Hoe kun je best wol wassen: in de machine of met de hand?


Thuis
1/02/2019
Wil je weten hoe je kleren, sjaals en tapijten van wol correct met de hand of in de machine kunt wassen? Vlekkeloze wol met onze tips!

Een wollen jas wassen? Ja, maar niet te vaak!

Wol is een stof die veel voordelen oplevert. Een wollen jas is zacht, beschermt tegen de wind, is goed bestand tegen de regen en hoef je niet vaak te wassen!

 1. Om een wollen mantel te wassen, begin je met het lezen van het wasvoorschrift.
 2. Sommige wollen mantels mag je in de machine wassen. Als dat voor jouw jas geldt, doe hem dan in een beschermend wasnet of eventueel in een kussensloop.
 3. Als je wollen jas met de hand gewassen moet worden, vul je het bad met koud water.
 4. Gebruik de aangegeven dosis wasmiddel en kies natuurlijk een wasmiddel dat grondig reinigt, ook op lage temperatuur.
 5. Laat de jas volledig onderdompelen in het bad met wasmiddel: duw hem dus voorzichtig onder water, zodat alle naden en voeringen goed doordrenkt worden.
 6. Laat het bad leeglopen, spoel de jas met koud water uit tot het water zuiver blijft.
 7. Spreid de jas plat uit op een grote badhanddoek (eentje waar je niet voor vreest, mocht de jas kleur afgeven).
 8. Rol de handdoek op, met de jas erin, om hem zachtjes uit te wringen.
 9. Zodra de jas goed is uitgewrongen, strijk je met de hand alle plooien glad; vervolgens laat je de jas plat liggen tot hij volledig droog is.

Een sjaal met de hand wassen

Voor het wassen van wollen sjaals pas je dezelfde techniek toe. Het is alleen veel makkelijker, want je hebt er maar een klein teiltje voor nodig … Let erop dat je vooral geen wollen kleding of accessoires in de wasdroger doet, want een bruuske verandering van temperatuur is onverbiddelijk voor wol. Lees hier wat je kunt doen als je toch een wollen kledingstuk hebt laten krimpen!

Een wollen tapijt met de hand wassen, in vijf fasen

 1. Begin met het goed uitschudden van je wollen tapijt, vooral als het een tapijt is waar veel over gelopen wordt (zoals het tapijt in de gang). Je kunt er eventueel een mattenklopper voor gebruiken!
 2. Stofzuig zorgvuldig om alle sprietjes en sporen van aarde, vuil en stof te verwijderen.
 3. Maak het hele wollen tapijt nat met een spons die je met water en wasmiddel hebt doordrenkt. Aarzel niet om de spons goed in het tapijt te drukken en het wasmiddel op die manier goed in de stof te laten indringen.
 4. Spoel het tapijt vervolgens met een waterstraal uit, net zolang tot alle zeep uit de stof verwijderd is.
 5. Droog het wollen tapijt met een handdoek (op dezelfde manier als met de jas) of hang het op aan een draad, zodat het in de zon kan drogen.
 6. Let er wel op dat je een wollen tapijt niet te lang vochtig laat: zodra je klaar bent met reinigen, wring je al het vocht zo snel mogelijk uit volgens de eerder uitgelegde methode.

En jij, hoe pak jij het aan om wol te wassen?