Tips voor extra hygiëne thuis


Thuis
4/10/2018
Er zijn heel wat tips die hygiëne met zich brengen en het leven een stukje aangenamer kunnen maken. Zin in meer zet er enkele op een rijtje.

Tips voor extra hygiëne thuis

Tip 1

Was het textiel in de woonkamer ook af en toe. Denk aan kussenslopen en gordijnen. Dit klusje kan je ook aan de stomerij overlaten.

Tip 2

Kleine kinderen? Kleintjes steken speelgoed graag in hun mond. Spoel speelgoed daarom af en toe af met warm, liefst heet water en laat het daarna goed drogen.

Tip 3

Maak je (gladde) vloer één tot twee keer per week schoon met een natte doek of dweil. Bacteriën op de grond worden gemakkelijk verspreid, vooral als je kleine kinderen en huisdieren hebt.

Tip 4

Wist je dat 95 % van het vuil van buiten komt? Hier is veel winst te behalen door je schoenen (en die van je kinderen) binnen uit te trekken of goed voeten te vegen bij het binnenkomen. Wat er niet inkomt, hoeft er ook niet uit!

Tip 5

De kleine vliegjes rond de vuilnisbak zijn ‘voertuigen' voor bacteriën en infecties. Reinig de vuilnisbak telkens als je een zak vervangt met een vochtig doekje of was hem af met antibacterieel afwasmiddel.

Tip 6

Verwijder grove etensresten van je vaat voordat het de vaatwasser ingaat. De vaatwasmachine zelf moet ook regelmatig gereinigd worden, hier zijn speciale producten voor verkrijgbaar.
tips voor extra hygiene thuis

Tip 7

Snijplanken en houten lepels zijn poreus en daarom moeilijk schoon te maken. Bacteriën verstoppen zich in de vele gaatjes en kloofjes. Je kan alle houten keukengereedschap dus maar beter meteen na gebruik zorgvuldig en liefst heel heet afwassen.

Tip 8

Was serviesgoed dat buiten of voor andere doeleinden gebruikt wordt (bijvoorbeeld om de verfkwasten in schoon te maken of als voer- of drinkbakje voor huisdieren) af met een speciaal afwasmiddel voor extra hygiëne. Op iets wat er voor het oog schoon uitziet, kan nog onzichtbaar vuil zitten.

Tip 9

Droog het aanrecht altijd na met een schone doek als je het hebt schoongemaakt. In een droge omgeving hebben bacteriën minder kans. Dit geldt ook voor het afdruiprek: goed afdrogen voordat het de kast in gaat.

Tip 10

Haal de koelkast één tot twee keer per maand helemaal leeg en maak hem goed schoon. Zo voorkom je dat bacteriën zich vermenigvuldigen en zich door de koelkast verspreiden. Was losse onderdelen (zoals glasplaten, het eierrekje en de groentelades) goed af en maak ze goed droog voordat je de koelkast weer opvult.

Tip 11

Prop de koelkast niet te vol en stel de temperatuur goed in. Hoe ‘warmer' de koelkast, hoe beter bacteriën kunnen overleven. De ideale koelkasttemperatuur is ongeveer 5 C°. Laat de koelkast niet onnodig lang openstaan.

Tip 12

Vochtige vaatdoekjes zijn een kweekvijver voor bacteriën. Laat ze goed uithangen en drogen, gooi ze elke dag in de was en vervang ze iedere maand. Ditzelfde geldt voor (schuur)sponsjes.

Tip 13

Handdoeken worden intensief gebruikt. Logisch! Maar wist je dat een halfnatte handdoek weer bacteriën kan overbrengen op je net gewassen handen? Droog dus af met een droge handdoek en zorg regelmatig voor een verse?

Tip 14

Zet de ramen elke dag minstens 10 minuten open. Daarmee hou je de lucht in huis lekker vers en niet te vochtig.