Januari, de maand van de besparingen


Thuis
4/10/2018
Na de feestdagen vol cadeaus, diners en uitstapjes komt januari er weer aan. De maand waarin je goede voornemens maakt om weer grip te krijgen op je portemonnee. We hebben een paar slimme tips op een rijtje gezet om jouw goede financiële voornemens in praktijk te brengen.

"Wat kan ik doen om de financiën weer in balans te krijgen in januari?" Dat vragen wij ons jaar na jaar af... Lees deze tips: ze kunnen je misschien helpen.

Beperk aankopen tot het minimum
Uiteraard is dat de eerste ingreep. Als je echt wilt sparen, beperk dan je uitgaande geldstroom en doe geen onnodige aankopen. Een tijdje geen uitspattingen dus!

Geen impulsaankopen                          
De truc is om niet in verleiding te komen. Zo simpel is het. Laat je zelfs niet verleiden door de uitverkoop. Tenzij je iets nodig hebt waarvoor je juist tot de uitverkoop gewacht hebt.

Het winkelwagentje aanpassen
Zeker weten dat je met kerst meer in huis hebt gehaald dan je nodig had... Daarom is het nu belangrijk om je uitgaven weer aan te passen aan je werkelijke behoeften, vooral basislevensmiddelen te kopen en precies genoeg. Want levensmiddelen bederven snel!

Kijk kritisch naar je vaste kosten
Hiervoor moet je misschien je telefoonabonnement of je internetkosten herzien. Zijn ze wel aangepast aan je budget en je behoeften? Anderzijds kost spookenergie een hoop geld. Je huishoudtoestellen de hele nacht aanlaten of in stand-by laten staan brengt nutteloze kosten met zich mee. Trek alle mogelijke stekkers uit als je gaat slapen.

De rekeningen herzien
Jij weet als de beste waar je geld elke maand naartoe gaat. Een tip? Check of je geen ongebruikte creditcards meer hebt. Die brengen alleen maar kosten met zich mee.

Reiskosten
Maak een balans op tussen een eigen auto of vergoed worden door je werkgever om het openbaar vervoer te nemen. In dat geval hoef je niet te twijfelen.

Je pinpas thuis laten
Door cash te betalen blijf je altijd met je twee voeten op de grond. Het helpt om voortdurend te beseffen hoeveel je uitgeeft.

Verkoop je spullen tweedehands
Heb je meubels, kleding, speelgoed, boeken of huishoudapparaten die je niet meer gebruikt? Verkoop ze! Het kan flink wat opleveren. Ook al krijg je er minder geld voor dan je ervoor betaald hebt. Dat is beter dan ze thuis te bewaren.

Budget vrijetijdsbesteding
Leuke dingen doen hoeft niet altijd veel te kosten. Ruil de bioscoop of het restaurant eens in voor een themafeestje of een gezellige filmmarathon. Of bezoek een van de vele gratis musea of parken.

's Avonds thuis blijven
Thuisblijven betekent niet dat je je vrienden niet kunt zien. Thuis een wijntje drinken is veel goedkoper en net zo gezellig als naar de kroeg gaan. Laat iedereen een hapje meebrengen voor een topavond!

Zoek nieuwe inkomsten
Heb je overdag tijd over? Probeer een extra bijverdienste te vinden. Je kunt taarten bakken en verkopen of iets anders zelf maken om te verkopen. Denk aan je hobby en maak er een extra broodwinning van.

Vond je dit artikel leuk? Geef ons feedback of schrijf je in voor onze nieuwsbrief!