Hoe kun je je milieubewuster verplaatsen ?
Hoe kun je je milieubewuster verplaatsen?
Om je ecologische voetprint te verkleinen, kun je eerst en vooral even nagaan hoe je je verplaatst. Transport is namelijk de belangrijkste bron van CO²-uitstoot van onze gezinnen, nog voor de woning, voeding en consumptiegoederen. Het goede nieuws is dat je een groot deel van de vervuilende vervoersmiddelen kunt vervangen door hun milieuvriendelijke broertjes.
Wist je dat transport in de Europese Unie verantwoordelijk is voor 60,7% van de koolstofdioxide- of CO²-uitstoot wat gelijk staat aan 655 miljoen ton per jaar?
#1 Kies zachte vervoersmiddelen voor korte afstanden
Alhoewel de belg nog voor 61% van zijn verplaatsingen voor de auto kiest, leggen we in Vlaanderen ook 16,2% van de verplaatsingen af met de fiets. Dit maakt ons, na Nederland met 28%, de 2e fietsregio in Europa. In de stad Amsterdam, een voorloper in duurzaam vervoer, gebeurt 38% van de verplaatsingen met de fiets. In België is het dan weer in de Vlaamse stedelijke gebieden dat men vaker te voet gaat of de fiets neemt dan ten zuiden van de taalgrens.
Wist je dit al? De Wereldgezondheidsorganisatie raadt volwassenen tussen 18 en 64 jaar aan om 150 minuten per week activiteiten met gemiddelde intensiteit te doen. Door waar mogelijk te voet naar je werk te gaan, kom je misschien wel gemakkelijk aan dat getal.
#2 Geef carpooling en autodelen eens een kans
De auto delen is niet alleen beter voor je portemonnee maar ook voor het milieu. Met een gewicht van gemiddeld 1,5 ton, verbruikt en vervuilt je wagen alleen al om zich te verplaatsen. Via de Franse app Blablacar kun je in contact komen met mensen voor eenmalige verplaatsingen binnen Europa. En neem voor je dagelijkse trajecten zeker eens een kijkje nemen op Cambio of op Carpool.be.
Wist je dit al? De auto minder en efficiënter gebruiken kan de uitstoot met 35 procent doen dalen tegen 2030. Vandaag zijn er in België al bijna 180.000 mensen die af en toe autodelen. Een aantal dat de voorbije 2 jaar steeg met maar liefst 250 procent, in Brussel zelfs met 350 procent.
#3 Maak gebruik van het openbaar vervoer
Bus, metro of tram: in de stad is het openbaar vervoer even snel als de auto en bovendien vervuilt het minder. Zo verbruikt een trampassagier ongeveer 10 keer minder energie dan een automobilist. En volgens de Europese Commissie is de spoorwegsector verantwoordelijk voor slechts 0,5% van de broeikasgasuitstoot in de Europese Unie.
Wist je dat de Nederlanders de kampioenen zijn als het aankomt op elektrische bussen? In 2020 werden er door de Franse groep Keolis 259 voertuigen ingezet.
#4 Werk van thuis uit
Kun je geen alternatief vervoermiddel vinden omdat je bijvoorbeeld in een landelijk gebied woont en wanneer je beroep het toelaat, kan thuiswerken een goede oplossing zijn om je ecologische voetafdruk te verminderen.
Met meer dan een uur transport per dag, scoren Nederland, België en Frankrijk gemiddeld hoog voor wat betreft tijd die wordt besteed aan woon-werkverkeer in Europa. De coronacrisis heeft in die zin wel bijgedragen aan het ontwikkelen van platforms voor videovergaderen (Skype, Teams, Zoom) en online samenwerkingstools (Slack, Trello). En er zijn ook de Virtual Private Networks (VPN) die computers beschermen tegen cyberattacks.
Wist je dat er van 2009 tot 2019 slechts 5,4% van de werknemers in de Europese Unie van thuis uit werkten?
#5 Koop een hybride of elektrische wagen
Een elektrische wagen stoot 77% koolstofdioxide (CO²) minder uit dan een benzineauto. De Nederlanders zijn trouwens ook de eerste van de klas voor wat betreft het aantal laadpalen; er zijn er maar liefst 50.415 te vinden in Nederland, tegen 4.128 in België en 28.666 in Frankrijk.
Wist je dat in 2030 alleen auto’s die elektrisch of op waterstof rijden zullen toegelaten worden in Amsterdam?
#6 Vermijd korteafstandsvluchten
De Europese Unie is, met 19% van de mondiale uitstoot, ‘s werelds op één na grootste vervuiler van de luchtvaartsector, na de Verenigde Staten maar voor China. Bovendien is 47% van de emissies afkomstig van vluchten binnen de Europese Unie zelf. Volgens ADEME, het Franse agentschap voor ecologische transitie, vervuilt een kilometer per vliegtuig 45 keer meer dan een kilometer met een hogesnelheidstrein. Het goede nieuws is dat een groot deel van de korteafstandsvluchten met de trein kunnen worden afgelegd. En je kunt er bovendien Europa mee ontdekken tegen interessante prijzen. Met name dankzij de Interrail Pass die kan gebruikt worden in de 27 landen van de Europese Unie en ook op de Thalys lijnen.
Wist je dat door het type vliegtuigen dat wordt gebruikt, de CO²-uitstoot in België minder gedaald is dan in andere landen?
Fiets, carpooling, elektrische opties, trein: dankzij deze alternatieven ben je goed op weg om de belangrijkste bron van broeikasgassen te helpen verminderen.
Wil je graag meer concrete acties ondernemen? Dan kun je misschien wel je steentje bijdragen in één van de volgende gebieden!
- Milieu
- Solidariteit
- Gelijke kansen & Inclusie