Hoe verwijder je verf van kleding ?


Thuis
15/06/2023

Of je nu aan het klussen bent, aan het schilderen bent of een creatieve activiteit met je kinderen doet, een vlek is zo gemaakt...

 

Je hebt besloten om het oude meubelstuk van je oma op te knappen of je woonkamer opnieuw te schilderen... Wanneer je met verf werkt, is het gemakkelijk om een vlek op je kleding te krijgen. Gelukkig zijn er verschillende effectieve methoden om deze ontsierende vlekken te verwijderen. Of het nu acrylverf, waterverf of olieverf is, ontdek onze tips om verfvlekken te verwijderen, ongeacht de stof van je kleding.

De eerste stap is om snel te handelen: hoe sneller je de vlek behandelt, hoe gemakkelijker het zal zijn om deze volledig te verwijderen. Maar maak je geen zorgen, we zullen je ook advies geven voor droge verfvlekken!

 

Het is een waterverfvlek


Voor een vlek van plakkaatverf, acrylverf of alkydverf zou water en zeep voldoende moeten zijn voor kleding gemaakt van katoen, synthetische materialen of linnen.

 

Als de verf nog vers is, kun je een schone, vochtige doek met zeep gebruiken om voorzichtig op de vlek te deppen en overtollige verf te verwijderen. Wrijf niet te hard, want dit kan de vlek uitbreiden, en was vervolgens het kledingstuk in de wasmachine.

Je kunt ook simpelweg je kledingstuk in de wasmachine doen nadat je de wasinstructies hebt gecontroleerd. Breng een vlekkenverwijderaar of mild vloeibaar wasmiddel direct op de vlek aan en wrijf voorzichtig met een zachte borstel voordat je het met je gebruikelijke wasmiddel en het juiste wasprogramma wast.

 

Als de verf is opgedroogd, laat je het textiel enkele uren weken in een zeepsopje in een teiltje (of gootsteen in de badkamer). Daarna kun je het in de wasmachine doen en klaar is Kees!

 

💡 Kies voor warm tot heet water voor meer doeltreffendheid!

 

Als de vlek aanhoudt, laat je de stof weken in een teiltje gevuld met water. Bereid vervolgens een mengsel door witte azijn, ongeveer een handvol fijn zout en ammoniak, in een aparte emmer te combineren. Breng dit mengsel direct aan op de vlek en laat het inwerken totdat de vlek oplost. Spoel daarna je kleding grondig af met helder water voordat je het volgens de onderhoudsinstructies wast.Een olieverfvlek

 

Olieverf is mooi, maar het maakt ook veel viezigheid... Omdat het vetter is dan waterverf, dringt het sneller en dieper door in je kleding, dus je moet proberen zo snel mogelijk te reageren.

Als de vlek nog vers is, heb je een schone doek, terpentine en handschoenen nodig. Trek de handschoenen aan, doordrenk de doek met terpentine en wrijf voorzichtig over de vlek. Spoel daarna je kleding grondig af met helder water en was het volgens de instructies.


💡 Als de vlekken slechts kleine spetters zijn, gebruik dan een wattenstaafje voor meer precisie!


Als je niet hebt gemerkt dat je vlekken hebt gemaakt en je ze ontdekt wanneer de verf droog is, geen paniek, we hebben een truc voor je! Dep de vlek met een doek gedrenkt in terpentine en laat het een uur of twee intrekken. Na het wachten, wrijf je de vlek met Marseille-zeep en water en spoel je het vervolgens af voordat je het in de wasmachine doet.


💡 Als de vlek is ingebed, schrob de stof dan met een tandenborstel voordat je het kledingstuk in de wasmachine doet. 


En voor delicate stoffen?

Zijde, suède of satijn... de stof waarop je een verfvlek hebt, is kwetsbaar. Hier zijn onze tips!


Meng in een teiltje een beetje water met suiker en witte azijn en laat je kledingstuk een uur lang weken. Spoel het daarna af met helder water en was het volgens de instructies. Voilà!


💡 Voor wollen kleding kun je een mengsel van water, zeep en ammoniak gebruiken. Doordrenk een doek met dit mengsel, verwijder het overtollige vocht met absorberend papier en laat het drogen voordat je het op de gebruikelijke manier wast.


Kortom, met een beetje geduld en zorg kun je je kleding weer helemaal vrij van verf krijgen, zelfs op de meest delicate stoffen en als de verf is opgedroogd. Dus laat je innerlijke kunstenaar los en pak zonder angst je penselen!


Heb je vlekken gekregen die geen verf zijn? Ontdek onze tips om moeilijke vlekken te verwijderen!


Krijg tot en met 5€ cashback  bij Omnibionta3