Was je je handen beter met warm of met koud water ?


Iedere dag een overwinning
22/06/2021

Was je je handen beter met warm of met koud water?

Na vervoer, is de woning de op één na belangrijkste bron van CO²-uitstoot van onze huishoudens. Binnenin de woning zelf komt waterverbruik, na verwarming, op de 2e plaats. En laten we eerlijk zijn, je handen wassen met warm water is aangenamer dan met koud water. Maar is het ook efficiënter? Ontdek hoe je het beste je handen wast om de verspreiding van bacteriën tegen te gaan. En bovendien werk je mee aan het behoud van onze planeet!

Sinds de verspreiding van het coronavirus is het handen wassen van het grootste belang. Gallup International, een wereldwijde vereniging van marktonderzoekbureaus, voerde een onderzoek uit naar de gewoontes daarvan in 63 landen. Aan de deelnemers werd gevraagd of ze hun handen automatisch wassen met water en zeep nadat ze naar het toilet zijn gegaan. Daaruit blijkt dat slechts 60% van de bevraagde Belgen dat doet. Ook onze noorderburen scoren, met 50%, heel matig.

Zeep gebruiken, lang genoeg én nauwkeurig wassen zijn de belangrijkste criteria

Een wasbeurt van 20 seconden met zeep verwijdert 5 keer meer bacteriën dan een wasbeurt van 5 seconden. Om perfect te weten hoe lang je je handen moet wassen, stelt de Britse Eerste Minister Boris Johnson voor twee keer “Happy Birthday to you” te zingen. Het is bovendien belangrijk, wanneer je je handen wast, de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie in acht te nemen: eerst handpalmen tegen elkaar, dan de rug van je ene hand met de handpalm van je andere, tussen de vingers, de bovenkant van je vingers, je duimen en ten slotte je vingertoppen.

Wist je dat je het beste een hydroalcoholische handgel gebruikt die ten minste 60% alcohol bevat die je gedurende minstens 20 seconden in je handen wrijft. Let wel op, je handen regelmatig met water en zeep wassen is nog steeds beter dan handgel te gebruiken.

Waarom is het beter je handen te wassen met koud of lauw water?

Eerst en vooral omdat water met een temperatuur hoger dan 38°C je huid gevoeliger maakt en kan bijdragen tot de ontwikkeling van infecties. Door het warme water drogen je handen uit en wordt de lipidenfilm, de natuurlijke beschermlaag van je huid, verwijderd. Dat je je energieverbruik hiermee verlaagt, is nog een pluspunt: met water aan 15°C in plaats van 38°C verbruik je 82% minder energie.

Wist je dat? Op één minuut tijd kan er uit de kraan tot wel 12 liter water stromen. Draai ze tijdens het inzepen dicht en je kunt je waterverbruik al gauw beperken tot 3 liter.

Je weet nu hoe je de op één na belangrijkste bron van CO²-uitstoot van je huishouden kunt aanpakken. Kies ervoor je handen op spaarzame wijze te wassen, goed voor jezelf en voor de anderen!

Regelmatig je handen wassen; de beste bescherming tegen COVID-19

Ademhalingsvirussen die de COVID-19 ziekte veroorzaken verspreiden zich via de handen en kunnen daarna via je ogen, neus of keel je lichaam binnenkomen. Het is dus heel belangrijk dat je meerdere keren per dag je handen wast en daarbij de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie volgt. Of gebruik handgel en volg hetzelfde stappenplan.

Wil je graag nog meer concrete acties ondernemen? Dan kun je misschien wel je steentje bijdragen in één van de volgende gebieden!

  • Milieu
  • Solidariteit
  • Gelijkheid en inclusie