Tips voor een stofvrij huis


Thuis
25/03/2019
Geen zin om de hele dag af te stoffen en te poetsen? Zin in meer geeft je tips om stof en vuil te voorkomen en gemakkelijk te verwijderen.

Voorkom viezigheid in huis

Als er geen stof en vuil binnenkomt, hoef je ook niet zo vaak te vegen, stoffen, zuigen en poetsen. Met deze tips voorkom je dat er vuil in huis komt:

Laat je kinderen hun schoenen uittrekken. Geef zelf het goede voorbeeld en doe het ook. Zet voor elk gezinslid een paar sloffen bij de deur. Zet voor gasten ook een paar comfortabele slippers klaar.

Heb je huisdieren? Veeg dan hun poten meteen af nadat ze buiten zijn geweest. En als je jouw harige huisdieren regelmatig kamt, dan scheelt dit ook een heleboel haar en stof in huis.

Maak je afzuigkap regelmatig schoon. Hoe harder de afzuiger zuigt, hoe meer stof er opgezogen wordt en hoe minder stof in huis neerdaalt. Het haar van jouw huisdieren kan er trouwens voor zorgen dat de filters eerder verstopt raken.

Was het beddengoed elke week. Jouw lakens zijn namelijk ook enorme stofverzamelaars. Haal het beddengoed rustig af, zodat je geen extra stof verspreidt.

Klop elke maand het stof uit de vloerkleden en de kussens. Zijn de hoezen van jouw bank of eetstoelen wasbaar? Dan zijn deze na een wasbeurt weer helemaal fris en stofvrij!

Gebruik een (vochtige) vloerwisser om jouw houten, vinyl of stenen vloeren schoon te houden. Gebruik liever geen dweil of mop, deze houden stof en vuil juist vast. Dit smeer je de keer erna dan weer op de vloer, niet zo hygiënisch.

Snelle stof- en poetstips voor moeilijke plekjes

Helemaal niet stoffen is helaas niet mogelijk. Ga het stof te lijf met slimme hulpmiddelen en afstoffen wordt kinderspel. En vergeet de lastige plekjes niet. Hierbij een paar praktische tips:

Stof gladde oppervlakken met een statisch stofdoekje af. Deze doekjes vangen en verwijderen stof en beschadigen jouw meubels niet. Een droog katoenen doekje, bezem of plumeau (= stoffer met veren) verspreidt het stof alleen maar.

Jaloezieãn, fotolijstjes, boeken, kinderspeelgoed, de tv, laptop of stereo maak je heel makkelijk schoon met een statisch stofdoekje. Tip: gebruik de Swiffer Duster.

Staat jouw badkamerkastje vol met parfumflesjes, potjes en make-up? Allemaal stofvangers. Omdat je toch dagelijks in de badkamer komt, is het een kleine moeite om dit kastje stofvrij te houden. Heb je net een maskertje op je huid of in je haar gedaan? Haal, terwijl jouw masker intrekt, de plankjes leeg en maak deze stofvrij met een statisch doekje. Zo gepiept en twee vliegen in 'n klap!

Heb je een kruipende peuter in huis? Dan wil je elke dag een stofvrije vloer. In plaats van de stofzuiger uit de kast te halen, gebruik een droge statische vloerwisser. Zo blaast de stofzuiger niet al het stof rond en ook niet in het gezicht van jouw kleintje.

Heb je een taart of koekjes gebakken en ligt de keukenvloer vol kruimels? Of heeft 'n van je kinderen tijdens het eten drinken gemorst? Maak de vloer stof- en kruimelvrij met een vloerwisser of veger en blik. Plakkerige vlekken (waar de kat ook nog even doorheen is gelopen) verwijder je snel en gemakkelijk met een vochtig vloerdoekje.

Heb jij nog goede afstoftips voor in huis? Deel deze met ons!