Waarom de afwasmachine milieuvriendelijk is ?


Iedere dag een overwinning
22/06/2021

Waarom de afwasmachine milieuvriendelijk is ?

Na transport is de woning de op één na grootste bron van CO2-uitstoot van onze huishoudens. En binnenin de woning zelf staat waterverbruik, na verwarming nog steeds op de 2e plaats. Een afwasmachine verbruikt minder warm water dan afwassen met de hand, daarom is het ecologisch beter.

Indien je elke dag eetgerei voor minstens 4 tot 6 mensen gebruikt, is het beter de afwasmachine te laten draaien dan de afwas met de hand te doen. Want een vaatwascyclus verbruikt 9 tot 12 liter water tegenover 42 liter voor een traditionele wasbeurt. In 2015 deed 55% van de Europese huishoudens de afwas nog met de hand. Dat komt neer op een verbruik van meer dan 3000 miljard liter, dertien keer meer dan het verbruik van huishoudens met een vaatwasser, die 247 miljard liter verbruikten.

Wist je dat de afwasmachine in 1886 werd uitgevonden door de Amerikaanse Josephine Cochrane, een liefhebster van feestjes en gezelligheid die haar talrijke vaat niet wilde beschadigen.

Stop met voorspoelen

Zonder voorspoelen zou in Europa bijna 1,3 miljoen liter water kunnen worden bespaard - dat is meer dan 200 olympische zwembaden. De nieuwe Dreft Platinum+ tabletten zijn in dit opzicht enzymatisch, aangezien ze zijn ontworpen om zich aan maaltijdresten te hechten. Vinden ze die niet, dan zullen ze minder efficiënt zijn. Het is een innovatie die zich inzet voor het klimaat en jou helpt om 1 stap over te slaan!

Wist je dat er in België 95 tot 100 liter water per dag en per inwoner wordt verbruikt. Dit is het laagste huishoudelijke verbruik in Europa, volgens de Belgische federatie voor de watersector (BELGAQUA).

En jij, doe je elke avond de afwas?

Aangezien het al zuiniger is om voor de vaatwasser te kiezen vanaf vaatwerk en bestek voor 4 personen, is het beter niet te wachten tot de machine helemaal gevuld is voordat je hem start. De wasprogramma's blijven op deze manier efficiënt. Gebeurt dit niet, dan zal het vuil uitdrogen en moeilijker te verwijderen zijn. Kies bovendien tabletten met zout en inbegrepen spoelmiddel om overdosering te voorkomen.

Door voor de afwasmachine te kiezen in plaats van de handafwas, verminder je de op één na grootste bron van CO2-uitstoot in je huishouden en bespaar je water. Een goede reden dus om ze elke avond te gebruiken!

Wil je nog meer concrete oplossingen? Hier zijn andere onderwerpen waar je op eenvoudige wijze een impact kunt maken!

  • Milieu
  • Solidariteit
  • Gelijkheid en inclusie