sociale media, online games …

2. Het recht op afbeelding

Stel: je zoon heeft een muziekbandje opgericht met zijn vrienden. Op een avond is er een feestje en je zoon plaatst een video van een dronken vriend online.

Ons advies :

Leg uit aan je kind dat hij of zij beter geen gênante foto’s online zet. En al zeker niet als het over foto’s of teksten van iemand anders gaat. Wanneer de foto op internet staat, heb je er nog maar weinig controle over. Je tiener denkt dus best twee keer na voor hij of zij iets gênants publiceert, ook om juridische problemen te vermijden.

3. De gevaren van sexting

Stel: je tiener heeft zijn eerste vakantieliefje. De hormonen spelen op en ze sturen suggestieve foto’s naar elkaar …

Het gaat hier duidelijk om sexting of elkaar seksueel getinte foto’s of berichten sturen. Iets waar tieners vaak niet vies van zijn. Jouw rol? Je tiener bewust maken en wijzen op de gevaren.

Ons advies :

  • Moedig je kind aan om te checken of de persoon, met wie hij of zij chat, betrouwbaar is. Zou deze persoon de foto’s delen met vrienden? Eens de foto op internet staat (zelfs wanneer je chat in een privébericht), heeft je tiener geen controle meer.
  • Vraag aan je kind om zijn of haar ‘herkenningspunten’ te maskeren op het beeld. Denk aan een tattoo of een moedervlek.

     

    Praten = key! Meer lezen over opvoeding?

    En jij, hoe bescherm jij je kinderen tegen de gevaren van internet?