Doe mij maar 1 oud brood


Thuis
4/10/2018
Brood is lekker als het vers is. Maar wist je dat je met oud brood nog heel wat lekkere gerechten kunt bereiden? Zin in meer-experte Evelien heeft sinds kort iets met oudbakken brood. Vroeger belandden harde, kromgetrokken boterhammen vlotjes in de vuilbak, nu gaat er geen kruimeltje brood meer verloren. Van korstjes over verloren brood tot bruschetta: oud brood is verdraaid lekker!

Ik zou willen dat ik werkelijk niets weggooide en altijd alles opgebruikte. Als je elke avond thuis bent en kookt voor een groot gezin, vinden de restjes vanzelf een weg naar de tafel. Helaas zijn wij maar met z'n drietjes en eten we - a hell of a job - vaak buitenshuis. Vooral de broodtrommel was tot voor kort een teer punt. Vaker wel dan niet kieperde ik op woensdag een half brood en drie steenharde pistolets weg die ik op zondag kocht. Soms zelfs nog een halve zak rozijnenbrood en twee croissants...

Maar eindelijk heb ik de oplossing. Sinds kort woon ik in een groter huis met een keuken die dubbel zo groot is, én heb ik veel meer werk- en opslagruimte. Zoiets zet aan tot creativiteit! Het begon met een broodpudding gemaakt van croissants. Later gebruikte ik voor de gehaktballetjes een paar schijfjes oud brood in plaats van paneermeel. Een soort broodverwerkingsfase is dus ingetreden. De voorbije weken werd het mijn uitdaging om geen kruimel brood nog in de vuilnisbak te laten belanden. En kijk: er ontstonden zowaar nieuwe recepten!

Wat denken jullie hiervan?

Brood wordt ... Zuiderse bruschetta
Snij oudbakken brood in dunne plakjes en bestrijk deze lichtjes met olijfolie. Gril ze aan beide kanten goudbruin en beleg verder met in kwartjes gesneden verse vijg en plakjes manchego (schapenkaas). Gril nog even en bedruppel met honing.

Brood wordt ... Slaatje met pittige croûtons
Snij oudbakken brood in blokjes. Verhit een grote pan op het vuur met een bodem olijfolie. Doe hierin een doormidden gesneden teentje knoflook, een tak rozemarijn, flink wat grof zeezout en zwarte peper van de molen. Laat de olie alle smaken opnemen en verwijder dan de knoflook en de rozemarijn. Bak het brood mooi goudbruin in deze gearomatiseerde olie en strooi het daarna over een knapperige groene salade. Vul naar believen aan, bijvoorbeeld met schilfers parmezaan.

Brood wordt ... Italiaanse croque
Bestrijk twee sneetjes oudbakken brood met olijfolie (gebruik een penseeltje). Dit zijn de buitenkanten van je croque. Beleg de binnenkant met plakjes mozzarella, Italiaanse ham, tomaat en basilicum. Breng goed op smaak met peper en zout. Druk de twee broodhelften goed dicht en bak ze in een croque-monsieurmachine of in een pan.

Brood wordt ... Verloren brood (wentelteefjes) met speculaaskruiden
Dompel sneetjes oudbakken brood achtereenvolgens onder in melk en losgeklopt ei. Bak goudbruin in boter en breng op smaak met speculaaskruiden (of kaneel).

Brood wordt ... Verloren brood met feta
Klop een paar eieren los in een kom en verkruimel er een pakje feta in. Voeg nog fijngesneden bladpeterselie, peper, zout en paprikapoeder toe. Dompel de sneetjes oudbakken brood hierin en bak ze goudbruin in boter.

Brood wordt .... Gezonde vissticks met broodkorstje
Hak oudbakken brood tot kruimels in de keukenrobot. Paneer vervolgens reepjes witte vis. Dompel ze achtereenvolgens onder in bloem, losgeklopt eiwit en het broodkruim. Leg ze naast elkaar op een bakplaat, bedruppel lichtjes met olie en zet 20 minuten in een op 200°C voorverwarmde oven.

Brood wordt ... Toast bolognaise
Rooster een paar sneetjes oudbakken brood en beleg ze met een restje opgewarmde bolognaisesaus.

Brood wordt ... Boterhampizza
Toast een sneetje oudbakken brood lichtjes aan. Bestrijk met kant-en-klare tomatensaus en beleg verder (niet te veel!) met bijvoorbeeld uiringen, plakjes champignon, stukjes paprika, olijvenringen, salami en geraspte kaas. Zet onder de gril tot de kaas gesmolten is.

Brood wordt ... Broodpudding
Laat al je broodresten (en oude koffiekoeken en koekjes) weken in melk (alles moet nét onderstaan). Voeg 4 à 5 eieren toe, een schep suiker, vanillepoeder en de geraspte schil van 1 citroen. Kneed tot een homogeen mengsel en giet in een ingevette cakevorm. Bak ± 50 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven.

Brood wordt ... Toast met choco
Simpel en geniaal. Rooster je sneetjes oudbakken brood en besmeer ze meteen (als het brood nog warm is) met choco.

Koken & eten experte
Evelien