Aroma-therapie: de beste geuren voor je thuis


Thuis
4/10/2018
Je favoriete aroma’s maken van je huis een thuis!

Onze reukzin is een rijke bron van plezier. Wanneer we bijvoorbeeld een gerecht proeven, dan kun je dat nooit los zien van de geur. Hoe weinig proef je bijvoorbeeld als je een verkoudheid hebt? Vaak roept eten ook herinneringen op aan feesten en blije gebeurtenissen uit je kindertijd. Het hoeft dus niet te verwonderen dat de juiste aroma's heel wat voor ons betekenen. Al zijn de meesten onder ons geen fanatieke aroma-aanhangers die hun keuken willen ombouwen tot een proeflab met essentiële, exotische oliën, toch willen we ons huis wel veraangenamen met heerlijke geuren. Naast de sfeer van frisheid die ze creëren, kunnen de juiste geuren ons helpen ontspannen, herladen of gewoonweg opvrolijken.

Breng de natuur bij je thuis

Onze moeders spoten vroeger maar al te graag van die zwaar geparfumeerde geuren in de hal, wanneer ze bezoekers verwachtte. Wij hunkeren tegenwoordig meer naar natuurlijke aroma's in onze wasverzachters, shampoo's en kamerverstuivers. Maar welke geuren kies je best?

Natuurlijke bloemengeuren

Bloemengeuren verspreiden een lichte, aangename geur en halen de buitenlucht een beetje naar binnen. Delicate geuren zoals sering, gardenia en jasmijn zijn een goede keuze voor kamers die je overdag gebruikt. Voorzichtig met rozengeuren. Ze kunnen de heerlijkste sferen verspreiden, maar als je ze overvloedig gebruikt, dan zijn ze te dominant en ruiken ze bijna azijnachtig.

Relaxerende geuren

Relaxerende geuren zijn perfect in de slaapkamer, maar in de juiste living zijn ze ook op hun plaats. Lavendel is populair omdat het wordt gezien als een uitstekende geur die je ontspant, je hoofdpijn verzacht of je helpt inslapen. Sommige mensen vinden lavendel ouderwets omdat hun eigen grootmoeders al lavendelzakjes in en rond het huis gebruikten. Intussen is de plant weer in de mode, dankzij de populariteit van kruidengeneeskunde.
Jasmijn heeft een krachtig parfum en wordt geassocieerd met een verbeterd welbehagen en verminderde angsten. Het kan wat zeepachtig ruiken in kleine besloten ruimtes, maar met de ramen open mengt het zich met de frisse lucht en is het uitgesproken aroma héél genietbaar.

Frisse fruitigheid en specerijen

In de zonnige maanden van het jaar zijn frisse geuren zoals appel en citrus perfect voor keuken en badkamer. Of probeer limoen eens. Aroma-therapie: de beste geuren voor je thuis
Met zijn mooi evenwicht tussen zuur en zoet zit het ergens tussen sinaasappel en citroen. Ook zepen met muntachtige geuren zijn heerlijk in deze tijd van het jaar. In herfst en winter, wanneer lichte slaatjes plaats maken voor stevige stoofpotjes en de snelle dagelijkse douche ook wel eens een lekker lang, deugddoend bad wordt, zijn geuren als gember, veenbes en kaneel verrassend aangenaam.

De geur van ‘vers gewassen'

De meesten onder ons hebben er waarschijnlijk nog nooit aan gedacht om textielspray te gebruiken. Maar precies omdat wij geen hectaren tafellaken moeten strijken, komen geuren als Frans Linnengoed weer helemaal terug in kaarsen en kamerverstuivers. Het is een frisse, luchtige geur, die modern en clean aandoet en in elke kamer past.
Daarnaast heeft ook groene thee een verfrissende toets die tegelijk heel eigentijds en ongelooflijk kalmerend is.

Traditionele bosluchtaroma's

Nu ingrediënten als exotisch fruit en bloemen zeer populair zijn, vergeten velen de ouderwetse aantrekkingskracht van geuren als dennenboom en sandelhout. Ceder is fris en zuiver, perfect voor kamers die je vooral overdag gebruikt. De rijke muskusachtige geur van sandelhout is daarentegen meer geschikt voor slaap- en badkamers.
Als bosluchtaroma's te sterk zijn voor jou, kies dan voor bladgeuren: esdoorn, klimop en zelfs tomatenblad brengen het hele jaar door de buitenlucht binnen, met een verbluffend resultaat.