Hoe vreugde te brengen aan de mensen om je heen?


Welzijn
10/02/2022

Men heeft ons altijd verteld: wie zaait zal oogsten. Wat is er mooier dan een beetje geluk in je leven brengen, om het vervolgens te verspreiden ? Stralende mensen trekken positiviteit aan en delen dit met hun geliefden! Iemand gelukkig maken maakt ons zelf gelukkiger. Hier zijn wat tips om vreugde te verspreiden.


 

Cultiveer optimisme 

 

Het is moeilijk om vreugde te verspreiden, als je zelf niet gelukkig bent! Je kunt namelijk niet geven wat je niet hebt, of wel? Dus, ga je gang en doe de dingen die jou gelukkig maken. Denk aan dansen, zingen of alle andere activiteiten die je doet voor je plezier. Goed voor je gezondheid en goed voor je moraal. Optimisme geeft ons ook de mogelijkheid om betere relaties te onderhouden met onze naasten. Geniet er gewoon van. Jouw goede humeur zal aanstekelijk zijn!


Durf te lachen en te glimlachen

 

De glimlach is een spontane uiting van geluk. Het brengt ook positieve waarden over: vriendelijkheid en ruimdenkendheid. Tot overmaat van ramp is glimlachen ook nog eens ontzettend aanstekelijk! Het brengt je gesprekspartner in een goede stemming. Een glimlach is ook erg geschikt om conflicten te verdrijven en delicate sferen te dedramatiseren. Lachtherapie heeft ook bewezen zeer doeltreffend te zijn om stress te verlichten. Het helpt ons ook een leuke tijd te hebben door ons te laten lachen. Lachen versterkt de relaties tussen mensen.

 

 

Pas positief taalgebruik toe

 

Taalgebruik is natuurlijk belangrijk wanneer we communiceren met de mensen om ons heen. Onze woorden, zelfs de meest onbeduidende, kunnen een veel grotere impact hebben dan we denken. Wat nou als we iets meer aandacht besteden aan de manier waarop wij onszelf uitdrukken? Woorden kunnen vreugde of bezorgdheid overbrengen. We moeten alleen leren om de juiste woorden te kiezen. Bijvoorbeeld door geen ontkenningen te gebruiken om een positief gevoel over te brengen. Wees authentiek. Dit zal je een goed gevoel geven omdat je positieve gedachten en woorden zult verspreiden. Het is een win-win voor jou en voor de mensen om je heen!

Druk je affectie en dankbaarheid uit

Zeg dankjewel! Het uiten van dankbaarheid, affectie, complimenten of aanmoediging creëert vreugde en helpt jouw gevoel van eigenwaarde (en dat van de mensen om je heen) te verhogen. Als je iets leuk vindt aan iemand, vertel het diegene! Dit geldt voor iemand die je goed kent, maar ook voor vreemden. Verras de mensen van wie je houdt met bloemen, kleine geschenken, lieve woorden, hulp, een telefoontje, een knuffel of een compliment. 

Ontwikkel je aandacht

Het lijkt makkelijk, maar weinig mensen kunnen luisteren en tegelijkertijd echt aanwezig zijn. Richt je aandacht op de persoon met wie je aan het praten bent. Dit kan je hele kijk op elkaar veranderen. Volledige aandacht betekent bewustwording van je lichaam en ademhaling. Adem bijvoorbeeld door je buik en kijk een persoon voor twee of drie minuten in zijn of haar ogen aan. Hoe meer aandacht je hebt voor je omgeving en de mensen om je heen, hoe meer je in het moment zult leven. 

Verbind jezelf opnieuw met de aarde

Wandelen, planten verzorgen, een tuin onderhouden en je inzetten voor de planeet. Er zijn meerdere mogelijkheden om jezelf meer met de natuur te verbinden. Dit kan door middel van verhalen, het denken over de elementen van het leven, door buitenspelen, milieuvriendelijke consumptie en voeding, en door alles wat met natuureducatie te maken heeft (tuinieren, observeren, koken, dieren verzorgen, enz.). Van nature kalmeert verbonden zijn met de aarde ons. Doe er je voordeel mee, het is van onschatbare waarde!

 

Tenslotte is het niet erg ingewikkeld om een beetje geluk te delen. Er is niet veel nodig om het leven van onze geliefden op te vrolijken. Welke acties zou je vandaag willen ondernemen om iemand in je omgeving gelukkig te maken? Wat doe jij om je dag op te vrolijken?

Elke actie telt om onze planeet, ons huis, te beschermen. Of, om mensen in nood te helpen. Laten we samen, met z’n miljoenen, het beste van onszelf geven en de kleine gebaren vermenigvuldigen die een grote impact hebben. Laten we elke dag een overwinning vieren.

Er zijn vele manieren om te handelen en een positieve impact te hebben. Het belangrijkste is dat je meedoet!

  • Ik verminder mijn koolstofvoetafdruk

  • Ik verminder mijn afval

  • Ik bescherm de biodiversiteit en de natuurlijke bronnen - binnenkort!

  • Ik help anderen (solidariteit & inclusie) - binnenkort!