Voeding: wat is het verschil tussen goed en slechte vetten?


Welzijn
4/10/2018
Het is niet omdat een voedingsmiddel vet is dat het slecht voor je is. Leer het onderscheid te maken tussen goede en slechte vetten.

Ondanks alle gangbare meningen zijn niet alle vetten nefast voor onze gezondheid. Sommige zijn juist onontbeerlijk! Maar hoe maak je het onderscheid tussen goed en slechte vetten? Met onze tips kom je eruit.

Wat is de rol van vet?

Om goed te functioneren heeft je organisme vetstof nodig. Vetten zijn energiebronnen. Ze spelen een rol in de aanmaak van nieuwe cellen, bevorderen bloedstolling en dragen bij tot een sterk zenuwstelsel. Goede vetten zijn dus een weldaad voor je lichaam. Daarom is het belangrijk dat je ze goed uitkiest!

Wat is het verschil tussen goede en slechte vetten?

Het onderscheid tussen vetten zit in de structuur van hun bestanddelen, de vetzuren. Slechte vetzuren zijn vast of gestold bij kamertemperatuur: dat zijn de verzadigde vetten. De goede vetten zijn vloeibaar bij kamertemperatuur, dat zijn de zogenaamde onverzadigde vetten.

Welke vetten kun je beter vermijden?

De goede vetten bevinden zich in dierlijke producten (vlees, charcuterie, kaas, niet afgeroomde melkproducten), boter, gebak, getransformeerde voedingsmiddelen en chocolade. Als je ze in te grote hoeveelheden consumeert, leiden deze vetten tot een verhoogd ‘slecht’ cholesterolgehalte in je bloed. Maar als je ze met mate consumeert, zijn alle vetten goed voor de gezondheid omdat ze het organisme voorzien van essentiële voedingsstoffen, zoals de vetzuren die het lichaam niet zelf kan aanmaken.

Waar vind je goede vetten?

Die vind je in olijfolie, notenolie, koolzaadolie, druivenpitolie, vette vis (zalm, tonijn, makreel, sardine), schaaldieren en bladgroente. Niet alleen verlagen ze het slechte cholesterolgehalte in het bloed, maar ze spelen ook een effectieve rol in de bescherming tegen hart- en vaatziekten.

Goed of slechte vetten: wat laat je toe op je bord?

Het zijn dus de onverzadigde vetzuren, de zogenaamde goede vetten waar je de voorkeur aan geeft. Praktisch gezien betekent het dat je in de keuken de boter vervangt door olijfolie. Voor vetsporen op de vaat hoef je niet bang te zijn: met enkele druppels Dreft is al je keukengerief weer snel proper!

Eet niet meer dan 3 keer per week vlees en geef de voorkeur aan mager vlees, zoals kip, kalkoen, kalfsvlees en konijn. Denk er ook aan om geregeld rauwe of gestoomde vis op het menu te zetten.

Om de voedingswaarde van je voedingsmiddelen te bewaren, plaats je ze in de groentelade van de ijskast waar ze weinig licht en zuurstof krijgen. Bij het koken houd je de temperatuur steeds lager dan 180°C.

En jij, let jij op je voeding?