5 tips om je inductiekookplaat schoon te maken


Thuis
25/05/2023

Heb je een inductiekookplaat? Tijdens het koken kan die snel vies worden en potten en pannen laten er vaak vlekken op achter... Ontdek onze trucs en tips om je kookplaat schoon te maken zonder specifieke producten te hoeven kopen: witte azijn, zwart krijt of klei zijn prima alternatieven!

 

Goed om te weten : 

  • Gebruik zachte sponzen en microvezeldoeken om je kookplaat niet te beschadigen.
  • Gebruik ook geen poeder- of schuurmiddelen om krassen te voorkomen.

Tip 1: Afwasmiddel


Gebruik wat afwasmiddel op een zachte spons en wrijf in cirkelvormige bewegingen. Spoel je kookplaat af en droog het daarna met een droge doek. Gebruik deze methode na elke keer koken: het is niet alleen de snelste, maar het houdt je inductiekookplaat ook als nieuw en voorkomt dat kalk en vetvlekken zich ophopen.

Tip 2: Witte azijn


Je hebt alleen een schone microvezeldoek en witte azijn nodig, niets meer! Doordrenk je doek met witte azijn en veeg het over je kookplaat. Laat het even intrekken en spoel het daarna af met een spons. Tot slot poets je de kookplaat met een droge en schone doek.

Tip 3: Witte klei


Let op, zorg ervoor dat je kleipasta gebruikt en geen poeder om krassen op je kookplaat te voorkomen! Verdeel de pasta over de kookplaat met behulp van een vochtige spons en maak kleine cirkelvormige bewegingen om schoon te maken. Spoel het af en maak het af met een microvezeldoek.


Tip 4: Citroen


Pak een mes en snijd de citroen doormidden. Wrijf het tegen de kookplaat totdat deze glanst en de vlekken verdwijnen. Spoel af met een vochtige spons en maak het schoon met een microvezeldoek. Je inductiekookplaat zal weer glanzen en de citroen laat een frisse geur achter in je keuken.

Tip 5: Zwarte zeep


Zwarte zeep staat bekend om zijn vlekverwijderende en ontvettende werking. Het zal je helpen om je kookplaat goed schoon te maken, vooral na het koken van vette gerechten. Net als bij afwasmiddel, wrijf je met kleine cirkelvormige bewegingen met de zwarte zeep op de kookplaat en spoel je het daarna af. Maak het af met een schone microvezeldoek: je kookplaat zal er als nieuw uitzien.

Bonus tip: Hardnekkige vlekken

Voor hardnekkige brandplekken, vetvlekken of kalkaanslag die niet willen verdwijnen, breng je wat witte azijn aan op de betreffende vlek en laat je het ongeveer vijftien minuten intrekken. Veeg voorzichtig schoon en spoel af met een vochtige spons of doek. Als de vlekken aanhouden, gebruik dan een houten spatel - om je kookplaat niet te beschadigen - om de brandplekken weg te schrapen voordat je je kookplaat schoonmaakt met een van onze tips.


Dit zijn onze 5 betaalbare, gemakkelijke en milieuvriendelijke tips! Als je ervan hebt genoten, aarzel dan niet om ze te delen met anderen. Wil je meer tips? Ontdek al onze slimme ideeën op onze website.


Krijg tot en met 5€ cashback  bij Omnibionta3