Word een echte wolexpert met de adviezen van de beste deskundigen


Thuis
7/08/2019

Met de winter voor de deur haal je je wollen truien weer uit de kast. Maar hoe draag je zorg voor deze stof? Kom het hier te weten.



Hoe was je wol in de wasmachine en hoe zorg je ervoor dat het niet krimpt?

Voor je je lievelingstrui uit wol in de machine steekt, draai je het kledingstuk eerst binnenstebuiten. Zo vermijd je dat de vezels langs de buitenkant van de trui beschadigd worden. Het is ook belangrijk dat je de trommel niet te vol steekt met vuile kleren: wol heeft plaats nodig.

Klaar om de trommel te laten draaien? Here we go: kies voor het speciale wolprogramma en hou de temperatuur laag (maximum 30°C). Draai de temperatuur ook niet té laag want ook met koud water riskeer je om de stof te beschadigen. Laat de machine draaien op maximaal 1200 toeren. Het toerental moet hoog liggen want wol slorpt veel water op en wanneer dat in de trui blijft hangen krijg je het kledingstuk niet zo snel droog.

Benieuwd welke producten het beste zijn voor wol? Kies alleszins al voor een wasmiddel speciaal voor wol, net als een aangepaste wasverzachter. Lenor maakt je kleren weer helemaal schoon én zorgt voor een aangename geur. Bovendien beschermt dit product tegen 3 tekenen van slijtage: uitrekken, verkleuren en pluizen. 

Na de wasbeurt neem je je wollen trui uit de machine en schud je ze goed uit. Hang de trui niet te drogen op een droogrekje (zo vervormen de vezels). Hoe het dan wel moet? Wel, leg de trui plat op de grond of op een wasrek. Onder de trui leg je een handdoek uit katoen om het vocht uit het kledingstuk te absorberen. En niet onbelangrijk: wol droog je best in openlucht.

Wat doe je als je trui gekrompen is?

Trui gekrompen? Wat een ramp! Toch bestaat er een trucje waarmee je de klok kan terugdraaien. Oef! Als het niet te erg is, kan je deze tips toepassen en wie weet is je trui dan weer zo goed als nieuw. Aan de slag:

  1. Dompel je trui onder in een emmer met koud water.

  2. Voeg per liter water 1 soeplepel conditioner toe.

  3. Laat je trui drie uur lang weken in het water. Rek je trui om het uur even uit om de vezels te ontspannen.

  4. Neem de trui uit de emmer en laat het kledingstuk drogen. Leg het plat op een handdoek en … hop, je trui ziet er opnieuw tiptop uit.

Wat doe je als je lievelingstrui niet meer te redden valt?

Je kan de trui weggooien of hem recycleren. Haal je creativiteit boven en maak er een paar kousen, zak, sjaal of hondenmand mee. De mogelijkheden zijn eindeloos. OpJe kan de trui weggooien of hem recycleren. Haal je creativiteit boven en maak er een paar kousen, zak, sjaal of hondenmand mee. De mogelijkheden zijn eindeloos. Op Pinterest vind je heel wat leuke ideetjes waarmee je je trui een tweede leven kan geven.

Prikt je trui? Dat kan je zo oplossen!

Er bestaan verschillende technieken om je trui minder prikkerig te laten aanvoelen. We zetten 2 tips voor jou op een rij:

  1. Bevochtig je trui en doe het kledingstuk in een plastic zak. Deze zak leg je een dag lang in de diepvries. Neem je trui weer uit de diepvries, leg ‘m plat neer op tafel en laat zachtjes ontdooien.

  2. Doe je trui in een emmer met lauw of koud water. Voeg daarbij twee à drie soeplepels met glycerine. De trui neemt deze stof nu volledig op. Spoel goed na en neem het kledingstuk uit de emmer. Laat drogen.

Hoe hou je de wol langer mooi?

Begint je pull een beetje te pluizen? Haal een wolkam uit de kast en ga er eens zachtjes mee over je trui. De pluisjes blijven achter in de wolkam. Geen wolkam in huis? Geen probleem, je kan namelijk ook een wegwerpbaar scheermesje gebruiken. Leg je trui op een strijkplank en strijk er heel voorzichtig met het scheermesje over. Doe dat echt héél voorzichtig want anders heb je misschien een gat in je lievelingstrui. Auwch ...

En over gaten gesproken: leg een geurzakje met lavendel in je kast. Da’s een prima afweermiddel tegen motten.

 

En jij, wat zijn jouw tips om wol langer mooi te houden?