6 tips voor een ecologischere keuken
Ecologische keukentip 1: duurzaam koken begint in je winkelwagentje!
Als je wilt koken met respect voor het milieu, begin dan met het kopen van ecologische producten. Biologisch geteelde seizoensgroenten en -fruit zijn niet alleen lekkerder, maar bevatten ook meer vitamines.
Let op de herkomst van je groenten en fruit en vermijd producten die uit verre oorden moeten worden ingevlogen. Een van je eerste reflexen als eco-burger is lokaal te consumeren. De lokale teelt is meestal veel goedkoper dan ingevoerde voedingsmiddelen.
De verpakkingsvrije winkel bestaat al, maar voorlopig nog op zeer kleine schaal. Daarom kies je in de winkel biologisch afbreekbare verpakkingen en ga je voor een herbruikbare boodschappentas in plaats van plastic zakjes. Want ook in de keuken kun je het milieu beschermen door betere reflexen aan te leren ... met minder plastic, bijvoorbeeld door glazen bokalen te gebruiken in plaats van plastic dozen. Welkom in het nieuwe tijdperk van de ecologische keuken!
Ecologische keukentip 2: vermijd verspilling
In de ecologische keuken heb je ook aandacht voor je afval! Als milieubewuste burger let je erop altijd de gepaste hoeveelheid voedsel te koken. Zo vermijd je restjes en voedselverspilling.
Veel voedselafval kan worden gerecycleerd. Van groenteschillen, fruitafval, eierschalen, losse thee en dergelijke kun je in een uithoekje van de tuin compost maken. Composteren heeft veel voordelen, zo is het een goede voedingsbron voor je zelf geteelde groenten die er sneller door groeien. Wat is duurzamer dan de groenten uit je eigen tuin te koken? In de stad is composteren minder evident. Toch is het de moeite waard om informatie te vragen bij de milieudienst van je gemeente. Sommige gemeenten bieden innovatieve oplossingen aan voor afvalverwerking en biologische kringlooptechnieken. Misschien kun je er zelfs een gratis compostvat krijgen?
Ecologische keukentip 3: doe het deksel op de pan
Ecologisch koken, dat is ook zo weinig mogelijk energie verbruiken. Leg dus altijd het deksel op de pannen. Bovendien zijn je gerechten door dat kleine gebaar sneller gaar. En dat is natuurlijk logisch, want zo houd je de warmte in de pan./p>
Het is ook belangrijk om de meest gepaste pan te gebruiken. Als je een klein pannetje op een groot vuur zet, verspil je veel energie, en omgekeerd ook. Het is gewoon een kwestie van gewoonte!
Binnen hetzelfde onderwerp, kijk je ook best het niveau van de radiatoren na. Hier vind je onze a href="https://www.zininmeer.be/thuis/besparen/9-ecologische-tips-om-je-in-de-winter-te-verwarmen">9 tips om het in de winter lekker warm te hebben zonder de verwarming hoger te zetten.
Ecologische keukentip 4: een ecologische keuken ... zelfs in de koelkast!
De koelkast is een echte energievreter! Voedingsmiddelen koud bewaren met respect voor het milieu impliceert dat je de deur van de koelkast altijd goed dicht houdt. Wanneer je een nieuwe koopt, investeer dan iets meer en kies een klasse A++, die veel minder energie verbruikt. Hetzelfde geldt voor de diepvriezer.
Heb je na de maaltijd nog eten over? Laat die restjes dan afkoelen voor je ze in de koelkast zet. Dat is ecologischer, omdat de koelkast dan minder inspanning moet leveren en minder energie moet verbruiken.
Ecologische keukentip 5: hou de deur van de oven dicht!
Als je wilt nagaan of je ovenschotels gaar zijn, probeer het dan te doen zonder al te vaak de ovendeur te openen. Zo riskeer je minder energie te verspillen. Ga ook geregeld na of er geen sleet zit op de deurafdichting.
Ecologische keukentip 6: gebruik minder water voor de afwas!
Als je de afwas met de hand doet, kies dan het juiste afwasmiddel. De producten van Dreft zullen je helpen om je borden volledig proper te krijgen; en omdat het geconcentreerde producten zijn gaan ze twee keer langer mee. Zo koop je ook minder ‘nieuwe’ verpakkingen.
Met een efficiënt product heb je minder water nodig en win je tijd, energie en water! Je kunt beginnen met het vullen van een teiltje, de kraan dicht te draaien en pas weer vers water te gebruiken voor het spoelen.
En jij, wat zijn jouw tips om op een ecologisch verantwoorde manier te koken en de gewoonten van een ecologische burger aan te nemen?