Af en toe een grote keukenschoonmaak? Dat is écht nodig!


Thuis
11/01/2019
Keukenprinsessen zijn misschien niet altijd poetsfanaten, maar het is echt wel nodig om de kastjes en koelkast af en toe een grondige beurt te geven. Al was het maar om te controleren of alle producten die erin staan nog oké zijn. En ook de oven moet er regelmatig aan geloven…

De keukenkasten

Maak je keukenkasten enkele keren per jaar leeg en gooi spullen die je nooit gebruikt gewoon weg. Reinig de kastjes met een sopje van allesreiniger of een allesreinigerspray, en wrijf ze daarna droog met een droge doek. Controleer ook even de houdbaarheidsdatum van voedingsproducten vóór je ze weer in de kast zet.

De koelkast

Was je koelkast elke seizoen grondig uit. Doe dat het best vóór je de grote weekendboodschappen doet, dat scheelt je een pak tijd om uit en in te laden. Gebruik voor het schoonmaken een sopje met allesreiniger. Haal ook het vrieskastje leeg en wikkel nog bevroren producten in een paar vellen krantenpapier of zet ze even in een koelbox. Ontdooi het vrieskastje, maak het schoon (vergeet de afsluitrubbers niet!) en droog het uit. Check ook nu de houdbaarheidsdata vóór je alles weer terugzet.

De oven

Gebruik voor de oven en microgolfoven een ontvettende allesreinigerspray. Aangekoekt vuil of ingebakken vet verwijder je het best met een schuursponsje en een allesreiniger. Tips:

  • Verwarm de oven eventjes voor je hem schoonmaakt.
  • Of bespaar jezelf werk: zet na gebruik een half kopje met ammoniak in de oven, sluit de oven en zet hem af. Laat de ammoniak minstens een aantal uren - bij voorkeur een nachtje - staan. Haal het kopje weg en maak de oven schoon met een doek en een sopje met water en allesreiniger.
  • In de microgolfoven helpt een bakje water. Warm dat even op, haal het eruit en wrijf dan in een handomdraai alle vet en vuil weg.