’n Dipje met Valentijn


Thuis
4/10/2018
Zin in meer-experte Evelien houdt niet van voorspelbaar, dat weten we intussen. En dus koppelt ze deze keer de zeemzoete romantiek van Valentijn aan rode biet. Haar argumenten? De prachtige, dieprode kleur van deze vergeten groente, de onwaarschijnlijk lekkere dip die je ermee bereidt en... liet ze ook niet het woord ‘libido’ vallen?

Ik krijg soms de vreemdste verzoeken in mijn mailbox. ‘Hoe bereid je de testikels van een ram?' is er zo eentje. Euh, NIET! Of wat dacht je van deze: ‘Kan je voor Valentijn een menu bedenken dat enkel uit rode ingrediënten bestaat?' Dat is al iets interessanter. Persoonlijk zou ik zo'n maaltijd een beetje saai vinden, ton sur ton is nu eenmaal niet mijn ding. Maar het deed me wel denken aan een gerecht dat ik onlangs samen met mijn man maakte.

We zijn beiden lichtjes geobsedeerd door de Libanese keuken die ont-zet-tend lekker én gezond is. Het is de keuken van de kikkererwten (houmous), de taboulé en de granaatappelpitten. Veel hapjes, dips en kleine gerechten die je oneindig kan combineren tot een geweldige feesttafel. Nu, dat ene rode gerecht dat we allebei fantastisch vinden, is een smeuïge dip van rode biet. Wacht! Niet weglopen! Rode bieten zijn NIET vies! Het zijn smakelijke vitaminebommen die je op honderden manieren kan klaarmaken.

Voor de dip rooster je eerst de gewassen bieten in hun geheel - in de schil dus - in de oven. Daardoor blijven tijdens het garingsproces alle smaken en aroma's goed bewaard. Daarna schil je de bieten en pureer je ze in de keukenrobot tot een fluweelachtige mousse, die je op smaak brengt met wat Griekse yoghurt en pittige specerijen. Het is een origineel gerechtje dat je kan serveren met wat geroosterd brood. Of zet de dip samen met wat toastjes op tafel tijdens een feestje. Véél beter dan chips en nootjes!

Eneuh... naar het schijnt is rode biet ook goed voor je libido. Maar dit geheel terzijde natuurlijk.

Geweldige dip van rode biet

Voor 4 personen

  • 2 stevige rode bieten
  • 4 eetlepels Griekse yoghurt
  • ¼ rode Spaanse peper, ontpit
  • 1 teentje knoflook
  • peper en zout
  • een handje geroosterde hazelnoten, grof gesneden
  • 100 g zachte geitenkaas

Zo maak je het

Verwarm de oven voor op 200°C. Leg de gewassen, ongeschilde bieten in een ovenschaal en zet ze in de oven. Check na 1 uur of ze gaar zijn (je keukenmesje moet er makkelijk in en uit kunnen). Laat ze eventueel nog wat langer garen. Schil de bieten en snij ze in kwartjes. Pureer ze met de Griekse yoghurt, de Spaanse peper, de knoflook, peper en zout tot een smeuïge crème. Schep deze in een mooi schaaltje en werk af met de hazelnoten en de verbrokkelde geitenkaas.

Evelien

Koken & eten experte
Evelien