Ideetjes voor heerlijke winterkost: kies voor een wintersalade!


Welzijn
11/05/2021
Wil je deze winter lekker eten met groenten en fruit die bij het seizoen horen? Laat je inspireren door Zin in Meer.

Vraag je je af wat je deze winter allemaal voor lekkers kunt serveren? Haal ideeën uit seizoensgebonden groenten en fruit! En mocht je er zin in hebben, dan kun je ook groenten drogen op de traditionele Japanse manier!

Groenten op tafel in de winter!

Van soepen, hartige taarten en gegrilde groenten warmen we lekker op wanneer het in de winter buiten donker en koud is. Door de lage temperaturen is het minder druk op de markt, terwijl het daar is dat je een uitgebreid aanbod krijgt van groenten en fruit die bij het seizoen horen en die je kunt verwerken in lekkere wintergerechten. Wintergroenten en -fruit bevatten bovendien veel voedzame bestanddelen. En misschien lijken ze nog heerlijker door het contrast met de ijzige wind en de sneeuw!

Lokaal verbouwde gewassen eten, ook al vind je makkelijk voedsel dat vanuit de hele wereld wordt aangevoerd, is beter voor het milieu! Ontdek hier onze ideetjes voor wintergerechten die alleen maar wintergroenten en -fruit bevatten.

Wortelen en penen

Rapen, pastinaak en koolraap verfijnen de smaak van je gerechten. Ze kunnen worden geserveerd in een stoofpotje of een puree.

Polyvalente groenten zoals bieten en zoete aardappelen bevatten veel voedingsstoffen. Bieten kun je schillen om ze in een slaatje te verwerken, of je kunt er met een centrifuge het sap uithalen. Als hoofdschotel kun je een heerlijke aardappeltaart maken! Dat is pas een geschikt wintergerecht voor het hele gezin!

Pompoenen

Pompoen, flespompoen, courgette en andere pompoensoorten zijn heerlijk in combinatie met wortelgroente. Ze kunnen in de oven of in de pan worden klaargemaakt. Deze groente bevat weinig calorieën, maar daarentegen veel kalium, vitamine A, C, B6, B9 en K, vandaar het belang ze te gebruiken voor je wintergerechten. Wellicht weet de natuur dat we in de koudste maanden van het jaar behoefte hebben aan krachtvoer!

Welke salades in de winter?

Om in de wintermaanden vervanging te vinden voor kropsla, eet je savooikool, snijbiet, winterpostelein of andijvie. Dit zijn enkele ideetjes voor salades in de winter:

  • Witloof met bieten en geroosterde noten
  • Kool en radicchio, vermengd met blauwe kaas
  • Spruitjes (gekookt!) met amandelen
  • Venkel, in dunne schijfjes gesneden, met radijs en appel
  • Salade van knolselderij op smaak gebracht met een mosterdsaus.

Fruit in de winter

  • In de winter zijn de appelen, peren en kaki's rijp: om vers te eten of in de pan te bakken.
  • Satsuma mandarijntjes en clementines zijn perfect rond Kerstmis.
  • Het seizoen van de citroenen en pompelmoezen loopt van januari tot in de zomer.
  • Gedroogde vruchten en noten vervangen de druiven bij de kaasschotels.

Als je van het koken van al deze heerlijke wintergewassen een vlek maakt op je rolkraag, geen paniek: met Dash gaan de vlekken er makkelijk uit en komt je trui met een heerlijk geurtje uit de was!

En jij, welke voedingsmiddelen en gerechten eet jij graag in de winter?