V&A Lenor x Paboco

 

V1: Waarom gaat Lenor een partnerschap aan met Paboco?

A: Paboco, ‘the paper bottle company’ is een Deense start-up met één doel: een pionier zijn op het gebied van opschaalbare papieren flessen die volledig biologisch afbreekbaar zijn. Speciaal ontworpen voor klanten die duurzaamheid belangrijk vinden in hun dagelijks leven. Paboco’s innovatieve technologie voor papieren flessen verbetert snel en maakt de belofte om het gebruik van plastic flessen te verminderen. Door plastic flessen te vervangen door een papieren alternatief, wordt de ecologische voetafdruk kleiner. Deze alternatieve verpakkingsvorm wordt steeds geavanceerder waardoor het mogelijk is om papieren flessen op grote schaal in te zetten. Andere toonaangevende bedrijven in de consumptiegoederenindustrie, waaronder The Coca-Cola Company, Carlsberg Group, The Absolut Company, L’Oréal, BillerudKorsnäs en ALPLA, gingen eerder een partnership aan met Paboco. Allen verenigd door de visie om 's werelds eerste volledig recyclebare papieren fles op grote schaal te produceren.

De nieuwe fles bestaat uit duurzaam FSC gecertificeerd papier gecombineerd met een dunne laag plastic van gerecycled PET. Deze fles draagt bij aan ons doel om in de toekomst een volledig recyclebare fles te creëren.

 

V2: Waarom lanceren jullie een pilot met een papieren fles?

A: Lenor heeft de ambitie om dé leider in circulaire verpakkingen te worden en streeft daarom naar het verminderen en duurzamer gebruiken van plastic. Momenteel is het merendeel van de verpakkingen van Lenor recyclebaar, mede doordat Lenor onder andere gebruik maakt van krimpfolie op de al 100% PCR transparante flessen. Naast onze samenwerking met Paboco, zijn we betrokken in het Holy Grail programma: een initiatief voor innovatieve verpakkingen om de recyclebaarheid te vergroten en consumentenbetrokkenheid in Duitsland te stimuleren.

De Paboco-pilot werd voor het eerst aangekondigd in juli '21 en maakt deel uit van de test- en leerstrategie die Procter & Gamble gebruikt om te onderzoeken of papieren verpakkingen op grote schaal kunnen worden ingezet voor onze verpakking van consumentengoederen. Afhankelijk van het succes van de pilot en toekomstige innovaties die het mogelijk maken om op grote schaal een duurzame fles te ontwikkelen die volledig recyclebaar is in de papierstroom, willen we graag de mogelijkheid onderzoeken om papieren verpakkingen aan te passen aan andere productcategorieën. Deze fles is een eerste stap om in de toekomst een volledig recyclebare fles in de papierstroom te realiseren.

De nieuwe fles maakt gebruik van 30% minder plastic ten opzichte van de huidige fles. Dit is de eerste papieren fles die op deze schaal wordt geproduceerd, qua ontwerp en technologie, gemaakt van duurzaam geproduceerd FSC-gecertificeerd papier. Bij deze eerste fles is er sprake van een dunne plastic beschermlaag gemaakt van post-consumer gerecycled PET. Op basis van de inzichten die deze eerste pilot ons zal brengen, is het ons doel om in toekomstige versies van de fles de beschermlaag in de papieren voering te integreren, zodat er een volledig recyclebare fles in de papierstroom ontstaat.

 

V3: Waar is de beschermlaag van gemaakt?

A: Deze eerste prototypefles heeft een dunne plastic beschermlaag die gemaakt is van 100% gerecycled PET, om ervoor te zorgen dat de vloeistof die in de fles zit houdbaar blijft en de papieren fles niet zal lekken. Op dit moment bestaat er nog geen technologie die ervoor zorgt dat vloeistoffen houdbaar blijven en niet gaan lekken in een papieren fles.

Koolzuurhoudende dranken en producten met een relatief hoog percentage aan chemicaliën, zijn een uitdaging voor de verpakkingsindustrie. Om voor dergelijke uitdagingen een oplossing te vinden, ontwikkelen we de beschermlaag verder. Voortbouwend op de lessen van deze eerste verpakking, zullen toekomstige versies van de fles de beschermlaag integreren in de papieren voering zodat deze volledig recyclebaar is in de papierstroom. De belangrijkste eerste stap is het garanderen van de productkwaliteit - wat betekent dat er in de toekomst een speciale coating laag aan de binnenkant van de fles moet worden aangebracht die gedurende langere tijd vloeistoffen kan vasthouden.

 

V4: Wat willen jullie testen door middel van deze pilot?

A: Ons einddoel is om een fles te ontwikkelen die volledig recyclebaar is in de papierafvalstroom, waarbij een beschermlaag wordt ontwikkeld die samen met de papieren fles recyclebaar is. Deze pilot is een eerste stap in onze reis naar het creëren van een volledig recyclebare papieren fles: het prototype fles heeft nog steeds een zeer dunne plastic laag die ervoor zorgt dat vloeistoffen houdbaar blijven en niet gaan lekken, aangezien er tot nu toe geen manier is om dit mogelijk te maken met een volledig op papier gebaseerde fles. Deze fles is dus geen eindproduct, maar een belangrijke eerste stap in de ontwikkeling van een volledig papieren fles. De inzichten die deze pilot ons zal opleveren, brengen ons weer een stap dichter bij onze visie. Vanuit dit startpunt heeft Lenor een fles gecreëerd die zo duurzaam mogelijk is, rekening houdend met de innovatieve technologieën die op dit moment beschikbaar zijn. Dit resulteert in een fles die minstens 30% plastic bespaart in vergelijking met de originele fles. Bovendien zijn we benieuwd naar de reactie van consumenten. We zijn ons ervan bewust dat het voor veel consumenten de eerste keer is dat ze wasverzachter gebruiken in een deels op papier gebaseerde fles. Daarom zijn willen we graag meer weten over hun meningen en ervaringen.

 

V5: Waarom stapt Lenor niet direct over op volledig recyclebare verpakkingen?

A: Ons einddoel is om een fles te ontwikkelen die volledig recyclebaar is in de papierafvalstroom, waarbij een beschermlaag wordt ontwikkeld die samen met de papieren fles recyclebaar is. Echter, binnen de huidige recycling technieken is dit nog niet mogelijk. Deze ambitieuze innovatie vergt tijd, bovendien is onderlinge samenwerking in de hele industrie nodig om ervoor te zorgen dat de werkwijze op de juiste manier wordt geïmplementeerd. We werken met een stappenplan, waarbij we ons richten op het oplossen van belangrijke uitdagingen. Het creëren van een papieren fles was de eerste uitdaging; het toevoegen van een papieren hals en een beschermlaag om het gebruik van plastic verder te verminderen, zal de tweede stap zijn. Zodra een succesvolle oplossing gevonden is voor deze uitdagingen, zijn we ervan overtuigd dat de papieren flessen klaar zijn om op te schalen. Om die reden heeft deze eerste prototype fles nog steeds een zeer dun plastic laagje, die ervoor zorgt dat vloeistoffen houdbaar blijven en de fles niet zal lekken. De plastic laag is gemaakt van 100% gerecycled PET. Deze pilot is ons startpunt om volledig recyclebare verpakkingen te creëren.

 

V6: Hoe mogen consumenten de fles weggooien (restafval, papier of PMD)? Hoe wordt het afval gescheiden?

A: De twee materialen die gebruikt zijn voor deze fles, pulp en gerecycled PET, zijn afzonderlijk volledig recyclebaar, maar omdat ze gecombineerd zijn in de fles en er nog geen recycletechniek bestaat waarbij de materialen van elkaar afzonderlijk gescheiden worden, kan de fles niet worden gerecycled in Nederland.

Voor deze pilot hebben we een infrastructuur opgezet om consumenten de mogelijkheid te bieden de flessen in te leveren zodra ze gebruikt zijn: ze zullen worden verzameld voor nascheiding.

Het proces is eenvoudig:

  • Vraag uw vooraf betaalde retourpakket aan door contact op te nemen met onze klantenservice via 0800 022 8208 (van 09:00 tot 17:00).
  • Ons team zal uw retourpakket direct naar het opgegeven adres sturen.

  • Bij ontvangst kunt u het lege pakket terugsturen naar onze recyclingpartner in Nederland.

  • Alle verzamelde verpakkingen worden via deze weg volledig gerecycled, zowel het pulp- als het PET-gedeelte van de verpakking.

 

V7: Waar kan ik meer leren over de papieren fles en de bredere oplossing van P&G voor duurzame verpakkingen?

A: U kunt meer te weten komen over de papieren door hier te klikken. Voor meer informatie over Lenor en de inzet van P&G voor duurzame verpakkingen, volgt u deze link.

 

V8: Ik wil mijn ervaring met de papieren fles delen, waar kan ik feedback geven?

A: We zijn verheugd te horen dat u uw feedback met ons wilt delen. Dit is zeer waardevol voor de resultaten van de pilot en onze volgende stap naar een volledig recyclebare fles. Op de fles staat een QR-code die u naar een webpagina leidt waar u een enquête kunt invullen om uw ervaringen met ons te delen. Anders kunt u hier klikken.

 

V9: Tot wanneer loopt deze pilot?

A: We lanceren de pilot in juli en de pilot loopt tot de voorraad op is.

*aanbiedingen en acties op de website van zininmeer.be zijn enkel beschikbaar voor inwoners van België