Zelf sfeervolle tuinlantaarns maken


Thuis
12/05/2021
Bokalen, conservenblikjes en papieren zakjes: je hebt maar weinig nodig om leuke tuinlantaarns te maken voor sfeervolle zomerse etentjes.

Het is ideaal weer voor een barbecue! Deze drie lantaarns voor doe-het-zelvers geven je tuin of terras een unieke, feeërieke sfeer!

Voor je begint te knutselen aan je tuinlantaarns: vergeet niet dat veiligheid boven alles gaat! Gebruik uitsluitend ledkaarsen, al dan niet op batterij, en laat ze nooit onbewaakt in de buurt van kinderen of huisdieren.

DIY tip 1: lantaarns van conservenblikjes

Tover je lege conservenblikjes om in mooie tuinlantaarns! Hiervoor heb je nodig:

 1. Lege conservenblikjes
 2. Een hamer
 3. Nagels
 4. Draad of touw
 5. Ledkaarsen

Doe het zelf, stap voor stap:

 1. Verwijder alle etiketten en stickers van de conservenblikjes, reinig zorgvuldig de binnen- en buitenkant en laat ze drogen.
 2. Vul de blikjes met water en zet ze in de diepvriezer. Zodra het water volledig bevroren is, kun je aan de volgende stap beginnen.
 3. Maak op een stabiele ondergrond met de hamer en nagels gaten in de blikjes. Laat je verbeelding de vrije loop en creëer een leuk gaatjesmotief!
 4. Maak ook twee openingen aan de bovenkant van de blikjes waar je de draad of het touw doorheen kunt halen. Zo kun je de lantaarns ophangen.
 5. Laat het water ontdooien en wegvloeien.
 6. Zet een ledkaars in elk blikje. Jouw zelfgemaakte tuinlantaarns zijn klaar om aan te steken!

DIY tip 2: lantaarns van bokalen

Geef lege bokalen of weckpotten een tweede leven door er poëtische lantaarns van te maken. Dit zijn de benodigdheden:

 1. Bokalen of weckpotten
 2. Decoratief papier
 3. Een sponsje of een penseel
 4. Witte houtlijm

Doe het zelf, stap voor stap:

 1. Reinig en droog zorgvuldig al je bokalen.
 2. Knip leuke motieven uit het papier en bedek er de bodems van je bokalen mee.
 3. Met een sponsje of penseel en de houtlijm plak je het papier of andere materiaal op de bodem vast. Als het goed vastzit is het immers beter beschermd tegen de warmte.
 4. Zorg dat er geen blaasjes overblijven en dat het overal egaal op de bodem plakt.
 5. Zet in elke bokaal een ledkaars zodra de lijm droog is. Deze lantaarns kun je op de vensterbank, op de tuintafel of op het terras zetten. Zo krijgen de lange zomeravonden een supergezellige sfeer!

Houd altijd wat Mr. Proper Spray achter de hand om vlekken te verwijderen als er wat lijm is uitgelopen!

DIY tip 3: Chinese lantaarns

Een papieren zak is alles wat je nodig hebt om prachtige lantaarns te maken voor in de tuin … of in huis! Maar gebruik hier nooit echte kaarsen voor! Zo maak je een Chinese lantaarn:

 1. Kies een zak van papier in een mooie kleur. Knip er dan een mooi gaatjesmotief in, met behulp van een sjabloon of met de hand : bijvoorbeeld een stralende zon, bloemen of een abstracte print.
 2. Plaats een lichtbron in de bodem van de zak. Denk aan een ledlamp of een rond, plat zaklampje.
 3. Nu hoef je alleen nog maar het licht te dimmen en je Chinese lantaarn zijn magie laten doen. Geniet van de romantische sfeer!

En jij, welke tuinlantaarns zou jij zelf willen maken?