Zomer eten - Een jaar lang zomer op je bord


Welzijn
4/10/2018
Zomertijd, hét moment om te genieten van exotische fruitsoorten, zoveel lekkere groenten uit eigen tuin en een waaier van geurende kruiden. Natuurlijk wil je daar het hele jaar van kunnen genieten.

Dat kan makkelijk. Door ze op de juiste manier te bewaren. Onze grootouders waren er helden in. Waardoor ze, zelfs in oorlogstijden, regelmatig een portie groenten konden eten.
Een overzichtje van de meest populaire bewaartechnieken:

1. Invriezen

Invriezen is ongetwijfeld één van de meest populaire manieren om voedsel lange tijd te bewaren. Jammer genoeg zijn niet alle fruitsoorten in even goede staat na het invriesproces. Hoe meer vocht een fruitsoort vasthoudt en hoe rijper zijn vruchtvlees is, hoe slapper de vruchten na het ontdooien. Kies bij voorkeur voor stevige exemplaren. Groenten kan je best even blancheren vooraleer je ze invriest, teneinde hun frisse kleur te bewaren. Was de groente, snijd in kleine stukjes en laat 4-5 minuten koken. Spoel meteen af onder koud stromend water. Laat uitlekken en vries in in zakjes of doosjes van het gewenste formaat. Ook hier geldt als regel dat sterk vochthoudende groenten, zoals tomaat en komkommer, minder geschikt zijn voor deze bewaarmethode.

2. Inmaken

Inmaken, of 'opleggen', wordt gedaan op twee manieren: met zout of azijn. Hiervoor lenen zich slechts enkele voedingsproducten. We kennen allemaal augurkjes in azijn, maar ook zuurkool (opgelegde witte kool) is een populair inmaakproduct, en de typische komkommer in azijn, die bijna elk huishouden op zijn eigen manier maakt. Bij het inmaken worden verschillende lagen van de fijngesneden groenten op elkaar gedrukt en met azijn overgoten (zuurkool) of laat men het fijngesneden product gedurende enkele uren in azijn weken, al dan niet met toevoeging van kruiden.

een jaar lang zomer op je bord

3. Wecken of steriliseren

Een andere vorm van inmaken, is wecken of steriliseren. Ook bij het wecken worden de groenten in stukken gesneden en even geblancheerd. Vervolgens worden de groenten in de typische weckpotten overgebracht en gevuld tot op een tweetal centimeter van de rand, met een deel van het kookvocht. De potten worden hermetisch afgesloten met een goed aansluitende elastiek en een ijzeren beugel en in een grote ketel met water gezet die aan de kook wordt gebracht. De weckpotten dienen maximum een half uur langer dan de originele kooktijd van hun inhoud te koken. Daarna mogen ze uit het water en moeten ze op een koele en donkere plaats worden gezet, zoals de kelder of de garage. Geweckte groenten gaan gemakkelijk lange tijd mee als ze op de juiste manier bewaard worden.

4. Drogen

Drogen is een zeer goede bewaarmethode voor fruitsoorten als appelen en pruimen maar ook bijzonder geschikt voor allerhande tuinkruiden. Sterk geurende kruiden als tijm, rozemarijn en oregano worden zelfs in hun smaak versterkt door ze te drogen. Hoe doe je dat? Heel simpel! Door de kruiden samen te binden en ze op een goed verluchte warme plaats, zoals de zolder, of dichtbij een verwarmingsketel op te hangen. Je kan ze eveneens uitspreiden en laten drogen op wat bruin pakpapier of keukenpapier (bij voorkeur geen kranten vanwege de inkten).