Eet voor een heerlijke nachtrust een gezonde avondsnack voor je naar bed gaat


Welzijn
12/04/2018
Een gids voor gezonde, slaapvriendelijke snacks voor jou - en je kids.

Na alle  stress van een drukke dag liggen we 's nachts in bed nog to-do-lijstjes te maken. Kinderen worden midden in de nacht vaak wakker. Als je acht uur lang wilt slapen zonder wakker te worden, probeer ze dan eens een lichte snack te geven.

Snacken voor het slapen gaan? Ja, als je een hapje eet voor je naar bed gaat, kan dat je tot rust brengen. Je leest vaak dat snacks slecht zijn voor de lijn en je zeker niets meer mag eten na de avondmaaltijd. Maar een lichte snack voor het slapengaan zal de nachtrust juist bevorderen. En uit onderzoeken blijkt dat de stress die je hebt door slaapgebrek kan leiden tot extra pondjes. Een bijkomend voordeel is dat je voor bepaalde voedingsstoffen kunt kiezen die je slaperig maken.

Voor iedereen die licht slaapt of last heeft van slapeloosheid kan een lichte avondsnack het metabolisme tevreden houden. Het is zelfs een populaire dieettip om iets kleins te eten tussen de maaltijden door. In bijvoorbeeld kalkoen, kersen en melk zit tryptofaan, een aminozuur dat een belangrijke rol speelt bij de slaap.

Kinderen hebben meestal geen last van gepieker 's nachts, maar kunnen wel nachtmerries hebben. Peuters met een kleine maag kunnen baat hebben bij een snackje zodat ze niet hongerig wakker worden. En kinderen in de groei hebben ook extra calorieën nodig. Ze raken vaak opgewonden van zoetigheid of van het spelen. Geef ze een gezonde snack bij hun avondritueel om ze wat te tot rust te brengen.

Probeer deze gezonde knabbels voor een heerlijke, diepe slaap:

 • Een halve banaan en een paar rauwe amandelen
 • Pindakaas en schijfjes appel
 • Een volkoren cracker met kaas
 • Pompoen- of zonnebloempitten
 • Magere yoghurt met verse bessen
 • Een theelepel hummus met wat schijfjes komkommer
 • Een handvol kersen
 • Volkorentoast met amandelpasta
 • Warme opgeschuimde melk
 • Kamillethee werkt slaapverwekkend

Combineer zoveel je wilt: serveer schijfjes banaan met pindakaas, appels met kaas, of amandelen met kersen.

Deze avondsnacks werken ontspannend om diverse redenen. Zaad en kaas bevatten tryptofaan, een stof die in ons lichaam wordt omgezet in het slaap bevorderende melatonine. Kersen en bananen bevatten ook melatonine. Amandelen hebben een licht spierontspannend effect en zuivelproducten bevatten calcium, dat een rustige slaap bevordert.

De complexe fysiologische reacties tussen voedsel en slaap zijn het gevolg van de combinatie van tryptofaan en melatonine met koolhydraten. Dat bevordert de productie van serotonine, een stof die je rustig maakt. Door een kleine hoeveelheid eiwitten te eten blijft de bloedsuikerspiegel stabiel en houd je een verzadigd gevoel. Dat bevordert een diepe slaap.

Voedsel en drank om te vermijden 's avonds
Kinderen eten graag een koekje voor het slapengaan, maar koekjes bevatten veel suiker en dat zorgt voor een korte energieboost, met daarna een lage bloedsuikerspiegel. Dat is precies het tegengestelde van wat we willen bereiken voor we naar bed gaan. Het is net zo als een kop koffie of thee drinken om de avond door te komen. De volgende voedingsstoffen mag je niet later dan de lunch eten om een goede nachtrust te garanderen.

 • Koffie en drankjes die cafeïne bevatten
 • Suiker
 • Chocola - met suiker en cafeïne

Het is altijd het beste om tussendoortjes met weinig vetten en suiker te eten. Als je veel eiwitten eet, vooral 's avonds, wordt je spijsvertering trager.

Andere dingen om te onthouden: Houd de porties klein - een blokje kaas en een theelepel pindakaas. Een snack is een tussendoortje - geen volledige maaltijd. Eet niet meer in de laatste drie kwartier voor je naar bed gaat. Maak samen met je kinderen iets te eten klaar en vergeet de kers op de taart niet (letterlijk, want kersen bevatten melatonine). Deel de tussendoortjes met je hele gezin en garandeer een heerlijke nachtrust.