Gezonde snacks - ideeën voor avondeten


Welzijn
4/10/2018
Met kinderen die wakker worden kan het moeilijk zijn om een goede nachtrust te krijgen. Probeer deze tussendoortjes om 8 uur lang te slapen.

Snacken? Ja, als je een hapje eet voor je naar bed gaat, kan dat je geest tot rust brengen. Je hoort altijd dat tussendoortjes slecht zijn voor de lijn en dat je zeker niets meer mag eten na de avondmaaltijd. Maar een snackje voor het slapengaan zal de nachtrust juist bevorderen. En uit onderzoeken blijkt dat de stress die je hebt bij slaapgebrek kan leiden tot extra kilootjes. Een extra voordeel is dat bepaalde bestanddelen van het voedsel ons slaperig maken.

Iedereen die licht slaapt of last heeft van slapeloosheid zal merken dat een tussendoortje 's avonds laat het metabolisme tevreden houdt. Het is zelfs een populaire dieettip om iets kleins te eten tussen de maaltijden door.

Kinderen hebben meestal geen last van gepieker 's nachts, maar kunnen wel een nare droom hebben. Peuters met een kleine maag kunnen baat hebben bij een snackje zodat ze niet hongerig wakker worden. En kinderen die een groeispurt doormaken hebben ook extra calorieën nodig. Kinderen raken vaak opgewonden van zoetigheid of van het spelen. Geef ze een gezonde snack bij hun avondritueel om ze wat te kalmeren.

Probeer deze gezonde knabbels voor een weldoende, diepe slaap:

 • Een halve banaan en een paar rauwe amandelen
 • Pindakaas en schijfjes appel
 • Een volkoren cracker met kaas
 • Pompoen- of zonnebloempitten
 • Magere yoghurt met verse bessen
 • Een theelepel hummus met wat schijfjes komkommer
 • Een handvol kersen
 • Volkorentoast met amandelpasta
 • Warme opgeschuimde melk
 • Kamillethee werkt slaapverwekkend

Combineer naar hartenlust en serveer schijfjes banaan met pindakaas, appels met kaas, of amandelen met kersen.

Deze tussendoortjes werken ontspannend om diverse redenen. Zaad en kaas bevatten tryptofaan, een stof die in ons lichaam wordt omgezet in het slaap bevorderende melatonine. Kersen en bananen bevatten ook melatonine. Amandelen hebben een licht spierontspannend effect en zuivelproducten bevatten calcium, dat een rustige slaap bevordert.

De complexe fysiologische reacties tussen voedsel en slaap zijn het gevolg van de combinatie van tryptofaan en melatonine met koolhydraten. Dat bevordert de productie van serotonine, een stof die ons rustiger maakt. Door een kleine hoeveelheid eiwitten te eten blijft de bloedsuikerspiegel stabiel en houd je een verzadigd gevoel. Dat bevordert een diepe slaap tijdens de nacht.

Voedsel en drank om te vermijden 's avonds
Kinderen eten graag een koekje voor het slapengaan, maar koekjes bevatten veel suiker en dat zorgt voor een korte energieboost, met daarna een lage bloedsuikerspiegel. Dat is precies het tegengestelde van wat we willen bereiken voor we naar bed gaan. Het is net zo als een kop koffie of thee drinken om de avond door te komen. De volgende voedingsstoffen mag je niet later dan de lunch eten om een goede nachtrust te garanderen.

 • Koffie en drankjes die cafeïne bevatten
 • Suiker
 • Chocola - met suiker en cafeïne

Het is altijd het beste om tussendoortjes met weinig vetten en suiker te eten. Als je veel eiwitten eet, vooral 's avonds, wordt je spijsvertering trager.

Andere dingen om te onthouden: Houd de porties klein - een blokje kaas en een theelepel pindakaas. Een snack is een tussendoortje - geen volledige maaltijd. Eet niet meer in de laatste drie kwartier voor je naar bed gaat. Maak samen met je kinderen iets te eten klaar en vergeet de kers op de taart niet (letterlijk, want kersen bevatten melatonine). Deel de tussendoortjes met je hele gezin en garandeer een heerlijke nachtrust.