10 tips om het deze winter warm te houden zonder de rekeningen te hoog op te laten lopen


Thuis
26/01/2023

10 tips om het deze winter warm te houden zonder de rekeningen te hoog op te laten lopen


Hoe blijf je warm zonder te veel geld kwijt te zijn? Er zijn tal van slimme manieren om warm te blijven zonder de verwarming hoger te hoeven zetten en de energierekening de hoogte in te jagen. 

 

Heb je gehoord van "slow heat"? Deze aanpak biedt eenvoudige oplossingen die door veel mensen toegepast kunnen worden. Het doel is minder energie te verbruiken (en dus de elektriciteitsrekening te verlagen) zonder af te doen aan comfort.


1) De verwarming instellen

De verwarming is vaak de grootste kostenpost in een woning. Als je weet hoe je die kunt optimaliseren, kun je het verbruik verminderen en geld besparen. Gebruik daarvoor de verwarming op een slimme manier: overdag, terwijl je werkt, kan je deze tot een minimum beperken. Zet 's avonds eerst de verwarming aan in de kamer waar je bent en zet die dan lager als je weggaat.


💡 Goed om te weten: als je een programmeerbare thermostaat hebt, regel dan je verbruik op afstand, bijvoorbeeld door het 's nachts geleidelijk te verlagen en 's morgens bij het ontwaken langzaam te verhogen.


2) Luchtkanalen identificeren en afdichten

Het is zeer onaangenaam om koude lucht door een verwarmde kamer te voelen blazen. Deze lucht komt vaak binnen via deuren en ramen. Om deze tocht tegen te gaan, kan je een afneembare kit of tochtstrip gebruiken (deze is goedkoop en gemakkelijk te plaatsen en verwijderen) die een betere isolatie biedt en warmteverlies voorkomt.


3) Stop koude lucht bij deuren

Koude lucht komt vaak via de onderkant van deuren de kamer binnen. Om de tocht te stoppen, kan je investeren in dorpels die je tegen de deuren van de kamers die je wilt isoleren (en tegen de voordeur) plaatst. Er bestaan zelfklevende dorpels, vaak in de vorm van schuim of vilt, kussentjes die aan de onderkant van de deuren worden aangebracht, of schuim dat wordt vastgespijkerd.


4) Denk aan de gordijnen

Dikke gordijnen zijn uitstekende isolatoren tegen de kou! Als je ze hebt, kan je er aan denken ze ‘s avonds dicht te doen om koude lucht te blokkeren. Als je die niet hebt, is het een kleine investering die niet alleen helpt tijdens de koude winternachten, maar ook je kamer de rest van het jaar mooi aankleedt.


5) Bedek jouw vloer met één of meer dikke kleden

Als jouw vloer in de winter koud is, is een kleed je beste vriend. Geplaatst in het midden van een ruimte dekt het de meest gebruikte deel af. Een donker kleed, absorbeert de zonnestralen waardoor de kamer overdag op natuurlijke wijze wordt verwarmt. En natuurlijk geeft het een lekker zacht gevoel aan je voeten.


6) Loop niet op blote voeten

Het koude gevoel begint meestal bij de voeten. De vloer voelt koud aan, en deze kou verspreidt zich langzaam door je lichaam. Trek een dik paar sokken of gevoerde pantoffels aan, om te voorkomen dat je koude rillingen krijgt.


7) Geef niet toe aan de verleiding van een warm bad...

Je kunt je voorstellen dat je in dat warme, rustgevende water ligt. Dit is echter een slecht idee! In werkelijkheid verzwakken baden de bovenste lagen van de opperhuid, waardoor onze weerstand tegen de kou nog verder afneemt. Het is beter om het bij een goede douche van een paar minuten te houden, die ook veel minder water verbruikt!


8) Warm eten en drinken

In de winter zijn de dagen kort en is de stemming soms wat negatiever. Om de winterblues het hoofd te bieden en ons lichaam warm te houden, raden wij aan om veel kleurrijke groenten en fruit te eten, rijk aan vitaminen en antioxidanten (zoals bijvoorbeeld sapjes, soep, thee en infusies). Hiermee houd je het immuunsysteem sterk en verminder je vermoeidheid in de winter. 


9) Sluit je rolluiken

Als het nacht wordt, daalt de temperatuur nog verder. Vergeet niet de rolluiken in je huis te sluiten (in de woonkamer, slaapkamers of een andere plaats waar je 's avonds komt). Dit zal het warmteverlies verminderen.


10) Gebruik de open haard

Als je een open haard hebt, gebruik die dan! Het is een uitstekende manier om de woonkamer te verwarmen (en als de haard in het midden van jouw huis staat, verspreidt de warmte zich gemakkelijk naar andere kamers). Daarnaast is het ook een stuk zuiniger (de prijs van hout is veel lager dan die van elektrische of gasverwarming).


Met al deze praktische tips bent je klaar om deze winter (en alle volgende) door te komen, tot het weer heerlijk lente wordt.