Maak je tuin zomerklaar


Thuis
14/05/2021
Wat is er leuker dan in de zomer bij de eerste zonnestralen de tuin in te trekken met op een dienblad een heerlijk ontbijt? Of om samen met vrienden te genieten van een glas op een zwoele zomeravond? De lente is het moment bij uitstek om je tuin zomerklaar te maken en je tuininrichting onder handen te nemen, zodat je er een heel seizoen van genieten kan.

Na de winter is er wel wat op te kuisen in de tuin. Geef het terras een schrobbeurt en verwijder restanten van dode bladeren en takken van onder en tussen de planten. Snoeien kan in de lente. Wees niet te voorzichtig. Bepaalde planten (zoals bv lavendel) mag je goed terug snoeien anders zien ze er snel verwilderd uit. Het lijkt niet zo een leuke klus om daaraan te beginnen, maar plaats maken voor nieuw groen geeft ook je humeur een boost.

De tuininrichting kan na een winterstop ook een poetsbeurt gebruiken. Maak een sopje van groene zeep of neem het meubilair onder handen met een hogedrukreiniger. Ga met een doekje of oude tandenborstel tussen kieren en spleten om de laatste restjes vuil te verwijderen. Gebruik een aangepast product. Er zijn bv producten op de markt die weer glans geven aan mat geworden plastic.

Heb je houten tuinmeubels dan kan je ze eventueel herschilderen voor een totaal nieuwe look. Je kan zelfs bv de zitvlakken in een andere kleur lakken voor een extra vrolijk resultaat. Voorzie ook kussens en plaids in bijpassende kleuren voor extra comfort en om het extra gezellig te maken als het 's avonds wat frisser wordt.

Je kan extra opbergruimte voorzien door een tuinhuisje in de tuin te plaatsen waar je de tuininrichting in kan opbergen. Een kleine tuin? Geen nood, er bestaan ook tuinkasten of zelfs tuinkisten waar je bv kussens en dergelijke in kan opbergen. Zo heb je alles binnen handbereik.

Een aantal kleurige potten met mooie bloemende planten maken een tuin meteen een stuk vrolijker. Of een verzameling zinken potjes in verschillende maten, zelfs een zinken gieter kan een leuke bloempot worden. Bloembollen als chrysanten en hyacinten komen hierin extra mooi tot hun recht. Of na de lente kan je de uitgebloeide bollen in de tuin planten en vervangen door een verzameling vetplantjes.

Met een vuurkorf kan je nog langer van de avond genieten. Zet hem wel op een veilige plaats op een verharde ondergrond zodat het gras niet verschroeit. En voorzie steeds genoeg klein hout zodat je nooit in het donker hout hoeft te staan klieven.

Met een grote plaid, of een buitentapijt en kussens kan je een extra plek maken in het gras om van de zon te genieten, of je kan er zelfs picknicken in eigen tuin. Een hangmat aan een boom maakt het zomergevoel compleet. Er bestaan ook modellen die een staander hebben zodat je geen boom of muur nodig hebt om de hangmat aan op te hangen.