Inspiratie voor een nacht vol heerlijke dromen.


Thuis
12/05/2021
Tips om je slaapkamer te transformeren tot een rustgevende ruimte die je helemaal zen hebt ingericht.

Wat zegt je slaapkamer over jou? Is het een romantisch nestje, een rustige en gezellige ruimte of een exotische grot? Creëer een speciale kamer in je eigen stijl, maak er een prachtige en sensuele ruimte van, waar je echt jezelf kunt zijn. De volgende ideeën kunnen je helpen er een oase van rust van te maken.

Begin met een kritische blik: hoe ziet je slaapkamer er nu uit? Liggen er bergen kleren om te strijken of te sorteren? Is je nachtkastje een verzamelplek voor boeken en tijdschriften? Ligt er troep die je herinnert aan eindeloze takenlijstjes en kasten vol kleren die je niet langer draagt? Of is het een plek waar je een nachtfilm kijkt voor je je ogen sluit? Doe je meteen het licht uit als je je slaapkamer binnenkomt en trek je 's ochtends snel de deur achter je dicht?
Als 'ja' het antwoord is op veel van deze vragen, steek dan je handen uit de mouwen en neem de eerste stap: Reserveer je slaapkamer voor slapen, ontspanning en de liefde. Verhuis de televisie naar een ander deel van het huis. En je werk ook. Zelfs als je het zo gewend bent, werk en rust gaan niet samen en kunnen je kostbare slaap verstoren. We streven naar mooie dromen, 's nachts maar ook overdag, dus ontspannende muziek is toegestaan.

Dan komen we in het volgende stadium van de make-over. Brainstorm over je ideale slaapkamer en maak een fotocollage van inspirerende slaapkamers, bedden en beddengoed, muurbedekking en gordijnen, met allerlei decoratieve ideeën die je mooi vindt. Voor je het weet heb je voldoende inspiratie om jouw perfecte slaapkamer te creëren.

Met deze vijf tips creëer je een idyllische slaapkamer:

1. Sfeervolle verlichting
Met dimbare lampen kun je een een sfeervol en rustgevend effect creëren. Een stijlvolle lamp is decoratief, een staande lamp weerkaatst tegen het plafond voor een zacht licht door de hele kamer. Een goede leeslamp op een nachtkastje is erg praktisch en een accentlamp met kleur zorgt voor de juiste stemming. Kaarslicht is sfeervol, maar gevaarlijk. Zorg dat je nooit in slaap valt terwijl er kaarsen branden. LED-lampjes in matglas geven hetzelfde effect.

2. Rustgevende kleuren
Kies een natuurlijke, rustgevende tint voor de muren en een aantrekkelijk kleurschema - misschien met wat metallic of een accentkleur - voor een kleedje of kussen. Natuurlijke kleuren die doen denken aan de aarde, de zee en de lucht werken rustgevend. Roze en geel doen het ook goed in de slaapkamer. Bedenk wat jouw favoriete kleuren zijn. Je hoeft niet meteen al je gordijnen en beddengoed te vervangen; door één muur te verven in een kleur die complementair is aan de bestaande kleuren kun je al veel bereiken.

3. Prints en prenten
Begin met het kiezen van een mooi beeld voor aan de muur. Kies posters, prints, afbeeldingen of kunst die je mooi vindt. Het is natuurlijk goed als de kleuren passen bij je muren en beddengoed. Je kunt ook een klassieke zwart-wit foto kiezen. Het beeld moet in een slaapkamer passen, niet in de eetkamer of woonkamer, dus mag niet te opvallend of druk zijn. Berg overtollige spulletjes en foto's die droevige herinneringen oproepen in een la of gooi ze weg. Je wilt juist vrolijke en inspirerende voorwerpen in je slaapkamer.

4. Beddengoed
Begin met satijnzachte kwaliteitskatoen en donzig, comfortabel beddengoed. Hang nieuwe gordijnen op, kies misschien een nieuw dekbedovertrek, een zachte sprei  en wollen vloerkleedjes om het geluid te dempen. Verwen jezelf met sensuele texturen. Je hoeft echt niet alles nieuw te kopen voor je slaapkamer. Ontwerp bijvoorbeeld zelf een nieuw hoofdeinde dat past bij jouw smaak. Leg een leuk kussen op een leesstoel of schommelstoel. Houd je slaapkamer eenvoudig en rustig door er zo weinig mogelijk spulletjes in te zetten.

5. Creëer evenwicht
Zet de meubels en andere voorwerpen zo neer dat de kamer luchtig en evenwichtig overkomt en toch gemakkelijk verduisterd kan worden. De geur van lavendel en jasmijn zijn rustgevend en essentiële, aromatische olie van ylang-ylang zorgt voor een romantische sfeer. Kies een aroma dat past bij je stemming en je veilige nestje een subtiele geur verleent. Een orchidee, plant of aandenken zorgt voor een persoonlijk accent en laat je wegdromen.