Post-vakantie stress vermijden


Welzijn
10/10/2022

Zie je er tegen op om weer aan het werk te gaan? Dat is normaal. Het valt niet mee om afscheid te nemen van de late zomeravonden en je hebt oneindig veel vragen over wat je kunt verwachten zodra je jouw collega's weer ziet. Gelukkig zijn er verschillende methoden om jouw terugkeer naar het werkritme zo goed mogelijk voor te bereiden.

Of je nu op kantoor werkt of niet, de terugkeer naar het werk moet geleidelijk gebeuren. Ons lichaam is gewend geraakt aan de ontspanning van de vakantie. Om de terugkeer naar je werk prettiger te maken, zijn hier onze beste tips voor een goede start van het nieuwe jaar!

Weer in het ritme komen

Net zoals kinderen een paar dagen nodig hebben om hun lichaam te laten wennen aan vroeger opstaan, moet een volwassen lichaam dezelfde methode volgen:

  • Een week voordat je begint, probeer je weer naar bed te gaan op dezelfde tijden als voor de vakantie.

  • Zet je wekker in de ochtend om uitslapen te voorkomen en het lichaam te laten wennen aan het vroege opstaan.

 Een uitstekende oplossing voor stress

Als je je gestrest voelt over de terugkeer naar je werk, volg dan ons advies op! Allereerst, een paar dagen voordat je weer aan het werk gaat, helpt het om jezelf bezig te houden met een activiteit die jouw hersenen bezig houden en jou helpt aan iets anders te denken. Je kunt bijvoorbeeld aan een vakantiefotoalbum beginnen. Dit is gelijk een goede manier om al je goede herinneringen te herbeleven! 

Een van de populaire activiteiten die ook het voordeel heeft dat het je creatieve geest activeert, zijn kleurboeken. En daarom geven we je twee mandala's om in te kleuren. Je hoeft alleen maar een aantal viltstiften of potloden in verschillende kleuren te kopen en je kunt deze ontspannende activiteit ondernemen voordat je weer terug aan het werk gaat.

Back to work dag: langzaam weer het werk opstarten

Als je gewend bent veel e-mails te ontvangen, raak dan niet in paniek, maar behandel de berichten in deze volgorde:  

  • Verwijder spam en advertenties die het overzicht in je mailbox belemmeren.

  • Scan door de mails en begint met de meest recente om vervolgens verder te scrollen en de oudste te verwijderen.

  • Tot slot, behandel de belangrijkste emails.

Doe het de eerste twee of drie dagen rustig aan. Dit is de gelegenheid om jouw collega's te zien, om tijd met hen door te brengen rond het koffieautomaat en om opnieuw een band te krijgen met het bedrijf.

Maak tijdens deze eerste dagen ook van de gelegenheid gebruik om wat ruimte vrij te maken op jouw werkplek: verwijder oude post-its, berg dossiers op die voor de vakantie zijn vergeten en gooi weg wat niet meer nodig is.

Ten slotte moet je voorkomen dat je jezelf vanaf het begin overlaadt met te veel vergaderingen!

Enkele laatste tips

Om een vlotte terugkeer te garanderen, volgen hier nog enkele tips voor de eerste week:

  • Aarzel niet om je collega's te vragen naar updates van de dossiers tijdens jouw afwezigheid. Plan korte meetings met twee of drie mensen om een volledig overzicht te krijgen.

  • Ga niet meteen terug naar het ritme van voor je vakantie. Laat je lichaam langzaam herstellen en zonder dat je het door hebt, vind je je normale ritme terug.

Je bent nu klaar voor een vlotte terugkeer naar het werk! Dit is de kans om je vakantieverhalen en je beste anekdotes te delen met al je collega's.