Waarom kies je beter voor verpakkingen van recycleerbaar karton?


Iedere dag een overwinning
22/06/2021

Waarom kies je beter voor verpakkingen van recycleerbaar karton?

Van de 400 miljoen ton plastic die jaarlijks wereldwijd worden geproduceerd, gaan er 158 miljoen naar de verpakkingsindustrie, en dan vooral naar eenmalige verpakkingen. Duurzaamheid, recyclage, vervuiling: door te kiezen voor kartonnen, al dan niet recycleerbare, verpakkingen, kan ook jij dagelijks een positieve impact hebben op het milieu.

Vanaf 2021 geldt in de Europese Unie een verbod op plastic wegwerpartikelen (drinkbekers, bestek, borden, rietjes, roer- en wattenstaafje enz). 70% van de vervuiling in de oceanen en op de stranden is afkomstig van dit soort afval. Het vervuilt waterstromen en komt via allerlei organismen, zoals vissen en vogels die het als voedsel zien en opeten, in de voedselketen terecht.

Wist je dat er in de oceanen tot 600.000 deeltjes plastic per km² aangetroffen worden? Dat komt overeen met 110 keer de oppervlakte van België.

#1 Het stoot weinig broeikasgassen uit

Sinds 1990 is de koolstofdioxide-emissie (CO²) afkomstig van fossiele brandstoffen in de kartonindustrie gedaald met 42%. Karton kan namelijk ingezet worden voor energieterugwinning: de elektriciteit en warmte die vrijkomen tijdens de verbranding ervan, kunnen worden gebruikt om energie uit fossiele bronnen te vervangen.

Wist je dat een kraft envelop 15 gr broeikasgassen uitstoot daar waar een plastic fles verantwoordelijk is voor 129 gram?

#2 Het is biologisch afbreekbaar

Karton is biologisch afbreekbaar. Dit betekent dat het moet kunnen worden afgebroken door levende organismen in minder dan 5 maanden in een natuurlijke omgeving en in enkele maanden bij thuis- of industrieel composteren. Wat natuurlijk niet betekent dat je een composteerbare of biologisch afbreekbare verpakking zomaar in de natuur kunt achterlaten. De afbraak gebeurt niet op dezelfde manier in om de eender welke natuurlijke omgeving. Alvorens het zover is, kan ze dan ook een negatieve impact hebben op de biodiversiteit.

Wist je dat een composteerbare verpakking altijd biologisch afbreekbaar is? Het omgekeerde is niet per se het geval (houtskool, dierlijke uitwerpselen, enz.).

 #3 Het is afkomstig van gecertificeerde bossen

In 2009 werd het bosbeheer van 86% van de beboste zones in Europa, gehuurd of in het bezit van bedrijven uit de papier- en kartonindustrie, erkend door onafhankelijke certificatiesystemen zoals PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification Systems) en FSC (Forest Stewardship Council).

Wist je dat bomen tijdens hun groeiproces CO² opnemen die vervolgens wordt opgeslagen in producten op basis van vezels zoals karton? Zo kan één ton platgedrukt karton ongeveer 1,5 ton koolstofdioxide bevatten.

#4 Het is robuust

Voor transport en opslag gebruikt men golfkarton; één of meerdere lagen gegolfd papier, die tussen verschillende lagen karton worden geplakt. Door middel van de pletweerstandstest (FCT of Flat Crush Test) wordt de weerstand tegen verticale druk gemeten. Wanneer karton niet wordt blootgesteld aan een te hoge vochtigheidsgraad en het op de juiste manier wordt gestockeerd, kan het tot wel 10 keer opnieuw gebruikt worden.

Wist je dat om te vermijden dat kartonnen drinkbekers lekken, ze vaak een dunne plastic deklaag krijgen? Als antwoord op bovenstaand probleem is de PLA-coating ontwikkeld. PLA of polymelkzuur wordt vervaardigd met voornamelijk maïszetmeel en suikerriet en is volledig biologisch afbreekbaar.

#5 Jouw favoriete merken kozen voor karton

Sinds de boom van de e-commerce, groeit de golfkartonindustrie jaarlijks met 10%. Merken zoals Gillette en Vénus gebruiken trouwens sinds 2021 kartonverpakkingen die voor minstens 37% uit gerecycled materiaal bestaat en gecertificeerd zijn door de Forest Stewardship Council (FSC).

#6 Het is herbruikbaar

Voor een verhuis, om spullen te beschermen of te bewaren; je kunt karton gebruiken om te stockeren, om een breekbaar voorwerp te vervoeren of om er een postpakket mee te maken.

Wist je dat meer dan 50% van de energie die in Europa door de papier- en kartonindustrie gebruikt wordt, afkomstig is van de verbranding van bijproducten van hout?

#7 Het is de verpakking die wereldwijd het meest gerecycleerd wordt

Bijna 80% van papier- en kartonverpakkingen worden vandaag gerecycleerd. Het meest gerecycleerde materiaal dus, voor glas en plastiek.

Wist je dat er in de Europese Unie 85,8% van de karton- en papierverpakkingen gerecycleerd wordt?

Hoe wordt karton gerecycleerd in België?

Stap 1: Het karton wordt gemengd met water en verwerkt tot pulp. Tijdens dit proces worden resterende nietjes, plastic of touw verwijderd.
Stap 2: Hierna wordt de vezels die overblijven, ontinkt en gebleekt.
Stap 3: De witte pulp wordt geperst en gedroogd.
Stap 4: Het nieuwe product is klaar voor een verdere verwerking.

Duurzaamheid, recyclage, vervuiling: je weet nu welke voordelen karton heeft voor het milieu.

Wil je graag nog meer concrete acties ondernemen? Dan kun je misschien wel je steentje bijdragen in één van de volgende gebieden!

  • Milieu
  • Solidariteit
  • Gelijkheid en inclusie