Hoe eet je minder vlees?


Welzijn
5/09/2019
Wil je flexitariër worden en minder vlees eten? Zet je hersens aan het werk en volg ons advies.

Stap 1 om minder vlees te eten: vegetarische restaurants

Er zijn steeds meer restaurants die exclusief vegetarische menu’s voorstellen. Als je af en toe in een vegetarisch restaurant uit gaat lunchen of dineren, kom je vanzelf op een heleboel ideeën om ook thuis zonder vlees te koken. Het zal je geruststellen over de diversiteit van vegetarische voeding, zodat je je eigen overgang rustig kunt gaan plannen. Zoek ook in de klassieke restaurants waar je graag gaat eten naar de vegetarische opties!

Stap 2 om minder vlees te eten: een maaltijd zonder vlees per week

Om langzaam te wennen aan een dieet met minder vlees, begin je met één maaltijd per week zonder vlees. Je kunt doorgaan met een hele vegetarische dag per week enzovoort. Radicaal je vleesconsumptie stoppen is de beste manier om snel gefrustreerd te raken en je nieuwe dieet na enkele dagen al vaarwel te zeggen.

Stap 3 om minder vlees te eten: je favoriete recepten vegetarisch maken

Vermijd frustratie en een gevoel van gemis door je lievelingsgerechten zonder vlees te bereiden. Houd je van lasagne? Probeer dan alle vegetarische varianten: lasagne met groenten, lasagne met spinazie en ricotta of lasagne met geitenkaas en pesto … Veel vleesgerechten hebben vegetarische versies die echt de moeite waard zijn: probeer eens de gevulde courgettes met geitenkaas en de vele varianten van tabouleh!

Stap 4 om minder vlees te eten: plantaardige eiwitten introduceren

Als je je vleesconsumptie beetje bij beetje vermindert, moet je nieuwe proteïnebronnen vinden. Sommige zijn nog steeds van dierlijke origine, zoals eieren en kaas, andere zijn plantaardig:

  • Soja en tofoe. Van soja worden meestal de scheuten gegeten, vooral in salades. Tofoe is een pasta met een relatief neutrale smaak die van sojamelk gemaakt wordt. Je kunt hem in een grote variëteit van gerechten verwerken, in kleine rauwe of gebakken stukjes!
  • Peulvruchten zijn vezelrijke bronnen van koolhydraten, eiwitten, vitaminen en mineralen: linzen, kikkererwten, doperwten, bonen …
  • Chiazaad is afkomstig van een Mexicaanse plant en zeer populair in Zuid-Amerika. De zaadjes zijn rijk aan omega-3, magnesium en kalium en bevorderen de opname van eiwitten!
  • Oliehoudende planten: noten, amandelen en hazelnoten bevatten veel calcium, vezels en eiwitten.

Stap 5 om minder vlees te eten: ontdek nieuwe voedingswaren

Wees erop voorbereid dat je in het begin meer tijd in de keuken zult doorbrengen met nadenken over het menu. Je zult ongetwijfeld voedingswaren ontdekken die je niet gewend bent te eten, zoals haver, bulgur, spelt, maar ook tarwe- of rijstwafels, verschillende soorten bonen of topinamboer …

Om tijd te winnen bij het schoonmaken van de keuken nadat je vegetarisch gekookt hebt en de afwas hebt gedaan, denk je aan Mr. Proper Spray Katoen Bloesem.

En jij, heb jij tips met ons te delen om je vleesconsumptie te verminderen?