Baby- en kindertandjes poetsen: dit moet je weten


Welzijn
11/05/2021
Om later geen problemen te krijgen is een goede mondhygiëne heel belangrijk voor je jonge spruit. Maar er zijn wel een aantal dingen waar je op moet letten. Zin in meer legt uit.

Mijn baby krijgt zijn eerste tandjes. Wat kan ik doen om de pijn te verlichten?

Je baby sabbelt op zijn vingertjes? Hij vormt meer speeksel en is lastig bij de maaltijden? Zijn wangetjes lopen rood aan en zijn tandvlees lijkt gezwollen? Dat kan wijzen op geïrriteerd tandvlees omdat zijn eerste tandjes doordringen ... Je kunt de irritatie verzachten door het tandvlees met een (propere) vinger te masseren of je baby een bijtring te geven. Als je ervoor zorgt dat de bijtring koud (maar niet ijskoud) is, verlicht je de pijn voor je baby.

Vanaf welke leeftijd beginnen je kinderen met tanden poetsen?

Het tandenpoetsen kan beginnen zodra de babytandjes doorbreken, met een zachte tandenborstel en een geschikte tandpasta. Kinderen moeten een tandpasta gebruiken die aan hun leeftijd is aangepast, want te veel fluoride kan leiden tot fluoroze (onesthetische witte vlekken op hun blijvende tanden). Tot ze 5 jaar zijn kunnen je peuters een tandpasta gebruiken die 500 tot 700 ppm fluoride bevat. Vanaf 5 jaar mag het een tandpasta met 1000 tot 1500 ppm fluoride zijn.

Om hun melktandjeste poetsen is een erwtje tandpasta al genoeg. Let er altijd op dat ze na het tandenpoetsen hun mondje goed spoelen.

Hoe weet ik of mijn kind zijn tanden goed poetst?

Daarvoor kun je bij de apotheek plakverklikkers kopen. Laat je kind twee tot drie minuten op het tabletje kauwen. Ze verkleuren het tandplak, zodat je kunt zien op welke plekjes er niet goed gepoetst werd. Als je ze enkele dagen na elkaar op een tablet laat kauwen, zul je zien dat steeds dezelfde plekken verwaarloosd worden. Wedden dat de kleintjes deze test heel grappig zullen vinden?

Hoe ontstaat tandbederf?

Gaatjes ontstaan wanneer bacteriën (tandplak) de suikers van voedingsmiddelen omzetten in zuur. Dat zuur beschadigt het tandglazuur en veroorzaakt kleine gaatjes in de tanden. Beperk daarom het suikergebruik van je kinderen en zorg ervoor dat ze hun tanden minstens twee keer per dag gedurende minstens twee minuten poetsen.

Kan mijn kind een elektrische tandenborstel gebruiken?

Sommige elektrische tandenborstels zijn speciaal ontworpen voor kinderen, zoals de Oral-B Stages Power Kids! Met alle figuren uit tekenfilms zullen de kleintjes er dol op zijn! Met zijn roterende borstelkop is hij even doeltreffend als een tandenborstel voor volwassenen. Hij is alleen wat zachter en kleiner, volledig aangepast aan melktandjes dus. Hij maakt het tandenpoetsen voor kinderen zo veel makkelijker: ze zullen ook de moeilijk bereikbare plekjes zonder moeite kunnen poetsen.

Waarom zou je een elektrische tandenborstel verkiezen? Omdat die tot twee keer zoveel tandplak verwijdert als een Manuele tandenborstel. Dat is belangrijk, omdat juist dat tandplak de oorzaak is van tandbederf, tandsteen en tandvleesontsteking.

Hoe motiveer ik mijn kind tot tandenpoetsen?

Maak van het tandenpoetsen elke ochtend en avond een prettig ritueel, zing er bijvoorbeeld een gepast liedje bij. De kleintjes krijg je echt wel gemotiveerd met het deuntje dat past bij het tekenfilmfiguurtje op hun tandenborstel. De Oral-B Stages Power Kids is verenigbaar met de Disney Magic Timer App van Oral-B. Met deze ludieke toepassing zullen je kinderen heel snel de twee minuten poetstijd respecteren die door de tandartsen wordt aanbevolen.

Hoe vaak moeten we naar de tandarts voor een controle?

Grote snoepers krijgen natuurlijk sneller gaatjes! Daarom is het aan te bevelen twee of drie keer per jaar bij de tandarts langs te gaan voor een controle. Maar het hangt er natuurlijk van af hoe vaak je kinderen gaatjes, tandsteen of tandontstekingen krijgen. Vraag de tandarts om raad.

De tandarts zou de tanden van mijn kind kunnen ‘sealen' om ze te beschermen. Is dat waar?

Het kauwvlak van kiezen vertoont holtes en groeven die voor sommige kleintjes moeilijk schoon te krijgen zijn. Als het ze niet lukt kunnen daar uiteindelijk bacteriehaarden ontstaan. Om dat te vermijden, kan de tandarts die oppervlakken grondig reinigen en bedekken met een laagje kunsthars. Het sealen van tanden is een pijnloze behandeling en uiterst doeltreffend om cariës te voorkomen.

En jij, hoe leer jij je kinderen de regels voor goede mondhygiëne aan?