Omarm Body Positivity!


Welzijn
11/06/2021

Steeds meer vrouwen hebben er genoeg van geconfronteerd te worden met “standaard” lichamen en zijn het moe te proberen te voldoen aan de modevoorschriften die hen worden opgelegd.

De Body Positivity beweging wil vrouwen helpen zichzelf te accepteren zoals ze zijn, zonder dat ze daarbij rekening houden met de zogeheten regels van onze hedendaagse samenleving.

 

Wat is Body Positivity en hoe kan ook jij het in je dagdagelijkse leven toepassen?

 

Wat is Body Positivity?

 

Daar is de zomer! En dus ook weer alle tijdschriften en reclameboodschappen die ons wonderen beloven... Ze onthullen ons hét dieet van het jaar of de oefeningen die je gemakkelijk thuis kunt doen (echt waar, 15 minuutjes per dag volstaan…) om die paar kilo’s die er tijdens de lockdown bij kwamen te verliezen of ervoor te zorgen dat je lichaam er weer net zo uitziet als voor je zwangerschap.

 

Maar wat als er nu eens een andere manier bestond? Een zachtere aanpak die je kan helpen je lichaam lief te hebben, niet alleen deze zomer maar het hele jaar door. Bekijk jezelf door een body positieve bril!

 

De Body Positivity beweging werd in de Verenigde Staten van de jaren 90 gecreëerd door Connie Sobczak et Elizabeth Scott en staat voor de waardering en acceptatie van jezelf en alle soorten lichaamstypes. Ze werden wakker geschud door het grote aantal jonge vrouwen dat, vaak al vanaf de tienerjaren en onder invloed van de toen heersende modevoorschriften, met eetstoornissen worstelde.

 

De beweging verspreidde zich al snel via sociale media en steeds meer vrouwen laten zich nu van hun natuurlijke kant zien. Cellulitis, striemen, littekens worden niet langer verborgen gehouden, of in ieder geval minder! Want als we het hebben over de mentaliteit en stereotype ideeën die bestaan over het lichaam van de vrouw, hebben we nog een lange weg te gaan. 

 

Hoe kun jij elke dag body positive in het leven staan?

 

●    Stop met vergelijken

“Ga voor de spiegel staan en leer jezelf te waarderen zoals je bent.” Gemakkelijker gezegd dan gedaan! Maar waarom hebben we het zo moeilijk om van onszelf te houden?

Vanaf onze kinderjaren worden we geconfronteerd met onrealistische esthetische normen en zien we vooral de verschillen tussen onszelf en dit zogeheten ideaalbeeld, een ingesteldheid die nefast is voor ons zelfbeeld.

Om jezelf objectief te bekijken, moet je je dus eerst en vooral losmaken van het keurslijf waarin de maatschappij ons probeert te dwingen. Wees zacht voor jezelf en laat de (heel vaak gephotoshopte) beelden van gestandaardiseerde lichamen die je worden voorgeschoteld in de media los.

 

●    Respecteer je lichaam

In plaats van je te focussen op het verschil tussen het “perfecte lichaam” en het jouwe of er op alle mogelijke manieren de strijd mee aan te gaan, is het beter je lichaam te respecteren! Hou er dus mee op jezelf het zoveelste dieet op te leggen of te zwoegen en te zweten tijdens die sportsessie die je eigenlijk helemaal niet leuk vindt. Draag zorg voor het lichaam dat de natuur je cadeau deed. Je hebt er maar één en het verdient je respect!

 

●    Aanvaard complimenten

Een smalende opmerking van een collega of een klein puntje van kritiek van een vriend(in)... Het raakt ons en we blijven er over het algemeen lang over malen.

En als we nu eens hetzelfde deden met complimenten? Koester ze en sta jezelf toe er regelmatig aan terug te denken. Je zult merken dat ze je een glimlach én een beter zelfbeeld bezorgen!

 

●    Cultiveer een positieve mindset

We zijn vaak minder hard voor anderen dan voor onszelf. Word dus je eigen beste vriend(in)! Komen er negatieve gedachten in je op, probeer ze dan te relativeren, jezelf gerust te stellen, precies zoals je zou doen voor je vrienden.

Ga nog een stapje verder en geef jezelf complimenten, feliciteer jezelf bij kleine, dagelijkse succesjes. Zo train je je brein om de dingen op een positievere manier te zien. De positieve mindset die je creëert, helpt je stukje bij beetje op mildere wijze naar jezelf te kijken.

Stel jezelf doelen, zelfs al zijn het hele kleintjes. Wanneer je jezelf overtreft, voel je je tevreden en trots en ook dat helpt om je mentaliteit te veranderen. Zo leer je langzaamaan minder streng te zijn voor jezelf.

 

Conclusie?

 

Wat er dus vooral toe doet, is dat je niet te hard bent voor jezelf en dat jezelf de kans laat om jezelf te leren appreciëren.

Door zelfaanvaarding aan te moedigen, kunnen we elkaar helpen om de opgelegde schoonheidsnormen van ons af te schudden. Geloof in jezelf en help zo anderen body positive in het leven te staan!

 

En jij, wat is jouw geheim om te leren jezelf te aanvaarden zoals je bent?

Mis onze tips voor jou en je familie niet en bespaar dankzij onze kortingsbonnen!