Waarom kraantjeswater beter is ?


Iedere dag een overwinning
22/06/2021

Waarom kraantjeswater beter is ?

Van de meer dan 400 miljoen ton plastic die elk jaar wordt geproduceerd, wordt 158 miljoen ton gebruikt door de verpakkingssector, met name voor wegwerpverpakkingen. Duurzaamheid, recyclage, vervuiling: door voor kraantjeswater te kiezen, verricht je onbewust elke dag een aantal deugdzame handelingen!

#1 Het vervuilt niet

In Europa en Noord-Amerika heeft 94% van de bevolking toegang tot proper stromend water. Toch drinkt de gemiddelde Europeaan 117 liter flessenwater per jaar. Daarbij komt dat wegwerpflessen het plastic afval zijn dat het meest wordt aangetroffen in alle levende wateren in Europa, zoals oceanen, zeeën, rivieren, enzovoort. Maar liefst 42% van de plastic flessen wordt niet gerecycleerd.

Wist je dat er 33cl aardolie nodig is - dat gelijk staat aan een blikje - plus 3 liter water om één fles te maken!

#2 Het is goedkoper

Kraantjeswater kost gemiddeld €0,003 per liter. Dat is nauwelijks € 2 per jaar voor een verbruik van 1,5 liter water per dag. Maar je kunt al snel rekenen op € 110 tot € 220 per jaar als je kiest voor bronwater (0,20€/l) of mineraalwater (0,40€/l). Daarbij moeten nog de kosten voor het verwijderen van plastic flessen opgeteld worden! In vergelijking met bron- en mineraalwater is kraantjeswater dus een stuk voordeliger.

#3 Het is goed voor je gezondheid

Lood, koper of nikkel: kraantjeswater ondergaat dezelfde controles als bronwater waarbij een totaal van 50 parameters wordt geanalyseerd, met uitzondering van smaak en geur. De controles worden rechtstreeks aan de kraan van de consument uitgevoerd. Sinds 1998 wordt de waterkwaliteit in de hele Europese Unie streng gecontroleerd (98/83/EG).

Wist je dat in België het Waalse gewest 55% van het drinkwater van het land levert.

#4 Je hoeft het niet te filteren

Volgens de verbruikersorganisatie Test-Aankoop zouden waterfilters de kwaliteit van het water doen dalen in plaats van het te zuiveren. Alhoewel het filteren geen gezondheidsrisico’s inhoudt, is het, gezien de goede kwaliteit van het leidingwater in ons land, niet noodzakelijk. Als je jouw kraanwater alsnog wilt filteren, zijn er filters voor karaffen, filters ingebouwd in je kraan, of zelfs stukjes binchotan, de natuurlijke en traditionele Japanse houtskool.

Wist je dat Binchotan, afkomstig van de Ubamegashi eik een absorberend vermogen heeft. Wanneer verkoold, van zuurstof voorzien en dan in water geplaatst, zal het de schadelijke moleculen aantrekken en op die wijze het water filteren.

#5 Het is een kostbaar product

Volgens de UNESCO leeft tussen 1/4 en 1/5 van de wereldbevolking in regio's waar een tekort aan water is. Om nog maar te zwijgen van het feit dat de kwaliteit lang zo goed niet is als in Europa, waar meer dan 97% van de bevolking er toegang toe heeft. Bovendien roepen de Verenigde Naties op om met alle middelen water te besparen en waarschuwen zij voor een mogelijk watertekort van 40% in 2030, als wij daar niet in slagen.

Wist je dat "waterschaarste" verwijst naar periodes waarin de vraag groter is dan de beschikbare hoeveelheid water?

Kost, vervuiling, veiligheid: je weet nu dat kraantjeswater een kostbaar goed is voor jou en voor de planeet.

« Children's Safe Drinking Water », proper water voor kinderen

Sinds 2004 zorgt Procter & Gamble (Ariel, Lenor, Oral B, Braun, Gilette, enz.) voor proper drinkwater voor kinderen over de hele wereld. Dankzij zijn waterzuiveringstechnologie kan 4 gram poeder 10 liter vuil water in enkele minuten omzetten in proper, drinkbaar water. Door meer dan 99% van de veel voorkomende watergedragen bacteriën (inclusief die welke cholera veroorzaken) en virussen (inclusief die welke hepatitis A veroorzaken) en 99,9% van de protozoën in besmet water te vernietigen, helpt het product het aantal gevallen van diarree in ontwikkelingslanden met wel 90% te verminderen.

Wil je nog meer concrete oplossingen? Hier zijn andere onderwerpen waar je op eenvoudige wijze een impact kunt maken!

  • De planeet
  • Solidariteit
  • Gelijkheid en inclusie