Hoe moet je een oven schoonmaken met bicarbonaat


Thuis
15/11/2022

Zijn ovenreinigingsproducten duur? Hier is een tip om jouw oven gemakkelijk en goedkoop schoon te maken met zuiveringszout.

 

Hoe maak je een keuken schoon zonder te denken aan het schoonmaken van de oven? Een essentieel element van onze keuken, onze oven is de eerste basis om allerlei soorten vuil op te nemen. Dus na het verwijderen van slechte geuren uit de keuken, laten we de oven aanpakken!

 

 

Verzamel de nodige producten

 

  • Voordat je begint met schoonmaken, heb je nodig: 
  • Een bak (kies er een die ovenbestendig is)
  • Baking soda (poeder of vloeibaar, afhankelijk van jouw voorkeur)
  • Witte azijn
  • Water
  • Een spons met een schrapende kant

Bereid het mengsel voor


Doe een eetlepel zuiveringszout in een bakje. Voeg een klein glas warm water toe aan het bicarbonaat en roer. Voeg dan weer 5 eetlepels zuiveringszout toe. Goed roeren en dan een klein glas witte azijn erbij gieten.

De chemische reactie die zal plaatsvinden zal een schuim maken, laat de reactie rustig gebeuren. Roer om goed te mengen.


De oven schoonmaken: Gebruik nu de spons !

Voordat jij met de reinigingsfase begint, moet je de rekken uit de oven halen (zijkant en horizontaal) en ervoor zorgen dat de oven koud is.


Vervolgens kun jij de spons nemen en het product in de oven aanbrengen. Wees gul waar de vlekken zwaarder zijn.

Zodra jij denkt dat de oppervlakken goed bedekt zijn, breng je een laag aan op de ovenrekken en plaatst je ze terug.

 

Ovenreiniging: En dan nu…

 

Nu moet het mengsel van zuiveringszout en azijn werken. Plaats daartoe de verpakking met het product in de oven en draai een rondgang van 50 minuten op ongeveer 50°C. Het effect van de warmte zal het water verdampen en alleen de zuiveringszout en de resterende azijn overhouden. Samen helpen ze restgeuren te verwijderen.

Open na afloop van de rondgang de ovendeur en laat de binnenkant op kamertemperatuur komen.

 

Als je oven niet te vuil was, kun je vervolgens de vochtige spons nemen en beginnen met het verwijderen van het product. Als je echter een grondige reiniging nodig hebt, kun je een spuitfles gevuld met geconcentreerde witte azijn gebruiken en deze over het bicarbonaat in de oven sprenkelen. Dit zal de chemische reactie op gang brengen en jouw helpen bij het sponzen.

Ovenreiniging: gewoon dweilen

Je kunt nu met de (eerder bevochtigde) spons over de ovenoppervlakken vegen. Als sommige oppervlakken zich verzetten, gebruik dan de schraapzijde en voeg een beetje witte azijn toe.

 

Als je de vlekken hebt verwijderd, veeg je het interieur nog een laatste keer af met een schone, vochtige spons en jij bent klaar! Nu heb jij een veel schonere en geurloze oven!

 

🔍Om verder te gaan: 

Citroen is een geweldig alternatief! Hier is een tweede tip voor de prijs van één: neem twee hele citroenen en halveer ze. Knijp ze uit om het sap in een bakje te krijgen. Neem een schoonmaakborstel en borstel het sap op de oppervlakken van de oven. Schil een van de twee citroenen en zet die in de oven. Net als bij het bicarbonaat, moet je nu een rondgang van ongeveer 30/40 minuten draaien bij 80 of zelfs 100 graden. Eenmaal afgekoeld neem je de natte spons en hoef je alleen nog maar te wrijven om sporen van vet en kookresten te verwijderen. Je zult wel merken dat citroen iets minder effectief is dan zuiveringszout.


Dankzij zuiveringszout kun jij de binnenkant van jouw oven op een eenvoudige en doeltreffende manier glanzen. Het is aan jou om deze tip te delen en dit product dagelijks uit te proberen.

Jouw oven schoonmaken met zuiveringszout

 

Allereerst, voordat je baking soda haalt om de oven schoon te maken, moet je druppels en spatten vermijden bij het koken in de oven. Leg daartoe een vel aluminiumfolie op de bodem van de holte. Deze folie kan worden verwijderd zodra het gerecht klaar is. De vlekken worden verwijderd zonder wrijven!

Helaas is de bodem van de oven niet het enige gebied dat wordt aangetast wanneer we koken. De achter- en zijwanden van het toestel krijgen ook spetters. In dit geval zal de folietechniek niet volledig effectief zijn.

Om de hele oven schoon te maken, is onze beste bondgenoot zuiveringszout. Dit onmisbare keukeningrediënt kan gemakkelijk worden omgevormd tot een formidabele reiniger: voeg een beetje water toe om het poeder te bevochtigen en maak een pasta die wordt aangebracht op de te reinigen delen van de oven. Laat het een nachtje inwerken en spoel het 's ochtends af met een vochtige spons. Dat is alles!


Baking soda en ovenreiniging

 

Baking soda kan ook gemengd worden met azijn. Maak hiervoor de wanden van de oven vochtig, breng een dun laagje zuiveringszout aan en laat het drie uur staan. Spuit vervolgens witte azijn op het bicarbonaat en wacht enkele uren. Je zult merken dat de twee producten zich gemengd hebben en dat alle vlekken verwijderd kunnen worden door de muren gewoon met een vochtige spons af te vegen. Met deze praktische tips zien onze ovens er als nieuw uit en vermijden we onnodige uitgaven!


Wat is jouw techniek om de oven schoon te maken?

Krijg tot en met 5€ cashback  bij Omnibionta3

Ontdek vergelijkbare artikelen :