De lekkerste vegetarische recepten, ook voor vleeseters


Thuis
2/07/2019
Geen idee hoe je vegetarische gerechtjes op tafel kunt zetten? Dankzij deze tips leer je heerlijke maaltijden vol groenten op tafel toveren.

Vlees noch vis

Koken zonder vlees of vis is helemaal niet moeilijk. Er zijn zoveel verschillende soorten groenten waarmee je eindeloos kunt blijven combineren. Bovendien zijn er flink wat vlees- en visvervangers.

Voor dier en milieu

Vegetarisch eten is niet alleen gezond maar ook erg lekker. Bovendien is het ook goed voor de dieren én het milieu. Je hoeft helemaal geen vegetariër te worden om af en toe vegetarisch te eten. Wil je vlees en vis toch helemaal bannen? Eet dan af en toe wat noten, pitten of zaden, peulvruchten, kazen, granen of sojaproducten. Extra vitamines of mineralen zijn dan helemaal overbodig.

Voedingsstoffen

Groenten zijn de belangrijkste voedingsbron in een vegetarische maaltijd. Door gezond en gevarieerd te eten krijg je alle voedingsstoffen binnen die je lichaam nodig heeft. Toch moet je opletten dat je geen tekort aan vitamine B12, ijzer en proteïnen krijgt. Verbruik dus zeker voldoende zuivel, volkoren graanproducten, peulvruchten, noten en eieren.

Experimenteer

Beginnende vegetariërs hoeven echt niet te vrezen over een gemis. Er bestaan zoveel lekkere alternatieven. Koop een goed vegetarisch kookboek om jezelf op weg te helpen in de vegetarische keuken. Experimenteer met groenten, pasta's, risotto's, wraps en verse kruiden en je zult vlees of vis echt niet missen. Wat dacht je van een vegetarische preitaart, een heerlijke avocado-quinoa-salade of een auberginekaviaar.

Je kunt ze stomen, koken, stoven, grillen,… De mogelijkheden om groenten te bereiden zijn erg uitgebreid. Van puree of salade tot soep of ovenschotel. Probeer zeker ook de minder bekende groenten eens: winterpostelein, zoete aardappel, koolrabi, rammenas en zeekraal. Mocht je in je enthousiasme een heleboel keukenspullen hebben gebruikt, dan heb je gelukkig een goed afwasproduct om alles snel en doeltreffend af te wassen.

3 eenvoudige vegetarische recepten

Kruidenomelet met tofu
Kluts twee eitjes en voeg wat melk, peper, zout en verse tuinkruiden toe. Bak de omelet in een pan. Bak de tofublokjes in wat olijfolie. Maak een wrap van de omelet en vul met tofu.

Gevulde tomaat
Meng een potje ricotta met twee eetlepels pesto. Kruid af met peper en knoflook(poeder). Vul een uitgeholde tomaat met de pestokaas en zet 15 tot 20 minuten in een oven van 170°C.

Veggie kidsburger
Bak een vegetarische hamburger en wat versnipperde ui in de pan. Stop de burger tussen een rond broodje en voeg wat ketchup en een sneetje smeltkaas toe. Serveer met appelmoes en frietjes.