Veilig genieten van het strand!


Gezin
4/08/2021

Veilig genieten van het strand!

Zon, zee en strand! Klaar voor vakantie met het hele gezin? Het wordt super! Maar dan moeten we wel alle nodige voorzorgsmaatregelen nemen om onszelf en vooral onze kinderen goed te beschermen. Ze zijn kwetsbaarder, letten minder goed op dan volwassenen en kunnen op het strand dus al snel in de problemen komen. Bekijk daarom onze tips om in alle veiligheid te genieten van een dagje aan het strand!

Stap één: smeren, smeren, smeren!

Dit is de belangrijkste stap. Jezelf én je kinderen beschermen tegen de zon met zonnebrandcrème is van het allergrootste belang. In tegenstelling tot wat velen denken, zal de crème het bruinen niet tegenhouden maar je beschermen tegen UV-straling en zonnebrand.

  • Hoe kies je de beschermingsfactor van je zonnebrandcrème?

De beschermingsfactor (SPF of Sun Protection Factor) wordt op de verpakking van je zonnecrème aangegeven met de getallen 20, 30, 50, 50+ en leert je hoeveel UVB-straling het zonnebrandmiddel kan absorberen of reflecteren. Niet verrassend dus: hoe hoger de factor, hoe beter de bescherming. Maar wat betekent dat nu precies?
De SPF bepaalt hoe lang je, na het aanbrengen van de crème, veilig kunt zonnen, zonder te verbranden. Om te berekenen hoe lang dat nu eigenlijk is, neem je het aantal minuten dat je in de zon kunt blijven zonder dat je verbrandt, ongeveer 15 minuten, en vermenigvuldig je dit met de factor van je crème. Voor een crème met beschermingsfactor 30 betekent dat dus: 15 x 30 = 450 minuten vooraleer je zonnebrand oploopt.

Maar dat is natuurlijk de theorie. In werkelijkheid hangt alles af van je huidtype, de UV-index, die varieert in functie van het tijdstip, en waar je je bevindt. Bovendien beschermt zonnecrème nooit helemaal tegen UV-stralen: bij een crème met beschermingsfactor 50 komt er nog steeds 2% straling door de filter. Denk er dus aan om de 2 uur opnieuw te smeren.

  • En voor de kinderen?

Kinderen hebben een fijn, kwetsbaar en gevoelig huidje. Het wordt trouwens sterk afgeraden kinderen jonger dan 3 jaar bloot te stellen aan de zon, zelfs met een hoge UV-bescherming. Voor oudere kinderen kies je het best voor een zonnecrème met beschermingsfactor 50+ waarmee je hen insmeert voor je naar het strand gaat. Ideaal is daarna elk half uur en na elke zwembeurt. Zo blijft de kans op zonnebrand het kleinst. Verder kun je hen ook een anti-UV T-shirt aantrekken (of gelijk welk ander T-shirt trouwens, het liefst met lange mouwen).

  • Op welk moment van de dag ga je het best in de zon?

Om te genieten van al het goede van de zon en er de nodige vitamine D, goed voor lichaam en geest, uit te halen, vermijd je het best bepaalde uren. In onze streken is de uv-straling het sterkst tussen 12u en 16u. Tijdens die uren ga je beter de zon niet in, vooral met de kinderen erbij. Trek eerder ‘s morgens of later op de dag naar buiten. Misschien kun je zelfs genieten van een prachtige zonsondergang!

  • Welke accessoires mag je zeker niet vergeten?

Draag een hoed of een pet en plaats een parasol om zeker geen zonnesteek op te lopen! Ook een zonnebril mag zeker niet ontbreken. Zo ben je niet de hele dag verblind en zijn je ogen beschermd tegen de weerkaatsing van de zon.

Stap 2: genoeg drinken

We kunnen het niet genoeg herhalen! Het is erg belangrijk de hele dag door veel te drinken, zelfs wanneer je geen dorst hebt. Vooral op echt warme dagen of wanneer je lang aan de zon bent blootgesteld. Tijdens een dagje aan zee kun je een koelbox vullen met minstens een flesje water per persoon. Het water blijft mooi fris en de hele familie goed gehydrateerd.
Vinden je kinderen water echt smaakloos en verkiezen ze frisdrank of fruitsap, dan kun je hen één van deze lekkere tussenoplossingen voorstellen:

  • Komkommerwater

Laat een in schijfjes gesneden komkommer een nacht trekken in één liter fris water en klaar is kees! Je hebt een natuurlijk, hydraterend en dorstlessend drankje met een lekker komkommersmaakje.

  • Framboos-munt water

Een liter water, een 10-tal frambozen en paar blaadjes munt die je enkele uren in een waterkan laat trekken. Dit drankje zal zowel groot als klein bekoren!

Stap 3: veilig in het water

Zijn jullie klaar om het water in te gaan? Bekijk, vooraleer jullie een frisse duik nemen, onze tips voor zwemplezier in alle veiligheid!

  • Opblaasbare arm- en zwembandjes, een zwemvest of -gordel; wat kies je het best voor je kinderen?

Vooral als je kind zichzelf nog niet drijvende kan houden, zijn opblaasbare zwembandjes onmisbaar. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende maten en vormen, zodat je de perfecte oplossing aangepast aan de leeftijd en het gewicht van je kind kunt vinden.
Wil je graag dat je kleintje leert zwemmen? Ga dan eerder voor een zwemvest of -gordel. Je zoon of dochter zal zich als een vis in het water voelen! En ook al moet je toch nog de hele tijd in de buurt blijven, zowel je kind als jijzelf zullen zich veiliger voelen om in alle rust te leren zwemmen.

  • Blijf in bewaakte badzones

In deze zones, die je makkelijk kunt herkennen door de IKWV vlag, gele boeien, een bord en de groene vlag, is het veilig om te zwemmen. Verder vind je er de mobiele uitkijktoren en worden ze, zoals de naam al aangeeft, bewaakt door verschillende redders. Veiligheid gegarandeerd!

  • Kijk uit voor hydrocutie

Wanneer je plotseling in contact komt met water met een veel lagere temperatuur dan die van je lichaam, kan er een thermische shock optreden, met in sommige gevallen een hartstilstand of zelfs verdrinking tot gevolg. Geef je kinderen de volgende tip mee vooraleer ze het water ingaan: om hun lichaam te laten wennen aan de temperatuur, maken ze het best eerst hun hoofd en nek en daarna hun buik nat. Op die manier kan het zich langzaam aanpassen aan de temperatuursverandering en bestaat er minder risico!

Het enige wat jullie nu nog te doen staat, is samen heerlijk genieten van de vakantie.

En jij, wat zijn jouw tips & tricks voor een dagje aan het strand met de kinderen?