Dash 70% Dash Plantaardige Oorsprong*: welke ingrediënten?


Thuis
14/05/2021
Ontdek de ingrediëntenlijst voor het wasmiddel Dash Plantaardige Oorsprong*.

We selecteren de ingrediënten die we gebruiken zorgvuldig en zorgen ervoor dat ze voldoen aan de strengste veiligheids-, kwaliteits- en duurzaamheidsnormen. We verzekeren dat elk van onze nieuwe producten het beter doet dan de huidige wettelijke vereisten, met een proces in vier stappen dat gebaseerd is op wetenschappelijke studies.

Dash Plantaardige Oorsprong ingrediënten*

We kozen de ingrediënten van Dash Plantaardige Oorsprong* zodat we zoveel mogelijk ingrediënten van plantaardige oorsprong kunnen gebruiken, en tegelijkertijd de waskracht te garanderen die je van Dash wasmiddelen gewoon bent.

Naam Beschrijving Functie
Aqua Water Stabiliseert de formule
Natriumlaureth 3.0 Sulfaat1 Plantaardige oppervlakteactieve stof Zorgt voor een diepe reiniging
Propyleenglycol Oplosmiddel van plantaardige oorsprong Stabiliseert de formule
Laureth-71 Plantaardige oppervlakteactieve stof Zorgt voor een diepe reiniging
Verzeepte palmpittenolie Plantaardige schuimregelaar Beperkt de vorming van schuim tijdens het wassen
Natriumcitraat Plantaardige waterverzachter Vermindert de waterhardheid
Natriumhydroxide Minerale pH-regelaar Brengt de pH van de formule in evenwicht
Gepolyethoxyleerd hexamethyleendiaminezuur Synthetisch polymeer Verzekert de suspensie in het water van onzuiverheden en verbetert de wasefficiëntie
Diethyleentriamine pentamethyleenfosfonzuur Synthetisch mineraal bindmiddel Bindt mineralen in water om te voorkomen dat ze zich op kleding nestelen en verbetert de wasefficiëntie
Ethanol Oplosmiddel van plantaardige oorsprong Stabiliseert de formule
Protease2 Enzym van natuurlijke oorsprong Helpt bij het verwijderen van hardnekkige vlekken
Calciumchloride Enzymstabilisator van minerale oorsprong Verbetert de prestaties van enzymen
Amylase2 Enzym van natuurlijke oorsprong Helpt bij het verwijderen van hardnekkige vlekken
Mannanase2 Enzym van natuurlijke oorsprong Helpt bij het verwijderen van hardnekkige vlekken
Pectolyase2 Enzym van natuurlijke oorsprong Helpt bij het verwijderen van hardnekkige vlekken
Benzisothiazolinon Synthetisch conserveermiddel Voorkomt productdegradatie
Parfums Voornamelijk van synthetische oorsprong, ontworpen zonder een van de 26 meest voorkomende geurallergenen3 Geeft een schone frisheid aan je wasgoed

1 Oppervlakteactieve stoffen zijn samengesteld uit grondstoffen van plantaardige oorsprong en synthetische componenten. De CEN16640 analyse van het gehalte aan ingrediënten van natuurlijke oorsprong houdt hier rekening mee.

2 De formule bevat ook natriumformiaat en sorbitol in kleine hoeveelheden. Deze ingrediënten dienen om de enzymen te stabiliseren voordat het product wordt vervaardigd, om een beter wasresultaat te garanderen. De formule bevat ook een kleine hoeveelheid siliconenpolymeer die bruikbaar is bij de vervaardiging van het product.

3 We maken Dash Plantaardige Oorsprong* zonder de 26 geurstoffen die als allergenen zijn geclassificeerd op de SCCNFP / 0017/98-lijst.

Palmpittenolie

Palmolie is een veelzijdige plantaardige olie met veel eigenschappen, die vaak wordt gebruikt als grondstof in de voedingsmiddelenindustrie en vele andere industrieën. Wij gebruiken een bijproduct van palmolie: palmpittenolie. Daarmee ontwikkelen we de plantaardige actieve ingrediënten waarmee we Dash Plantaardige Oorsprong* maken. Palmpittenolie is een hernieuwbaar alternatief voor ingrediënten op basis van aardolie. Net als de andere hernieuwbare materialen die we gebruiken, is het belangrijk dat deze olie afkomstig is van een verantwoorde en duurzame bron. De palmpittenolie die wij gebruiken voor de productie van Dash Plantaardige Oorsprong* is afkomstig van bronnen die de "Mass Balance"-certificering ontvingen van de Round Table on Sustainable Palm Oil (RSPO).

In de jaren 60 gebruikten we voor het eerst sporen van palmpitten in onze producten. Die pitten werden beschouwd als een bijproduct en werden meestal niet bewaard na de productie van palmolie. Terwijl we de beste manieren bestudeerden om palmolie in onze producten te integreren, ontdekten we innovatieve oplossingen om het afval om te zetten in grondstoffen. Zo beperkten we het verlies en verhogen we tegelijkertijd de waarde van palmolie-fruittrossen aanzienlijk.

In de afgelopen decennia is het gebruik van palm- en palmpittenolie enorm toegenomen in de voedingssector en andere sectoren. Dat zorgde voor de problemen op het gebied van milieu en arbeidsomstandigheden waarmee we vandaag worden geconfronteerd. We werken nauw samen met WWF, RSPO en onze leveranciers om ervoor te zorgen dat onze toeleveringsketen voldoet aan onze doelstellingen voor duurzame bevoorrading.

We engageren ons om palmolie uit duurzame bronnen te halen en ervoor te zorgen dat onze leveranciers voldoen aan de RSPO-principes en criteria (P&C) en de nodige stappen ondernemen om:

 • geen gebieden met een hoge erfgoedwaarde of bossen met een grote koolstofvoorraad te exploiteren;
 • geen nieuwe veengebieden te exploiteren, ongeacht hun diepte;
 • geen land vrij te maken voor oogsten of herbeplanting door bestaand land af te branden;
 • te voldoen aan duurzaamheidsrichtlijnen voor externe zakenpartners van P&G;
 • de mensenrechten en arbeidsrechten te respecteren;
 • de landrechten te respecteren, inclusief het recht van inheemse en lokale gemeenschappen om hun vrije, voorafgaande en geïnformeerde toestemming of weigering te geven voor de exploitatie van de gronden die hen wettelijk, via de gemeenschap of via gewoonte toebehoren.

Bovendien hebben we een sterke aanpak om de verantwoorde inkoop van palm- en palmpitolie en hun derivaten te garanderen, via een programma dat is gebouwd op drie fundamentele pijlers:

 1. Beheer van leveranciers
 2. Een programma voor kleine boeren
 3. De invloed op de industrie

Op deze webpagina vind je meer informatie over ons streven naar duurzame inkoop.

Om ervoor te zorgen dat palmolie of palmpittenolie en andere derivaten op een ecologisch verantwoorde manier worden geproduceerd, is het nodig om de oorsprong te kunnen achterhalen van de trossen vers fruit waarvan ze zijn afgeleid. Palmolie en palmpittenolie traceren naar de bron kan erg moeilijk zijn, want de toeleveringsketen is heel complex. De keten bestaat wereldwijd voor 40% uit enkele miljoenen kleine producenten, waardoor het voor de sector zeer moeilijk is om belanghebbenden te identificeren.

Palmoliefabrikanten kopen trossen vers fruit van grote plantages, of van makelaars of handelaars die hun voorraden kopen bij onafhankelijke kleine boeren. Nadat het fruit tot palmolie is geperst, sturen palmoliefabrikanten de palmpitten naar fabrikanten van palmpittenolie. Noten maken slechts 10% uit van de extraheerbare olie van een oliepalmvrucht, dus fabrikanten van palmpittenolie gebruiken noten van veel boerderijen. Dat maakt de toeleveringsketen bijzonder complex. Palmolie en palmpittenolie worden daarna naar heel veel verschillende gebruikers verscheept voor verwerking of consumptie.

Ons programma voor kleine boeren is erop gericht om de levensomstandigheden van deze boeren te verbeteren, en om na te gaan dat de productiepraktijken voldoen aan onze inkoopcriteria. Het programma richt zich op de toeleveringsketen van trossen vers fruit van kleine boeren en zelfstandige telers die leveren aan de productielocaties van FGV in Maleisië. Het is een belangrijk onderdeel van de toeleveringsketen, die ongeveer 80.000 ton van de palmpittenolie produceert die we bij FGV kopen. Volgens het Malaysia Institute of Supply Chain Innovation heeft dit netwerk tussen de 30 en 50.000 kleine boeren die ongeveer 50% van de FFB's leveren, terwijl de andere helft afkomstig is van kleine producenten.

Parfum

Sommige wasmiddelen zijn geparfumeerd om je kleding fris te laten ruiken, en zijn verkrijgbaar in verschillende geuren om al onze klanten tevreden te stellen. Dash Plantaardige Oorsprong* heeft een frisse geur, samengesteld zonder de 26 meest voorkomende allergenen **, zodat onze klanten kunnen genieten van de aangename geur van schoon wasgoed.

Conserveringsmiddelen

Bewaarmiddelen voorkomen dat wasgoed aangetast wordt. De ingrediënten die we gebruiken zijn biologisch afbreekbaar, wat betekent dat ze door bacteriën in de natuur kunnen worden afgebroken. Zonder conserveringsmiddelen zou het wasgoed aangetast worden door bacteriën die de fles wasmiddelen binnendringen wanneer je ze opent.

Daarom bevat Dash Plantaardige Oorsprong* benzisothiazolinone (BIT), een bewaarmiddel dat veel wordt gebruikt in huishoudelijke producten in zeer lage doses.

Alle Dash producten zijn dermatologisch getest, inclusief de Dash Plantaardige Oorsprong* formule. Deze bevat geen kleurstoffen, en de geur is gemaakt zonder de 26 meest voorkomende allergenen**. Deze tests worden uitgevoerd op vrijwilligers om elk dermatologisch risico (irritatie, allergie, huidsensibilisatie) onder echte en intensieve gebruiksomstandigheden te identificeren. De resultaten van deze tests werden nadien onderzocht door een panel van dermatologen.

Enzymen

Enzymen zijn eiwitten die door alle levende organismen worden geproduceerd en die als katalysator werken om chemische reacties te versnellen of op gang te brengen. Enzymen worden sinds de jaren 60 als katalysator in wasgoed gebruikt om bepaalde vlekken te verwijderen. Ze verminderen de hoeveelheid wasmiddel (geconcentreerde dossissen) en de wastemperatuur die nodig is om vlekken grondig te verwijderen. De enzymen die in Dash Plantaardige Oorsprong* worden gebruikt, zijn protease, amylase, mannanase en pectinase.

Elk type enzym valt specifieke moleculen aan. De middelen die in wasmiddelen worden gebruikt, richten zich op de verschillende moleculen waaruit vlekken en vuil kunnen bestaan om ze zo makkelijker te verwijderen:

 • Proteasen breken eiwitten af;
 • Lipasen breken vetzuren af;
 • Amylasen breken zetmeel en andere koolhydraten af;
 • Pectinase breekt pectine af en vergemakkelijkt zo de verwijdering van fruitvlekken bij lage temperaturen.

Één enzymmolecuul kan inwerken op veel vuildeeltjes. Een kleine hoeveelheid enzymen toevoegen aan je wasgoed is voldoende om het wasresultaat aanzienlijk te verbeteren.

Oppervlakteactieve stoffen

In Dash Plantaardige Oorsprong* zijn veel van de gebruikelijke petrochemische oppervlakteactieve stoffen - zoals alkylbenzeensulfonaten met rechte keten (LAS) - vervangen door plantaardige ingrediënten. Die zijn even effectief op vlak van veiligheid en hygiëne, maar ze zijn wel hernieuwbaar.

* 70% van onze actieve ingrediënten zijn van plantaardige oorsprong
** lijst SCCNFP / 0017/98

Gevaarlijk – respecteer de gebruiksaanwijzing