Complete symbolengids voor het drogen van wasgoed


Thuis
20/10/2022

Drogen in de droger, drogen aan de lijn, liggend laten drogen en zelfs drogen in de schaduw: er zijn evenveel manieren om kleding te drogen als er textiel is. Ontdek (of herontdek) al deze handige symbolen.


Kent u de symbolen voor het drogen van wasgoed? Het een kan in de droger worden gedroogd, andere kunnen alleen op een specifieke manier worden gedroogd en weer andere op veel verschillende manieren. Het is makkelijk om in de war te raken, maar met deze uitgebreide gids wordt jij een droog-expert.


Het symbool voor de droger


Je hebt waarschijnlijk al wel eens dit teken op je kleding gezien. Het is een zeer vereenvoudigde droger. Dit betekent dat je jouw kleding kunt drogen zonder een maximumtemperatuur. Er zijn echter bepaalde textielsoorten die niet van hoge temperaturen houden. Daarom kan het symbool er een beetje anders uitzien: 


Als u 1 punt in het midden van de cirkel ziet, betekent dit dat het wasgoed een maximumtemperatuur van 60°C aankan. Dit wordt "matig" of "delicaat" drogen genoemd.


Indien er 2 punten zijn, wordt machinaal drogen bij een temperatuur van 60°C tot 80°C aanvaard. Dit wordt hoofdzakelijk gebruikt voor beddengoed en handdoeken en wordt het "normale" programma genoemd..


Er is ook een symbool met 3 stippen. Het komt minder vaak voor dan de twee vorige, en het betekent dat je jouw wasgoed kunt drogen op een temperatuur van 80°C en hoger. 

 

Tot slot, wanneer het droogsymbool is doorgestreept op het etiket, dan mag het artikel niet in de droger!

 

 

Drogen aan de waslijn


Sommige textielvezels zoals wol, zijde, plantaardige en dierlijke vezels (bv. donsjacks) en sommige synthetische stoffen (bv. slaapzakken) zijn kwetsbaar. Ze kunnen vervormd raken door het tuimelen in de droger.
Daarom moet het wasgoed buiten worden gedroogd nadat het in de wasmachine in de centrifugeerstand is geweest.
 

🚨  Niet te verwarren met het symbool voor hangend drogen, dat een eigen onderhoudssymbool heeft (zie hieronder).

 

Indien dit vierkante teken met 2 verticale lijnen op het etiket staat, moet het wasgoed volledig aan de lijn worden gedroogd, zonder dat het wasgoed hiervoor door het centrifugeprogramma van de wasmachine is geweest (en natuurlijk niet in de droger).Hangend drogen


Dit is de eenvoudigste en oudste methode: het ouderwetse druppeldrogen aan een touw. Maar wat maakt het anders dan drogen aan de waslijn? In tegenstelling tot drogen aan de waslijn kan de kromming van het touw voor problemen zorgen bij sommige textielsoorten. Dit heeft te maken met dat het aan de waslijn veel rechter hangt in vergelijking met aan een touw.


Horizontaal drogen

 

Sommige kledingstukken zullen vervormen als ze in de droger worden gedroogd of als ze worden opgehangen. De laatste optie is om het wasgoed dat u wilt drogen neer te leggen. Maar hoe werkt dit in de praktijk? Zoek een plat oppervlak dat even groot is als item dat u wilt drogen. Leg vervolgens een handdoek onder en over het item en laat het zo lang liggen als nodig is.


Als je twee horizontale lijnen ziet, is het hetzelfde principe als eerder uitgelegd, je programmeert dat, op het moment van wassen, de wasmachine niet centrifugeert. Haal het vochtige item uit de wasmachine en laat het volledig horizontaal drogen.


 

Drogen in de schaduw


Dit is het laatste symbool dat handig is om te weten. Het wordt weergegeven door een schuine streep in de linkerhoek en zal altijd gecombineerd worden met een van de pictogrammen voor het drogen aan de lijn of horizontaal. En niet voor niets, het is eigenlijk een verduidelijking: drogen in de schaduw.
Sommige textielsoorten hebben speciale verzorging nodig omdat deze soorten bijvoorbeeld kunnen beschadigen door de effecten van de zon ( UV-stralen die de textielvezels kunnen beschadigen en verkleuren). In dit geval moet de schaduw worden opgezocht.

Nu ken je de hele familie van het drogen van wasgoed. Je zult de etiketten niet meer op dezelfde manier zien.
 

Krijg tot en met 5€ cashback  bij Omnibionta3

Ontdek soortgelijke artikelen